Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:18 18 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Luminiţa Odobescu și ministrul Andrii Sybiha, consultări politico-diplomatice la București

ro

18 Sep, 2024 13:00 176 Marime text

Luminița Odobescu și Andrii Sybiha, Sursa foto: MAE
 

Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a avut miercuri 18 septembrie 2024 consultări politico-diplomatice cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, aflat la Bucureşti în prima sa vizită externă de la preluarea mandatului. Agenda discuțiilor s-a concentrat asupra evoluției și perspectivelor de dezvoltare ale relației bilaterale și a nevoii de consolidare a dialogului politico-diplomatic în contextul evoluțiilor recente din plan european și euro-atlantic.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii consistent cu privire la evoluțiile războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă, evidențiind principalele provocări pe care Ucraina trebuie să le gestioneze în perioada următoare. De asemenea, au trecut în revistă consecințele negative ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă asupra securității la Marea Neagră, inclusiv asupra Republicii Moldova.
Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Astfel, a reiterat condamnarea fermă a războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă, care reprezintă un atac la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli. A exprimat, în context, susținerea deplină a României pentru Formula de Pace a Ucrainei, ca unic format pentru asigurarea unei păci juste, durabile în Ucraina, bazată pe respectarea Cartei ONU și dreptului internațional, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Cei doi demnitari au agreat accelerarea procesului de implementare a deciziilor asumate ca urmare a vizitei Preşedintelui Ucrainei Volodymyr Zelenski la Bucureşti (10 octombrie 2023) şi a primei şedinţe comune a guvernelor României şi Ucrainei (Kiev, 18 octombrie 2023), în vederea demarării procesului de ridicare a relaţiei bilaterale la nivel de parteneriat strategic.
 
Ministrul român al afacerilor externe a abordat și subiectul drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, inclusiv dreptul la libertatea religioasă și la educație. A subliniat că respectarea și exercitarea dreptului la educație și la serviciul religios în limba maternă sunt chestiuni fundamentale. Dialogul a confirmat sprijinul autorităților ucrainene pentru a identifica împreună soluții constructive. S-a convenit continuarea unui dialog strâns și aplicat pe aceste subiecte, astfel încât să fie obținute rezultate concrete mutual benefice.

De asemenea, ministrul Luminița Odobescu a salutat evoluțiile recente din cadrul procesului de integrare europeană a Ucrainei, subliniind importanța continuarii implementării sustenabile a agendei de reforme. A reconfirmat în context întreaga disponibilitate a României de a oferi sprijin practic Ucrainei în procesul de negociere. 

Oficialul român a evidențiat contribuția României la dezvoltarea conectivității transfrontaliere cu Ucraina, atât pentru facilitarea tranzitului exporturilor de cereale ucrainene prin Culoarele Solidarității către piețele globale, cât și pentru viitorul proces de reconstrucție.
Ministrul ucrainean al afacerilor externe al Ucrainei, Andrii Sybiha a prezentat pe larg situația de pe front, evidențiind importanța deosebită a sprijinului internațional pentru forțele armate ucrainene. În context, a punctat principalele obiective de politică externă ale Ucrainei, inclusiv în vederea dezvoltării și implementării Formulei de Pace propuse de Președintele Ucrainei, se mai menționează în comunicat.

Ministrul Sybiha a reconfirmat angajamentul autorităților ucrainene pentru dezvoltarea relației politice bilaterale cu România, prin ridicarea relației la nivel de Parteneriat Strategic.
Demnitarul ucrainean a transmis mulţumiri României pentru sprijinul constant pentru Ucraina atât în plan bilateral, cât şi în ceea ce priveşte aderarea la UE și NATO, cât şi pentru donarea unui sistem Patriot, a încheiat sursa citată.
 
Citește și:
MAE a emis o atenționare de călătorie pentru Ungaria!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii