Ministrul Aurescu, precizări despre consolidarea Iniţiativei celor Trei Mări la reuniunea ce pregăteşte summitul din Estonia
Ministrul Aurescu, precizări despre consolidarea Iniţiativei celor Trei Mări la reuniunea ce pregăteşte summitul
12 May, 2020 19:57
ZIUA de Constanta
1542
Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marți, 12 mai 2020, prin sistem video-conferință, la deschiderea reuniunii pregătitoare (format Sherpa) a celui de-al 5-lea Summit al Inițiativei celor Trei Mări, care va fi găzduit în acest an de către Estonia, în luna octombrie.
Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat satisfacție cu privire la inițiativa estonă de a organiza reuniunea pregătitoare și a subliniat că, inclusiv în contextul situației globale actuale, marcată de pandemia cu noul coronavirus, și a provocărilor economice aferente, Inițiativa celor Trei Mări (I3M) reprezintă o platformă care poate aduce o valoare adăugată consistentă asupra proiectelor majore de conectivitate regională și prin întărirea cooperării dintre comunitățile de afaceri. De asemenea, poate fi un factor important de sprijin pentru redresarea economiilor statelor participante, afectate de pandemie.
Bogdan Aurescu a exprimat speranța că Summit-ul de la Tallinn va contribui la consolidarea Inițiativei, inclusiv prin continuarea implementării deciziilor Summit-urilor anterioare, între care se distinge și Summit-ul de la București, găzduit cu succes de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în septembrie 2018.
Ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări că țara noastră va rămâne activ implicată în cooperarea în formatul I3M, pentru valorificarea deplină a potențialului acestuia, autoritățile române la toate nivelurile, inclusiv Președintele României și Guvernul, lucrând împreună pentru implementarea proiectelor și obiectivelor Inițiativei, inclusiv la nivelul unui grup de lucru interinstituțional.
Totodată, șeful diplomației române s-a referit și la importanța consolidării parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, esențial pentru securitatea și prosperitatea celor două maluri ale Atlanticului, I3M reprezentând un instrument concret de aprofundare a cooperării în acest sens.
Șeful diplomației române a exprimat deschiderea României de a oferi, în continuare, sprijin în ceea ce privește succesul și buna organizare a Forumului de afaceri al I3M, care se va desfășura în marja Summit-ului, și a punctat importanța ca rețeaua Camerelor de Comerț ale statelor participante la I3M, creată cu ocazia primului Forum de afaceri de la București, să se dezvolte și să continue să joace un rol relevant inclusiv la Forumul de Afaceri de la Tallinn. A arătat că, dat fiind potențialul de dezvoltare pe care Forumul îl poate impulsiona în regiunile învecinate, este importantă atragerea de parteneri guvernamentali și de afaceri din Balcanii de Vest, R. Moldova, Ucraina, Georgia și Turcia.
Ministrul Bogdan Aurescu a salutat și operaționalizarea Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, la care au participat Banca Poloneză de Dezvoltare și Eximbank din România, precum și decizia Estoniei, Ungariei și Letoniei de a se alătura Fondului. A exprimat speranța ca și alte bănci de dezvoltare din regiune să se alăture Fondului, astfel încât acesta să devină un instrument financiar cu impact regional considerabil, putând să reprezinte un rezultat important pentru Summit-ul de la Tallinn, o dovadă concretă că I3M are capacitatea de a contribui la dezvoltarea economică a regiunii.
De asemenea, ministrul de externe Bogdan Aurescu a subliniat că participarea la Fond a altor instituții financiare internaționale, ca Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare sau Banca Mondială, alături de investitori privați, ar fi salutară.
Sursa foto: MAE
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii