Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:47 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Educaţiei „Nu se poate imagina o RomânieEducată fără lectură, educaţie şi cultură“ (VIDEO)

ro

15 Feb, 2022 14:42 1711 Marime text
Ministrul Educației, Sorin Mihai Cimpeanu a avut o intervenție în cadrul evenimentului dedicat Zilei Naționale a Lecturii - 15 Februarie, la Biblioteca Centrala Universitara Carol I.
 

„Lectura creează legături profunde şi statornice în rândul tinerei generaţii. Lectura îi ajută pe copii să viseze, îi ajută să înţeleagă, îi ajută să ajungă în toate colţurile lumii, îi ajută să participe la aventuri, îi ajută, în ultimă instanţă, să devină cetăţeni activi ai acestei ţări. Nu se poate imagina o #RomânieEducată fără lectură, educaţie şi cultură.


Este o şansă să fi putut decide ca astăzi (şi îmi place să cred că în fiecare an de acum încolo, în ziua de 15 februarie, în toate şcolile şi grădiniţele din România), într-un interval de trei ore, vom putea să acordăm importanţa cuvenită lecturii.


Este un proiect la care sunt convins că au înţeles să participe toţi colegii noştri educatori, învăţători, profesori, este un proiect care va dăinui şi care, în măsura posibilului, va crea din lectură un obicei cotidian, chiar şi într-o ţară în care mai puţin de 10% din cetăţeni cumpără o carte în fiecare an"., a transmis Ministrul. 

 
În întreaga țară se organizează manifestări în școli și în biblioteci, pentru a promova această activitate intrată, în ultimele decenii, în desuetudine, căci – se pare – în România sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an. E adevărat, mai citim și online, dar haotic și fără a ne alege cu adevărat lecturile, ci dând click la întâmplare, pe link-uri care ne ies aleatoriu în cale.


Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile oamenilor, fie copii sau adulți, așază concepte, dă naștere unor caractere,  oferă motivație și trezește dorința de a afla mai mult, de a cunoaște, de a crește.





Etimologia cuvântului „lectură” provine din termenul indo-european „leg”, care înseamnă „reunire”. În limba română a fost preluată noțiunea din latina târzie, „lectura” fiind un derivat al termenului „lectum”, care înseamnă „a alege”, „a aduna”, „a reuni”. O apropiere mai mare de carte ne-ar „reuni” cu esența noastră profundă, cu valorile eterne ale umanității, ne-ar „aduna” cu noi înșine, de pe unde suntem risipiți, în exteriorul nostru, grăbiți mereu să facem, uitând mereu să fim.



Sursa foto-video: facebook/ Ministerul Educației -Romania 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii