Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:43 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, efectuează o vizită la Roma Participă la inaugurarea expoziţiei "Dacia, ultima frontieră a romanităţii"

ro

19 Nov, 2023 10:03 1138 Marime text




În perioada 19 - 21 noiembrie 2023, ministrul Culturii, Raluca Turcan, va efectua o vizită la Roma, unde va participa la inaugurarea expoziţiei "Dacia, ultima frontieră a romanităţii".

Proiectul expoziţional este conceput şi coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii, realizat în parteneriat cu Ambasada României în Italia, Ministerul Afacerilor Externe din România, Ministerul Culturii din Italia, Institutul Cultural Român, prin Accademia di Romania, şi beneficiază de sprijin din partea Ministerului Apărării Naţionale din România. Expoziţia deschisă publicului italian, în perioada 21 noiembrie 2023 - 24 aprilie 2024, cuprinde peste 900 de obiecte arheologice care urmăresc evoluţia istorică a teritoriului României actuale pe o perioadă de peste o mie de ani.

În cadrul vizitei la Roma, ministrul Culturii va avea întâlniri cu ministrul Culturii din Italia, domnul Gennaro Sangiuliano şi cu ministrul Culturii din Republica Moldova, domnul Sergiu Prodan.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, va fi prezent la inaugurarea expoziţiei dedicate lui Camilian Demetrescu, pictor şi sculptor româno-italian, organizată la Palazzo Massimo, parte a Muzeului Naţional Roman.

De asemenea, ministrul Raluca Turcan va participa la o discuţie cu românii din Italia care activează în domeniul cultural.

Proiectul expozițional, conceput și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii, este realizat în colaborare cu 45 de muzee din țară și din Republica Modova.


Peste 900 de obiecte de patrimoniu din colecțiile a 44 de muzee din România și unul din Republica Moldova au ajuns în siguranță la Roma, transportul acestora fiind realizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și al Forțelor Aeriene Române.

În această etapă are loc predarea acestora către Muzeul Național Roman, urmând etalarea lor în vitrine.

Din colecția Muzeului Național de Istorie a României sunt prezente piese precum coiful de aur de la Coțofenești, tezaurele getice de la Stâncești, Agighiol, Peretu, tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, tezaurele de argint dacice de la Sâncrăieni, Herăstrău, Senereuș, Vedea, tezaure sarmatice din județul Buzău și Smârdan, tezaurele de la Pietroasele, Apahida și Histria.

Din colecțiile muzeelor partenere-– tezaure datând din epoca migrațiilor descoperite în mormintele unor principese, la Cluj-Polus și Turda (din patrimoniul Muzeului Național al Transilvaniei și Muzeul de Istorie Turda), depozitul de arme și obiecte de bronz grecești de la Olănești, precum și piese de aur din mormintele unei principese sarmate de la Mocra, Republica Moldova, din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, vase din ceramică, arme, unelte și podoabe.


La această expoziție va ajunge și Glykon care reprezintă ultima frontieră a romanității.

Vernisajul va avea loc pe data de 20 noiembrie 2023, ora 15.00.


Citește și:

Glykon, ultima frontieră a romanității, prezent la expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” la Muzeul Național Roman din Roma, Italia




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii