UPDATE de la Arhiepiscopia Tomisului Ministrul Familiei reacționează după declarațiile lui IPS Teodosie- „Familia și căsătoria ar trebui să fie locuri de siguranță și sprijin, nu de suferință și abuz”
UPDATE de la Arhiepiscopia Tomisului: Ministrul Familiei reacționează după declarațiile lui IPS Teodosie- „FamiliaÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns în cadrul emisiunii de la Radio Dobrogea unei femei care susținea că este abuzată psihologic de soșul ei. Aceasta i-a cerut înaltului prelat să o ajute cu o soluție în acest caz.
”După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”, au fost întrebările femeii către arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, la Radio Dobrogea.
În replică, ÎPS Teodosie i-a răspuns acesteia că trebuie să „își ducă crucea“ deoarece a primit taina cununiei.
Iată ce spune Ministrul Familiei
Ministrul Familiei susține că, deși este o persoană credincioasă, „nu consideră că Biblia îndeamnă la violență, ci la dragoste, grijă și empatie”. „Familia și căsătoria ar trebui să fie locuri de siguranță și sprijin, nu de suferință și abuz”, a mai spus Intorero.„Orice formă de abuz, inclusiv cel psihologic, e inacceptabilă. Victimele trebuie să fie protejate și sprijinite prin intermediul legii și al instituțiilor statului. Statul, prin Agenția pentru Egalitate de Șanse, oferă tuturor victimelor violenței domestice sprijin prin asigurarea cazării în centre protejate, consiliere psihologică, orientare în carieră. În cazul în care sunt însoțite de copii, aceștia pot beneficia de consiliere psihologică și grijă din partea specialiștilor”, a afirmat ministra Natalia Intotero.
Ministrul de resort a amintit faptul că persoanele care sunt supuse violenței domestice pot cere ajutor sunând, la orice oră, gratuit, la numărul 0800.500.333. „Aceste persoane aflate în dificultate trebuie să apeleze pentru a beneficia de protecția statului, dar e foarte important să aibă curaj ulterior să facă și sesizări. Până la jumătatea lunii mai au fost înregistrate peste 4.200 de apeluri. Din acest total, au fost întocmite doar 6 sesizări. Orice persoană abuzată trebuie să aibă curaj să sune, să ceară ajutor și ulterior să facă sesizări, pentru a primi protecția de care fiecare trebuie să beneficieze”, a subliniat Intotero.
UPDATE- Ce au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie are, la loc de cinste printre atribuțiile misiunii sale de arhiereu al Bisericii, calitatea de învățător al comunității pe care o păstorește. În acest sens, potrivit legii canonice dar și drepturilor garantate de constituția țării, se exprimă față de propriii credincioși în deplin acord cu doctrina, morala și cultul confesiunii din care face parte, beneficiind deplin de libertatea de manifestare religioasă (care include dreptul de a preda credincioșilor săi) precum și de autonomia față de stat și față de celelalte sisteme religioase ori filosofice.
Astfel, în cazul prezentat, o credincioasă a fost încurajată să invoce ajutorul lui Dumnezeu și să își păstreze, prin fidelitate, puterea de a purta Crucea vieții de familie, pentru ca Dumnezeu să suplinească acea lipsă de empatie a soțului iar legământul martiric al căsniciei să rămână curat. Acest lucru a fost propovăduit în Creștinism dintotdeauna și de către toți. De aceea, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop nu s-a exprimat într-o calitate străină - lăsând specialiștilor (medici, psihologi, etc.) rolul lor în societate - ci a oferit un sfat duhovnicesc în deplină armonie cu propria învățătură religioasă.
Citește și:
ÎPS Teodosie, sfat pentru o femeie abuzată de soț - „Dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea“ (VIDEO)
Sursa: stiripesurse.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp