Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:52 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Dezvoltării, prezent la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România (FOTO)

ro

10 Jul, 2023 14:57 1202 Marime text
Ministrul Adrian-Ioan Veștea a participat, astăzi, la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România (ACoR), în cadrul căreia au fost discutate o serie de solicitări și probleme cu care se confruntă autoritățile publice locale în implementarea legislației existente și în derularea unor proiecte.

Cu această ocazie, ministrul dezvoltării a trecut în revistă măsurile legislative pe care MDLPA le-a promovat în vederea sistematizării și îmbunătățirii legislației actuale, a reducerii birocrației și a apropierii administrației de cetățeni, cu accent pe îmbunătățirea eficienței serviciilor publice și pe creșterea implementării investițiilor la nivel local.

”Ministerul Dezvoltării este deschis la dialog față de toate structurile asociative ale autorităților administrației publice locale. Considerăm că aceste întâlniri sunt importante pentru o cooperare optimă și pentru un schimb de idei în vederea bunei funcționări a administrației publice din România”, a menționat ministrul Veștea.

Totodată, au fost prezentate oportunitățile de finanțare a proiectelor de dezvoltare locală, prin intermediul programelor pe care le coordonează Ministerul Dezvoltării și care contribuie la modernizarea satului românesc, precum Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS) sau Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”Numai anul trecut, prin Programul Național de Investiții <<Anghel Saligny>>, au fost aprobate spre finanțare 4.787 de obiective, în valoare de 64.793.924.770 de lei, dintre care 3.820 de proiecte, cu o valoare totală de 38,5 miliarde lei, au ca beneficiari autoritățile din mediul rural.

Dintre acestea, 1.501 obiective sunt din domeniile alimentare cu apă și canalizare, celelalte fiind din domeniile drumuri și poduri. Până în 23 iunie 2023, au fost contractate cu beneficiari din comune 1.166 de obiective, în valoare totală de 11,4 miliarde lei, ceea ce reprezentă aproximativ 30% din totalul alocat”, a precizat ministrul.

De asemenea, prin PNRR au fost semnate 3.927 de contracte de finanțare cu beneficiari din mediul rural, în valoare totală de peste un miliard de euro, în vederea asigurării cadrului necesar pentru dezvoltarea durabilă a localităților din România.

Nu în ultimul rând, prin PNDL, 9.543 obiective, în valoare totală de 33,5 miliarde lei, au beneficiari din mediul rural, iar prin PNCIPS, dintre cele peste 1.300 de contracte aflate în derulare, aproape 800 de investiții sunt din mediul rural, valoarea totală a acestora ridicându-se la peste 6,15 miliarde de lei.


”Structurile asociative sunt deja un partener tradițional al MDLPA și vom continua dialogul și consultările în domenii esențiale pentru că, doar prin colaborare și valorificând și experiența liderilor locali, putem găsi cele mai bune formule de eficientizare a activității pentru buna funcționare a autorităților locale”, a concluzionat ministrul Adrian-Ioan Veștea.

„Satul european – baza coeziunii și dezvoltării Uniunii Europene“, tema întâlnirii Grupului de Lucru „Alianța Europeană” din cadrul Comitetului European al Regiunilor

În perioada 8-10 iunie 2023,  în comuna Ciugud și în municipiul Alba Iulia, are loc Întâlnirea Grupului de Lucru „Alianța Europeană” din cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR), ce are ca temă principală: „Satul european – baza coeziunii și dezvoltării Uniunii Europene”.

Potrivit unui comunicat al ACoR, simpozionul, găzduit de Sala Unirii din Cetatea Alba Carolina, din municipiul Alba Iulia, a cuprins discuții de interes actual pe baza temei principale, cât și dezbateri în cadrul a două sesiuni de lucru cu tema “Conceptul de sate inteligente în toate politicile Uniunii Europene”, și “Proiectele și inițiativele inspirate care ilustrează diferite aspecte ale satelor, ca bază a politicii de coeziune și de dezvoltare a Uniunii Europene.”

Alături de primari și oficiali din mai multe state ale Uniunii Europene, membri ai Grupului „Alianța Europeană”, la eveniment a participat și Mariana Gâju, membru în Comitetul European al Regiunilor, prim-vicepreședinte ACoR, președinte al Filialei Județene Constanța a ACoR și Primar al comunei Cumpăna. Aceasta a ridicat în fața auditoriului trei probleme majore cu care se confruntă țara noastră.



Citește și:

 Mariana Gâju, prezentă la cea de-a treia Reuniune a Comitetului de Monitorizare a Programului Regional Sud-Est

„Satul european – baza coeziunii și dezvoltării Uniunii Europene“, tema întâlnirii Grupului de Lucru „Alianța Europeană” din cadrul Comitetului European al Regiunilor (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii