Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:53 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, față în față cu reprezentanții mediului de afaceri și ai turismului din județul Constanța (VIDEO)

ro

08 Jan, 2022 11:22 1743 Marime text

Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, organizează o întâlnire de lucru la care participă oficialii autorităţilor administraţiei publice locale şi reprezentanţii instituţiilor, asociaţiilor şi organizaţiilor reprezentative din turism, precum şi cei ai mediului de afaceri constănțean.





Întâlnirea aduce în discuție aspecte importante privind promovarea și dezvoltarea sustenabilă a turismului și a antreprenoriatului din judeţul Constanța.





Ministerul Antreprenoriatului și Turismului dorește să implice activ principalii jucători și factori de decizie din turismul și mediul antreprenorial  pentru a semnala problemele cu care se confruntă și a identifica oportunități de rezolvare a acestora, astfel încât împreună să contribuie la dezvoltarea acestor sectoare economice importante.





La eveniment sunt prezenți prefectul Coșa și primarul Chițac. Mai sunt prezenți la pupitru, la întâlnirea cu Horeca, și George Sergiu Niculescu, secretar de stat și Ștefan Ilie, primar Tulcea.




Ministrul Cadariu a precizat că își dorește să întărească dialogul social cu toți participanții din cadrul acestor întâlniri pentru conceperea de programe și proiecte care să ducă la dezvoltarea destinațiilor turistice atractive și a unui mediu antreprenorial competitiv pe termen lung, funcțional, din toate punctele de vedere.  


" Îmi doresc să întăresc dialogul social cu toți participanții din cadrul acestor întâlniri pentru conceperea de programe și proiecte care să ducă la dezvoltarea destinațiilor turistice atractive și a unui mediu antreprenorial competitiv pe termen lung, funcțional, din toate punctele de vedere. Astfel, îmi doresc ca anul acesta, pe lângă plata tuturor măsurilor restante, să punem în dezbatere 12 programe care să aibă grupuri țintă bine definite și a căror rezultate să vizeze în primul rând sustenabilitatea.



De la programe precum StartUp Nation pentru tineri, până la investiții pentru domeniul schiabil, suntem în acel punct al dialogului social în care trebuie să definim clar politicile publice care vor sta la baza creării noilor linii de finanțare, naționale sau europene. Domeniul turismului este unul strategic, iar acest lucru trebuie să se reflecte și în alocările bugetare pe care acest minister le va gestiona", a precizat ministrul Cadariu.

 


Înființarea Organizațiilor de Management al Destinațiilor (OMD), prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sunt alte teme abordate la întâlnirea întâlnirea astăzi.



Unul dintre cele mai importante proiecte de care turismul românesc are nevoie în aceste momente este înființarea și operaționalizarea OMD-urilor, reformă pentru care sunt prevăzute 10 milioane de euro prin PNRR. Însă, această nouă structură va produce efecte cu adevărat benefice doar dacă organizațiile care o formează, atât din sectorul public, cât și din cel privat, vor lucra împreună.



În cadrul evenimentului, Corina Martin vorbește despre OMD-uri, organizații de management al destinației.  Corina Martin reprezinta Asociația Resto Constanța. 
 

Este important să plecăm cu o concluzie cumună care să ne ajute să mergem mai departe.

Aș vrea să stabilim cun calendar cu prefecții cu primarii, un calendar care să stabilească din februarie sezonul 2022. Plajele....ne dorim să stabiliți întâlnirea cu ministrul turismului, noi nu am reușit.


Pentru Mamaia a fost un sezon dezastruos! Statul român este dezinteresat de Aeroportul Constanța. Fără curse aeriene externe către destinație...nu există destinați!


Destinațiile cele mai importante ale țării au nevoie de aeroporturi. Aerportul Constanța are cel mai micu număr de zboruri și de pasageri.

Aeroportul Constanța este prioritar pentru turismul românesc! 




Directorul CCINA, Dănuț Juganaru a ridicat problema licitațiilor pentru suprafețele de plajă care se fac cu foarte puțin timp înaintea sezonului estival și îi solicită ministrului o reglementare din acest punct de vedere.




În continuarea evenimentului, a luat cuvântul primarul din Tulcea. 

 

Noi, autoritățile locale trebuie să ne implicăm mult mai mult. S avorbit de infrastructa de turism, trebuie să se țină cont că se clădește pe o structură edilitară, la care noi suntem deficitari.




Primarul din Tulcea a vorbit despre EuroVelo .  
 

 
 Despre EuroVelo 
 
 
Traseele de cicloturism Eurovelo reprezintă rețeaua de rute special gândite să fie parcurse cu bicicleta, în ritm de concediu și vacanță. Până în acest moment există peste 45.000 km de traseu finalizat, dar în total avem 17 rute, unele încă în construcție. Când vor fi finalizate, Eurovelo va însemna nu mai puțin de 90.000 km.
Dintre acești kilometri nefinalizați fac parte și porțiuni din rutele Eurovelo 6 și 13, care trec și pe teritoriul țării noastre, Eurovelo 6 „De la Atlantic la Marea Neagră”, fiind cea care atinge Delta Dunării în partea ei de sud.





Traseele de cicloturism Eurovelo reprezintă rețeaua de rute special gândite să fie parcurse cu bicicleta, în ritm de concediu și vacanță. Până în acest moment există peste 45.000 km de traseu finalizat, dar în total avem 17 rute, unele încă în construcție. Când vor fi finalizate, Eurovelo va însemna nu mai puțin de 90.000 km.
Dintre acești kilometri nefinalizați fac parte și porțiuni din rutele Eurovelo 6 și 13, care trec și pe teritoriul țării noastre, Eurovelo 6 „De la Atlantic la Marea Neagră”, fiind cea care atinge Delta Dunării în partea ei de sud.
 



Eurovelo 6 și 13 sunt un pas mai aproape de realitate pentru că în data de 15 decembrie 2021, s-a semnat Declarația de la Timișoara a Conferinței EuroVelo România unde, toate părțile implicate s-au angajat să susțină proiectele care vor duce la finalizarea construcției traseelor Eurovelo 6 și 13. Spre exemplu, o variantă discutată și luată în calcul, a fost legată de folosirea digurilor de protecție împotriva inundațiilor, și adaptarea lor pentru a deveni infrastructura acestor trasee.
 
 
 

Rolul tuturor OMD-urilor este de a pune pe tapetul autorităților locale orice forma de dezvoltare, ceea ce înseamnă o activitate complexă, unde indiferent de greutatea problemei ce necesită rezolvare, trebuie să se implice toți.


 
Sunt convins, că prin programele operaționale sau astfel de programe putem pune în practică multe proiecte care să dezvolte turismul . , a precizat primarul din Tulcea. , a mai precizat primarul din Tulcea. 



Primarul Chițac a luat cuvântul. Acesta a vorbit despre problemele din stațiunea Mamaia. 

 Am avut probleme în ceea ce privește domeniul public, în zona Mamaia anul trecut. Problema în Mamaia e dată  de faptul că multe parcele sunt retrocedate, aparțin unor privați și noi nu putem interveni. Constrcuțiile...eu cred că anul trecut ați avut cel mai puțin deranj din perspectiva asta.


 Acum, că a ajuns Mamaia un cartier...știm cu toții asta. Eu subliniez că lucrurile se mai pot repara.  Am introdus un proiect de hotărâre din care, pentru un an de zile, am vrut să suspendam Puz-ul din Mamaia pentru un an.


Consilierii nu au fost de acord. Principala nemulțumire de anul trecut a fost că plajele sunt prea late. 



 
Primarul Vergil Chițac a vorbit și despre turismul religios. 

 


În ceea ce privește turismul religios, avem o regiune unică în zona Peninsulară. Și iarăsși am intrat in coliziune, în ceea ce privește regulamentul din zona Peninsulară. Orice oraș din țara asta are o zonă turistică, și trebuie să o punem în valoare.


Bulevardul Mamaia de la Pescărie în sus, zona Năvodari, va intra în reabilitare totală. Noi ne preocupăm, asta putem face noi. Ne facem treaba la Primărie. 



Puteți urmări video aici. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii