Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:17 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Justiției constituie un grup de lucru pentru revizuirea legislației privind infracțiunile de ură și combaterea extremismului

ro

21 Dec, 2024 14:50 455 Marime text
Foto: Ministerul Justiției
  • Ministerul Justiţiei a organizat miercuri, 18 decembrie 2024, prima şedinţă a grupului de lucru interinstituţional, format din specialiști ai Ministerului Justiției, Ministerului Public, Consiliului Superior al Magistraturii şi  Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Ministerul Justiţiei a anunțat astăzi, 21 decembrie 2024, constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privitoare la infracţiuni de ură, acte de violenţă ori ameninţări comise în spaţiul public, interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob, interzicerea promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război.

„În contextul actual,  în care observăm o polarizare fără precedent și  remarcăm o creștere alarmantă a cazurilor ce au la bază instigarea la ură, discriminarea, atitudinile antisemite sau actele de violență, Ministerul Justiției asigură toți cetățenii că este permanent și direct implicat în gestionarea unor astfel de situații, răspunzând nevoilor și așteptărilor stringente ale societății.”, a transmis sursa citată.


Ministerul Justiţiei a organizat miercuri, 18 decembrie 2024, prima şedinţă a grupului de lucru interinstituţional, format din specialiști ai Ministerului Justiției, Ministerului Public, Consiliului Superior al Magistraturii şi  Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Scopul respectivei ședințe a fost de a analiza legislația privitoare la infracțiuni de ură, acte de violență ori amenințări comise în spațiul public, interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob, precum și interzicerea promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

„Ministerul Justiției a transmis un mesaj cu privire la necesitarea identificării cât mai rapide a unor soluții de impact. Obiectivul grupului este îmbunătățirea legislației pe linia combaterii fenomenelor analizate și salutăm deschiderea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a Poliției Române de a se implica activ în acest demers.

Grupul de lucru a analizat posibile lacune ale cadrului legislativ incident în materie, de natură să producă deficiențe în activitatea practică a organelor de urmărire penală. Au fost luate în discuție mai multe propuneri formulate de reprezentanții sistemului judiciar, fiind astfel inițiat cadrul necesar efectuării unor analize aplicate. Toate concluziile rezultate în urma propunerilor formulate de către instituțiile din sistem vor fi aduse la cunoștința publicului larg, în momentul concretizării lor, preconizând astfel finalizarea unui prim set de propuneri până la finele lunii ianuarie 2025.

Lucrările acestui grup de lucru vor continua, putând fi invitați la viitoarele reuniuni și reprezentanți ai altor instituții publice care pot formula propuneri în acest sens precum și specialiști care să asigure o acoperire cât mai extinsă asupra viitorului cadru legislativ.”, a încheiat sursa citată.


Ministerul Justiției asigură toți cetățenii că îmbunătățirea cadrului legislativ incident în materie va oferi o protecție sporită asupra integrității și siguranței lor.


Citește și:
Bugetul Ministerului Justiţiei pe anul 2024, suplimentat cu suma de 2,82 milioane lei
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii