Ministerul Sănătății va repara în regim de urgență corpul 1 al Sanatoriului Balenar și de Recuperare Techirghiol
Ministerul Sănătății va repara în regim de urgență corpul 1 al Sanatoriului Balenar și de Recuperare Techirghiol
29 Aug, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2741
Marime text
- Starea actuală a corpului C1 care reprezintă baza de tratament din cadrul Complexului balnear din Techirghiol, Bd. Dr. Victor Climescu nr. 34-40, necesită urgent lucrări de consolidare, reparare construcții și instalații, amenajări interioare, recompartimentări și refacere a finisajelor, așa cum este recomandat în expertizele tehnice care au stat la baza documentației tehnico-economice
Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Consolidare și reparare în regim de urgență și amenajări interioare, recompartimentări și refacere finisaje Corp C1ˮ, la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol, județul Constanța.
Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol este o unitate medicală aflată în subordinea Ministerului Sănătății, finanțată integral din venituri proprii din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate.Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol este o unitate medicală de recuperare ce utilizează factori naturali de cură, unitate medicală ce îmbină cu succes TRADIȚIA (înființarea instituționalăîn urmă cu 45 de ani la secția de adulți și cu 65 de ani în urmă la secția de copii, înregistrandu-se, totodată, 120 ani de balneologie la Techirghiol) și INOVAȚIA (baza clinică complexă bazată pe cercetare, dotată cu ultimele tehnologii în domeniu, inclusiv robotică medicală de recuperare). Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol este implicat în activitatea de cercetare științificăîn ceea ce privește calitățile terapeutice ale nămolului sapropelic și ale apei lacului Techirghiol.
Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol reprezintă un complex de corpuri de clădiri amplasate în intravilanul localității Techirghiol. Complexul balnear pentru adulți este situat pe Bd. Dr. Victor Climescu nr. 34-40, beneficiind de o poziționare favorabilă funcțiunilor sale balneare curative și de recuperare, respectiv în imediata proximitate a malului lacului Techirghiol, pe latura de sud a străzii Dr. Victor Climescu, în vecinătatea parcului orașului.
Sanatoriul asigură servicii medicale populației din toatățara cât și pacienților străini a căror pondere a ajuns în ultimii ani între 8% - 10%. La nivel național predomină pacienții cu venituri mici și medii, iar vârsta medie a acestora este de aproximativ 60 ani. Aceștia aparțin tuturor categoriilor profesionale, internarea facându-se pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie, medicul specialist sau la cerere în cazul pacienților neasigurați.
Activitatea sanatoriului se desfașoară conform organigramei, structura fiind aprobată prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 489/04.05.2010. In cadrul acestuia funcționează 4 secții medicale, după cum urmează:
- Secția sanatorială recuperare, medicină fizicăși balneologie, care are în structură 410 paturi;
- Secția spital recuperare, medicină fizicăși balneologie I, care are în structură 175 de paturi;
- Secția spital de recuperare, medicină fizicăși balneologie II, care are în structură 170 de paturi;
- Secția spital recuperare medicală neuro-psiho-motorie-copii, care are în structură 180 de paturi, din care 80 de paturi sunt închise temporar. In prezent este aprobată o investiție prin care se vor realiza reparații capitale, lucrări de reconfigurare și extindere pentru 8 din corpurile de clădiri existente, precum și reconfigurarea funcțiunilor, extindere și dotări cu echipamente. La finalul investiției, vor fi asigurate toate circuitele medicale și spațiile adecvate conform legislației în vigoare, va crește adresabilitatea prin crearea de condiții de masă, cazare și tratament de înaltă calitate, vor fi eficientizate activitățile prin soluții tehnice inovative care vor duce la diminuarea costurilor.
Starea actuală a corpului C1 care reprezintă baza de tratament din cadrul Complexului balnear din Techirghiol, Bd. Dr. Victor Climescu nr. 34-40, necesită urgent lucrări de consolidare, reparare construcții și instalații, amenajări interioare, recompartimentări și refacere a finisajelor, așa cum este recomandat în expertizele tehnice care au stat la baza documentației tehnico-economice.
În conformitate cu indicatorii din P100/2013 și cu cele prezentate în expertiza tehnică, clădirea se încadrează în clasa de risc seismic Rs I, corespunzând construcțiilor care sub efectul cutremurului de proiectare pot prezenta risc de prăbușire, impunându-se repararea acestora în regim de urgență pentru efectuarea lucrărilor de consolidare.
Datorită atmosferei agresive create prin folosirea pentru tratamente a apei din lacul Techirghiol, cu vapori de sulf, bioxid de carbon și apă sărată, precum și datorită pierderilor de apă din instalații, cea mai mare parte a elementelor structurale ale planșeelor sunt afectate prin coroziunea chimică a betonului și a armăturii; la majoritatea elementelor structurale – grinzi de fundare, grinzi și planșeu la suprastructură – se constată o exfoliere a betonului de acoperire a armăturii și o corodare a armăturii. De asemenea, tencuiala de pe zidurile de cărămidă este în mare parte afectată de coroziune și de prelingerea apei agresive pe pereții de la subsol.
In privința celorlalte elemente constructive – precum acoperișul – învelitorile, sistemele de dirijare și evacuare a apelor meteorice, instalațiile interioare cu conducte purtătoare de apă, sanitare și termice – acestea prezintă deteriorări parțiale cu efecte nefaste asupra exploatării clădirii. Trotuarele din jurul clădirii sunt degradate, cu pante inverse (spre cladire) sau crăpături.
Au fost efectuate expertize tehnice ale instalațiilor sanitare, de ventilare și electrice, au fost identificate toate deficiențele și au fost propuse măsurile și lucrărilenecesare de remediere luând în considerare criteriile de siguranță și accesibilitate în exploatare, rezistența mecanică și stabilitatea, igiena, sănătatea și protecția mediului înconjurător, economia de energie.
La expertizarea instalației electrice s-a constatat lipsa unei instalații electrice de protecție impotriva descărcărilor atmosferice iar la instalația de curenți slabi este necesară prevederea tuturor compartimentelor cu sisteme de detecție și avertizare la incendiu. În aceeași expertiză se menționează lipsa sistemului de protecție la efracție și a sistemului de control acces.
Măsurile prevăzute în documentația tehnico-economică au ca scop consolidarea elementelor structurale, îmbunătățirea protecției seismice,satisfacerea normelor tehnice actuale și au în vedere intervențiile la elementele structurale și intervențiile nestructurale. Prin intervenții se vor păstra caracteristicile arhitecturale ale construcției și totodatăconformarea cu condițiile tehnice care trebuie îndeplinite pentru desfășurarea activităților specifice bazei de tratament.
Proiectarea și executarea lucrărilor de consolidare se va face pentru a aduce cladirea la un coeficient de siguranță corespunzator clasei de risc seismic Rs IV.
Clădirea necesită lucrări imediate de consolidare a elementelor componente ale structurii de rezistență.
La nivelul clădirii sunt necesare următoarele intervenții:
- Recompartimentări ale cabinelor de împachetare cu namol și băi de nămol astfel încât să se respecte circuitele funcțtionale și toate prevederile de ordin sanitar epidemilogic;
- Refacerea finisajelor elementelor de construcții existente exterioare;
- Refacerea hidroizolațiilor pe pardoseală, pereți și la cota superioară a planșeului;
- Montarea de gresie ceramică antiacidă atât pe toată suprafața pereților, cât și a încăperilor, acolo unde destinația încăperii cere acest lucru;
- Consolidarea grinzilor și planșeelor;
- Refacerea întregii tâmplării;
- Refacerea tuturor finisajelor interioare;
- Consolidarea pereților cu plasă bazalticăși aplicarea de mortar și finisaj tip gresie.
intervenție:
- Refacerea termoizolației sub pardoseala de la subsol;
- Aplicarea termosistemului peste hidroizolația realizată din materiale bituminoase;
- Aplicarea termosistemului exterior pe pereți finisați;
- Termozilarea podului în zona bazinului;
- Refacerea straturilor teraselor necirculabile șimontarea termosistemului;
- Schimbarea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie PVC sau aluminiu.
- Conductelemetalice din instalațiilesanitareinițialeale clădirii,aflateînsubsol,vor fiînlocuiteîntotalitate;
- Înlocuirearețelei de canalizare din subsol, în principal a celei de colectare a apelor saline șietansarea la străpungerileplanșeului;
- Echipamenteleaferentecircuitului de apăsalină din subsolnecesităînlocuirea, iarschimbatoarele de căldură cu plăci pentru încălzireaapei saline necesitădemontarea pentru curațireșiînlocuire de plăci;
- Înlocuireabateriilor de furnizarea apei saline la dușurileșibăile pentru tratamentși a bateriilor de duș pentru apăpotabilă pentru spălareadupătratament (bateriilecorodatedatoritămediuluisalin din cabinele de băisărate).
- Alimentarea cu energieelectrică:
- Înlocuirea tablourilor generale echipate cu aparataj cu vechime de peste 40 ani, depășit din punct de vedere tehnic și moral;
- Înlocuirea tablourilor electrice de iluminat și prize cu protecții necorespunzătoare, care prezintă un pericol real de incendiu;
- Întrerupătoare automate care să corespundă curenților de scurtcircuit, la tablourile care nu sunt prevăzute cu aceste întrerupătoare.
- Instalațiile electrice de prize și iluminat artificial (normal și de siguranță):
- Corpurile de iluminatse vorînlocui cu corpuri curandamentluminotehnicconsiderabil, cu fiabilitateridicatășiconsum energetic redus;
- amplasareacorpurilor de iluminat de siguranțăconformprevederilornormativului I7-2011
- Se va realiza instalația electrică de protecție împotriva descărcărilor atmosferice.
- Se vorinstala pentru întreagabază de tratamenturmătoarelesisteme:
-sistem de protecție împotriva efracției;
- sistem de control acces.
Ca urmare a realizării tuturor acestor lucrări de interveție, indicatorii tehnico-economici sunt următorii:
Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA): 55.230 mii lei
(în prețuri la data de 02.06.2022: 1 euro = 4,9427 lei),
din care construcţii-montaj 40.477 mii lei
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii