Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:17 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Odobescu la reuniunea la nivel înalt a Consiliului de Securitate ONU, pe tema „Leadership for peace”

ro

27 Sep, 2024 14:50 153 Marime text
Ministrul Luminița Odobescu, Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe

 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat joi, 26 septembrie 2024, la reuniunea la nivel înalt a Consiliului de Securitate ONU, pe tema „Leadership for peace”, organizată sub Președinția slovenă.

Conform unui comunicat din partea MAE, oficialul român a pledat, în context, pentru utilizarea mai eficientă a instrumentelor de prevenție și de răspuns ale ONU la conflictele și crizele în plan global. A subliniat gravitatea crizei din Orientul Mijlociu și a conflictului civil din Sudan, cu risc de escaladare regională. Totodată, a condamnat războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și a reiterat sprijinul pentru Formula de Pace a Președintelui Zelenski. A evidențiat, de asemenea, utilitatea misiunilor de pace ale ONU și a cooperării cu organizațiile regionale în domeniul păcii și securității.

În cadrul reuniunii informale la nivel ministerial privind Curtea Penală Internațională (CPI), găzduită de către ministrul afacerilor externe din Principatul Liechtenstein, ministrul român a reconfirmat sprijinul deplin al României pentru activitatea CPI, subliniind rolul său esențial în lupta împotriva impunității. În context, a reliefat importanța promovării universalității Statutului de la Roma. 

Programul ministrului afacerilor externe a inclus participarea la reuniunea ministerială informală UE – Troica extinsă CELAC (Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene). Cu acest prilej, demnitarul român a reconfirmat sprijinul României pentru eforturile UE de redinamizare a parteneriatului bi-regional UE-CELAC, pornind de la valorile și interesele comune, inclusiv în perspectiva organizării viitorului Summit UE-CELAC, în 2025, în Columbia. Ministrul Odobescu a  evidențiat proiectele de interes pentru România, vizând agenda digitală, pregătirea pentru situații de criză, schimbările climatice și educația.
 
Oficialul român a mai participat la reuniunea ministerială privind Situația din Fâșia Gaza și implementarea soluției celor două state, ca modalitate de obținere a unei păci juste și cuprinzătoare, co-organizată de Grupul de Contact pentru Fâșia Gaza al Ligii Statelor Arabe și Organizația Cooperării Islamice, Uniunea Europeană și Regatul Norvegiei. În intervenția sa, ministrul Luminița Odobescu a reiterat poziția tradițională a României privind sprijinul ferm pentru soluția celor două state, care să co-existe în pace și securitate, mai transmite MAE.

Referitor la situația din Fâșia Gaza, oficialul român a subliniat că România susține implementarea imediată a unui acord de încetare a focului, eliberarea imediată a tuturor ostaticilor și asigurarea unui flux continuu și sigur de ajutoare umanitare în Gaza. De asemenea, a informat despre ajutorul umanitar oferit de România în sprijinul civililor palestinieni.

Ministrul afacerilor externe a participat și la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe ai Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizată de Albania, în calitate de Președinție-în-Exercițiu, și de Consiliul Cooperării Regionale (RCC). Discuțiile s-au axat pe obiectivele creșterii competitivității în regiune, pentru a facilita creșterea economică și convergența cu UE.

Demnitarul român a reliefat importanța creșterii nivelului de integrare a regiunii cu economia UE, îndemnând la valorificarea oportunităților oferite de noul Plan de creștere al UE pentru Balcanii de Vest, în valoare de 6 miliarde EUR. A reiterat sprijinul pentru avansarea procesului de extindere a UE atât în Balcanii de Vest, cât și în Est, pe baza meritelor proprii.
Programul ministrului afacerilor externe a inclus și o serie de întrevederi bilaterale.

În cadrul întrevederii ministrului român cu omologul chinez Wang Yi a fost abordat stadiul dialogului bilateral, în contextul marcării în acest an a 75 de ani de relații diplomatice, respectiv 20 de ani de la semnarea Declarației pentru un Parteneriat Amplu de Prietenie și Cooperare. Discuțiile au abordat evoluțiile recente pozitive în domeniul cooperării economice, un exemplu fiind semnarea a două acorduri în domeniul fitosanitar.

Cele două părți au exprimat deschiderea pentru stimularea schimburilor comerciale și pentru consolidarea cooperării economice, oficialul român evocând, în context, găzduirea Comisiei comune interguvernamentale de cooperare economică în anul 2025. Au mai fost abordate dosarele de interes din relația UE-China. Ministrul român a prezentat preocupările generate de agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, accentuând necesitatea respectării integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei.

De asemenea, ministrul Luminița Odobescu a avut o întâlnire cu omologul indian Dr. Subrahmanyam Jaishankar. Cei doi oficiali au reliefat importanța implementării Declarației comune aniversare, adoptată la New Delhi, în februarie 2024, la 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Extins între România și India. Totodată, miniștrii au exprimat deschiderea pentru intensificarea schimburilor comerciale și a cooperării în domenii de interes comun. A avut loc și un schimb de vederi privind situația de securitate din Ucraina și consecințele sale în plan global.

În cadrul întrevederii cu omologul austriac Alexander Schallenberg au fost abordate evoluțiile de interes pe agenda europeană și internațională, în contextul noului ciclu instituțional, în special avansarea procesului de extindere cu Ucraina, Republica Moldova și Balcanii de Vest. Oficialul român a reliefat prioritatea finalizării procesului de aderare a României la spațiul Schengen, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre. Cei doi oficiali au făcut referire și  la potențialul de dezvoltare a cooperării economice și sectoriale dintre cele două state.
În cadrul întrevederii cu Eric Swalwell, membru al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, oficialul român a prezentat evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre, marcate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Au fost subliniate riscurile de securitate la frontiera româno-ucraineană de pe Dunăre, în urma violării repetate a spațiului aerian al României. Ministrul Luminița Odobescu a evidențiat și importanța deosebită a accederii României la Programul Visa Waiver, a încheiat sursa citată.

Intervenția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu este disponibilă, în format video, aici: https://www.mae.ro/node/65542.


Citește și:
Luminița Odobescu, în a doua zi a participării la săptămâna la nivel înalt a Adunării Generale a ONU

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii