Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu „Dăruiți un mărțișor astăzi, pentru a menține mereu vii frumoasele tradiții românești”
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu: „Dăruiți un mărțișor astăzi, pentru a menține mereu vii frumoaselePotrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, mărţişorul autentic era reprezentat pe vremuri de şnurul bicolor, la care părinții adăugau o monedă de argint, pe care copiii o purtau la mână sau la gât. Ulterior a devenit un mic obiect de podoabă, din aur, argint sau alt metal / cristal, legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu. Celor două fire (de mătase, bumbac sau lână) li s-au atribuit diverse semnificații, fiind oferite cu același drag astăzi, ca și în trecut, copiilor, tinerilor, soțiilor și chiar prietenilor, pentru noroc și prosperitate. În timp ce roşul protejează de rele în credinţa populară şi exprimă viața și iubirea, albul semnifică puritatea, lumina, energia. O altă simbolistică a şnurului bicolor este aceea că albul reprezintă iarna, iar roşul, vara.
„Numele mărţişorului este legat de denumirea lunii martie care provine din latinescul Martius. Pentru zonele cu climă temperată și patru anotimpuri, este prima lună de primăvară. În vechiul calendar roman, 1 martie marca Anul Nou.
Obiceiul confecţionării şi purtării mărţişorului se regăsește în Răsăritul Europei, la români, aromâni, bulgari, macedoneni, albanezi, greci și găgăuzi. În mijlocul și în a doua jumătate a secolului trecut, obiceiul de a purta mărţişoare s-a răspândit și la alte grupuri etnice, de exemplu la germanii și maghiarii care locuiesc în România sau la ucrainenii și evreii din Republica Moldova. De asemenea, practica purtării mărţişorului se întâlneşte și pe teritoriul Ucrainei, la românii din regiunile Cernăuţi și Odessa, la bulgarii, găgăuzii şi albanezii care locuiesc în regiunile Odessa și Zaporijjea.
Astăzi, mărțișorul face parte din patrimoniul UNESCO, după ce la data de 6 decembrie 2017, Comitetul Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a votat înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a „Practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie (Mărțişorul)‟ – dosar multinațional coordonat de România și elaborat împreună cu Republica Moldova, Republica Macedonia și Republica Bulgaria“ - au mai precizat reprezentanții Ministerului Culturii.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp