Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:12 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Apărării Naționale „Pentru ca România să aibă o armată performantă va fi esențial ca în 2023 să ne concentrăm și pe îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale militarilor noștri“

ro

31 Dec, 2022 09:08 2728 Marime text
Foto: Facebook/Angel TâlvărMinistrul Apărării Naționale, Angel Tâlvăr a postat pe pagina sa de facebook un mesaj în care face bilanțul anului ce se încheie astăzi/

„2022 a fost un an marcat de schimbări fundamentale din punct de vedere al securității regionale și europene, determinate de războiul de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat lansat de Federația Rusă asupra Ucrainei. România a condamnat cu fermitate agresiunea forțelor ruse asupra vecinilor noștri și a susținut, încă din prima zi a invaziei, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional. Țara noastră oferă Ucrainei asistență umanitară, sprijin politic, diplomatic și economic și acționează pentru consolidarea sprijinului UE pentru țara vecină.

În anul care se încheie, Ministerul Apărării Naționale a depus eforturi pentru întărirea profilului României în cadrul NATO, ca pilon de securitate și stabilitate în regiune și întărirea apărării și asigurării securității în regiunea Mării Negre. La scurt timp după declanșarea ostilităților pe frontul din Ucraina, Alianța Nord-Atlantică a activat, pentru prima dată în istoria sa, elemente ale Forței de Răspuns a NATO, dislocând forțe și tehnică de luptă pe teritoriul țărilor aliate de pe flancul estic, inclusiv în România.

Peste 5.000 de militari aliați se instruiesc împreună cu militarii români, țara noastră fiind astfel mai bine protejată și apărată. În prezent, în România acționează Grupul de Luptă pentru Apărare Colectivă condus de Franța, ca națiune-cadru, având în compunere forțe aparținând Țărilor de Jos și Belgiei, structurile dislocate de Armata SUA - batalionul Stryker aparținând Regimentului 2 Cavalerie al SUA, dislocat de la finalul lunii februarie și elementele Diviziei 101 Aeropurtate “Screaming Eagles” și 2nd Brigade Combat Team, începând cu luna octombrie, precum și contingentele din Polonia, Portugalia și Macedonia de Nord din subordinea Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova.

În 2022, Ministerul Apărării a accelerat procesul de înzestrare și dotare cu echipamente moderne a armatei. A fost semnat contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Norvegiei, au fost recepționate echipamente aferente sistemelor HIMARS, a fost atribuit acordul-cadru de furnizare a 7 sisteme UAS-TO clasa II și au fost demarate proceduri specifice pentru alte programe importante, precum Etapa I a programului de înzestrare “Autovehicule tactice blindate de tip ușor (ATBTU)” - se arată în mesajul ministrului Apărării.

De asemenea, ministrul a vorbit și despre noul an în care Armata Româniie beneficiază de un buget majorat. 

„Pentru anul 2023, bugetul pentru apărare a fost majorat de la 2% la 2,5% din PIB, ceea ce va permite alocarea unui buget pentru înzestrare semnificativ peste procentul de 20%, în conformitate cu angajamentul NATO.
Pentru ca România să aibă o armată performantă, pe lângă asigurarea echipamentelor de ultimă generație, va fi esențial ca în 2023 să ne concentrăm și pe îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale militarilor noștri. Performanța profesională trebuie motivată prin condiții de muncă la nivelul celorlalte armate NATO, printr-un sistem de salarizare decent, prin pensii echitabile asigurate tuturor rezerviștilor, indiferent de data trecerii în rezervă“ - a mai transmis ministrul Apărării.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii