Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:20 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Aurescu a inaugurat, la New York, expoziţia ''Parteneriatul Strategic România - SUA 25". În ce constă

ro

24 Sep, 2022 11:00 1114 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, foto: MAE Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a inaugurat vineri, 23 septembrie 2022, la sediul Institutului Cultural Român din New York, expoziția fotografică dedicată aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.

Expoziția, care constă din 80 de fotografii, a fost organizată de ICR New York, cu sprijinul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, al Agerpres, al Misiunii Permanente a României la ONU și al Consulatului General al României la New York.

Expoziția prezintă evoluția Parteneriatului Strategic România-SUA, de la lansare până în prezent, parcurgând cele mai importante momente de extindere și consolidare., transmite un comunicat de presă din partea MAE. 

Conceptul creativ al instalaţiei artistice care figurează în cadrul expoziției a fost realizat de către Ioana Barac, designer și creator de ornamente urbane și artă publică, membru al comunității de români din Statele Unite ale Americii.

Potrivit sursei citate, în discursul său inaugural, ministrul Bogdan Aurescu a punctat importanța Parteneriatului Strategic româno-american pentru parcursul democratic și euroatlantic al României, precum și pentru securitatea țării noastre, și a reiterat angajamentul profund al României pentru aprofundarea acestuia, pe toate dimensiunile.

Făcând o trecere în revistă a momentelor care au marcat dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, ministrul Bogdan Aurescu a amintit adoptarea, la 13 septembrie 2011, a Declarației Comune de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI dintre România și SUA, și semnarea Acordului între România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România.

A arătat că Declarația Comună de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI este primul document politic bilateral ce reglementează Parteneriatul Strategic cu SUA, care a determinat ulterior organizarea reuniunilor anuale ale Dialogului Strategic la București și la Washington, în timp ce Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România este primul document juridic bilateral ce menționează Parteneriatul Strategic.

De asemenea, a menționat proiectele comune din domeniul energiei nucleare civile, o evoluție recentă care vine să consolideze cooperarea bilaterală strategică dintre România și SUA, proiectul comun bazat pe tehnologia reactoarelor modulare mici fiind menţionat inclusiv de către Preşedintele Biden în discursul său recent din cadrul segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU.


Totodată, ministrul român a subliniat că Parteneriatul Strategic este consolidat și de comunitatea românească  din SUA, la eveniment fiind prezenţi şi reprezentanţi ai acesteia. A evocat faptul că cetățenii români din SUA fac mai puternice legăturile dintre cele două tări, aceștia fiind bine integrați în comunitățile lor și apreciați de partenerii americani, veritabili ambasadori ai României in Statele Unite.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii