Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:03 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la Consiliul JAI Se discută data de eliminare a controalelor la frontieră

ro

11 Dec, 2024 17:04 576 Marime text
Cătălin Predoiu. Foto: facebook
 
  • Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, participă mâine, 12 decembrie 2024, la sesiunea Afaceri Interne a Consiliului JAI, care are loc la Bruxelles, Belgia.
     
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, participă mâine, 12 decembrie 2024, la sesiunea Afaceri Interne a Consiliului JAI, care are loc la Bruxelles, Belgia, transmite un comunicat din partea MAI.

Iată ce se află pe ordinea de zi:
 
  • Spațiul Schengen

Președinția a introdus pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor adoptarea deciziei Consiliului de stabilire a datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România și între acestea. Ambele țări aplică deja integral normele Schengen de la 31 martie 2024. Controalele la frontierele aeriene și maritime interne cu Bulgaria și România au fost, de asemenea, eliminate începând cu această dată.

Miniștrii vor face, de asemenea, un bilanț al situației generale a spațiului Schengen. Miniștrii vor desfășura în special un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen. Discuția se va axa pe creșterea securității generale prin digitalizare.
 
  • Sisteme informatice pentru asigurarea respectării legii

Comisia și eu-LISA (o agenție a UE responsabilă cu gestionarea sistemelor informatice în domeniul securității și justiției) vor informa miniștrii cu privire la calea de urmat în ceea ce privește începerea funcționării Sistemului de intrare/ieșire (EES). EES este un sistem informatic automat pentru înregistrarea resortisanților țărilor terțe care călătoresc în scopul unei șederi scurte. În cadrul noului sistem, poliția de frontieră va scana amprentele digitale sau va face fotografii persoanelor care trec frontiera pentru prima dată. Aceste informații vor fi înregistrate într-un fișier digital.

În cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 10-11 octombrie 2024, Comisia a informat miniștrii cu privire la planurile sale de implementare treptată a EES.
 
  • Azil și migrație

Comisia va prezenta informații actualizate cu privire la punerea în aplicare a pactului privind migrația și azilul, un set de acte legislative ale UE care au fost adoptate în luna mai. Statele membre și Comisia iau în prezent măsuri pregătitoare pentru ca aceste legi să se aplice începând din iunie 2026. Dimensiunea externă a abordării provocărilor legate de migrație va fi discutată în cadrul unui prânz de lucru.

 
  • Securitatea internă

În domeniul securității interne, Consiliul consultativ pentru informații va prezenta situația actuală a amenințărilor. Prezentarea va fi urmată de un raport al președinției privind progresele înregistrate în lupta împotriva traficului de droguri și a criminalității organizate.

De asemenea, miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la raportul final al Grupului la nivel înalt privind accesul la date pentru o asigurare eficace a respectării legii. În cadrul reuniunii miniștrilor afacerilor interne din luna iunie a acestui an, Consiliul a salutat cele 42 de recomandări ale grupului privind accesul la date. În cadrul viitoarei reuniuni, miniștrii vor discuta calea de urmat, după ce grupul și-a prezentat raportul final.
 
  • Orientări strategice

Președinția va informa miniștrii cu privire la situația actuală a orientărilor strategice pentru planificarea legislativă și operațională în spațiul de libertate, securitate și justiție. Orientările strategice prevăzute în tratat reprezintă un instrument important pentru conturarea direcției politicii UE în spațiul de libertate, securitate și justiție și oferă cadrul pentru punerea în aplicare a aspectelor relevante ale Agendei strategice a UE pentru perioada 2024-2029.
 
  • Combaterea abuzului sexual asupra copiilor

În cadrul reuniunii miniștrilor afacerilor interne, președinția va urmări să ajungă la o abordare generală (poziția comună a statelor membre) cu privire la o propunere legislativă de combatere a abuzului sexual asupra copiilor. Această propunere de act legislativ al UE va impune întreprinderilor din domeniul internetului obligația de a alerta autoritățile cu privire la abuzul sexual online asupra copiilor detectat pe platformele lor. Un centru al UE a cărui înființare este planificată ar urma să sprijine autoritățile care acționează în urma rapoartelor privind abuzurile sexuale asupra copiilor și ar urma să colecteze și să partajeze expertiză și bune practici în materie de prevenire și de sprijinire a victimelor.





Citește și:
MAI: Peste 29.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii