Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:56 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Mircea Dobre, la Constanţa, dezamăgit de unii hotelieri „Sper să avem un sezon estival mai bun ca anul trecut“ (galerie foto)

ro

22 Apr, 2017 00:00 3350 Marime text
Prezent la întâlnirea cu agenţii economici din turism, care a avut loc, ieri, în hotelul Del Mar din Mamaia, ministrul Turismului, Mircea Dobre, s-a declarat dezamăgit de faptul că puţini hotelieri au răspuns invitaţiei de a participa la dezbaterea tehnică. Printre cei prezenţi s-au numărat primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, şi primarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru.
 
„În primul rând, mulţumesc celor care au răspuns pozitiv invitaţiei ministerului Turismului de a participa la această dezbatere tehnică privind pregătirea pentru sezonul estival. Aceste întâlniri vor continua şi după data de 1 mai. Sper să avem un sezon estival mai bun ca cel de anul trecut. De la an la an, trebuie să oferim servicii turistice tot mai bune. Trebuie să fim pregătiţi să întâmpinăm turiştii pe litoral. Sunt puţin dezamăgit că nu foarte mulţi privaţi au răspuns la aceste invitaţii, lucru pe care l-am observat şi în zona de sud a litoralului; ar trebui să fie o colaborare mult mai dinamică între privat şi instituţia publică centrală. Venim în faţa dumneavoastră ca să răspundem la întrebările pe care trebuie să ni le puneţi. Chiar dacă vor fi mai încuietoare, trebuie să facem faţă şi să răspundem, ca să fim pregătiţi să primim turiştii pe litoralul Mării Negre“, a declarat, în cadrul întâlnirii. ministrul Mircea Titus Dobre.

„Turismul devine prioritate naţională“

Prezent la dezbaterea tehnică, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a ţinut să precizeze că preferă „calitatea, şi nu cantitatea“. „În primul rând, vreau să salut iniţiativa. Eu nu trăiesc aceeaşi dezamăgire ca domnul ministru. Mă uit în sală şi pentru mine contrează calitatea, nu cantitatea celor prezenţi. Ştiu că aici sunt oameni cu experienţă, care ştiu bine ce au de făcut. Multă vreme am fost separaţi, cu toţii, autoritatea locală cu cea centrală, privatul de public. Cred că, în momentul de faţă, odată cu înfiinţarea Ministerului Turismului, turismul devine prioritate naţională şi fiecare dintre noi trebuie să sprijine acest deziderat comun, care înseamnă un procent mai mare din PIB.
 
Evident că, la nivel local, interesele se dezvoltă. Spre exemplu, municipiul Constanţa, care a fost declanşator pentru schimbarea litoralului românesc, îşi propune să-şi extindă durata sezonului estival, să creştem numărul nopţilor de cazare. Pentru asta, trebuie să ştim, în primul rând, câte camere avem, care este structura de cazare, câte locuri de parcare sunt disponibile, pentru atragerea numărului de turişti, pe perioade cât mai mari. Mă bucur că domnul ministru bate toată ţara. Dar, la nivel local şi regional, problemele, în loc să devină mai puţine, devin mai multe. Cred că de aici fiecare trebuie să îşi ia răspunderile. Şi la nivel local, şi la nivel judeţean, şi la nivel regional.
 
Eu am înţeles că, prin înfiinţarea Ministerului Turismului, nu va veni ministrul să facă treaba primarului, nu va veni ministrul să facă treaba proprietarilor de afaceri, ci va veni să vadă unde există bariere în dezvoltare şi să le elimine. Din perspectiva municipiului Constanţa, avem, de anul trecut, nişte plaje largi, frumoase. Centrul istoric se transformă, de la o zi la alta, într-un punct de atracţie, iar interesul meu este să unesc cele două trupuri - Mamaia şi Constanţa - şi să generăm dezvoltare, aşa cum am făcut către Năvodari. Noi putem planifica şi schimba nu numai mentalităţi, dar şi tendinţe de dezvoltare, dacă lucrăm coordonat şi planificat“, a punctat Decebal Făgădău. 

„Neversea va creşte de la an la an şi va depăşi Untold“ 

În acest context, edilul-şef al municipiului Constanţa a vorbit şi despre Festivalul Neversea. „Nu va fi un Untold mai mic, Neversea va creşte de la an la an şi va depăşi Untold. Avem multe evenimente şi vrem să extindem staţiunea Mamaia înspre Năvodari şi înspre Constanţa, să dăm un semnal că, de la un capăt la celălalt, de la Sulina până la Vama Veche, suntem o mare familie şi ne interesează să construim un produs turistic complet integrat, care se numeşte Dobrogea, care are tradiţii, cultură, înzestrare, cu oameni buni, specialişti. Eu am venit doar să dau acest mesaj de susţinere de unificare a eforturilor.
 
Din punct de vedere tehnic, avem multe probleme, fiecare dintre noi, privaţii, domeniul public. Plecând de la inventarierea domeniului, eu mă cert cu Apele Române, că nu ştim unde e graniţa. Sunt multe lucruri de făcut. Am venit pentru a spune că municipiul Constanţa va fi pilon al unirii, dar şi un factor activ. Vom sprijini eforturile de unire şi cred că vom rezolva toate problemele. Văd în sală că sunt operatori economici foarte activi, care au făcut echipă bună cu ministrul la legea impozitului specific“, a mai spus primarul Constanţei.

Făgădău, despre taxa de promovare 

Ulterior, Decebal Făgădău le-a mulţumit reprezentanţilor Asociaţiei Patronale Mamaia pentru activitatea depusă. „Taxa de promovare s-a născut aici. Taxa de promovare şi-a atins obiectivul. Am un dialog permanent cu cei din Mamaia, cu cei din Satul de Vacanţă, astfel încât să schimbăm, pe viitor, destinaţia taxei de promovare într-o taxă de dezvoltare şi promovare a turismului. Cu alte cuvinte, trebuie să ducem strategia de dezvoltare turistică a municipiului, ulterior, a judeţului, ulterior, a regiunii, în rândul profesioniştilor. Este importantă planificarea evenimentelor pe anul viitor. Trebuie să planificăm împreună calendarul de evenimente pe anul viitor, vreau să stabilim împreună liniile directoare. Dincolo de acest mesaj, Mamaia şi Constanţa sunt pregătite să îşi întâmpine turiştii. Fie în minivacanţa de 1 Mai, fie în sezonul estival. Vom depăşi cifrele de anul trecut. Noi vom veni mereu cu soluţii, nu doar criticând problema“, a mai spus primarul Făgădău.

Primarul Chelaru şi proiectele turistice din Năvodari 

La eveniment a fost prezent şi primarul de la Năvodari, Florin Chelaru, care a ţinut să declare că oraşul pe care îl administrează va deveni zonă de interes pentru antreprenorii din turism. „Năvodari nu este un oraş istoric, dar în acest moment pregăteşte dosarul pentru a deveni oraş turistic. Acest proiect este important pentru mine şi pentru Năvodari. Am în derulare proiecte care vizează strict turismul din zona oraşului: pe PNDL am proiecte care ţin strict de infrastructură, utilităţi, toată zona de litoral va fi modernizată, dacă mă ajută Dumnezeu. Anul trecut, am terminat PUZ-ul, acum întreaga zonă este în construcţie, eu cred că va deveni o zonă de interes şi în viitorul apropiat să tindă către staţiunea Mamaia. Ca primar al oraşului, îmi doresc să vin în sprijinul tuturor celor care consideră că pot, în Năvodari, să îşi dezvolte afacerile în domeniul turismului“, a subliniat primarul Chelaru.

„Forţa de munca în turism este un dezastru“

Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, a ţinut să-i amintească lui Mircea Dobre că turismul duce lipsă de forţă de muncă calificată. „Forţa de muncă în turism este un dezastru. Trebuie să facem ceva în acest sens, pentru a putea oferi servicii de calitate. Mamaia trebuie să devină un model pentru restul staţiunilor“, a spus Nicolae Bucovală.

Se vrea un dialog între autorităţi şi operatorii din turism  

Mohammad Murad, de la Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc, a reamintit cât de importantă este comunicarea dintre autorităţi şi mediul de afaceri. „Mai întâi, apare o lege, apoi ne întâlnim şi ne gândim cum să o schimbăm. Nu e mai bine să existe dezbateri publice cu mediul de afaceri? Noi, firmele româneşti, facem investiţii importante în turism. Dar ce avantaje avem noi, firmele româneşti, de la Guvernul României? Sunt firme străine care au avantaje, iar firmele româneşti nu. Vrem un dialog civilizat cu ANAF. În plin sezon estival, avem controale de la ANAF şi primim amenzi. Dacă un angajator are un angajat la negru, i se face dosar penal. Dar câte persoane sunt în ministere care nu fac nimic? Celor care stau degeaba în ministere şi primesc bani li se face dosar penal? Mediul de afaceri plăteşte 10 milioane de euro pe an pentru angajaţi. Oamenii pleacă din România. Noi, cei din turism, nu avem oameni. Nu găsim angajaţi. Domnule ministru, să stăm la masă şi să discutăm toate aceste probleme“, a spus Murad.
 
La finalul întrevederii de lucru, ministrul Mircea Titus Dobre a spus că va merge să viziteze plajele de pe litoralul românesc, de 1 Mai, împreună cu Corpul de Control din cadrul Ministerului Turismului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii