Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:22 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila Noul val pandemic nu va duce la amânarea începerii şcolii sau desfăşurarea cursurilor în sistem online

ro

10 Jul, 2022 13:28 1652 Marime text
Alexandru Rafila. Foto: Fb GuvernMinistrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus s-a dublat în ultimele două săptămâni.

Ministrul a menționat că "acest val pandemic" nu va duce la amânarea începerii şcolii sau desfăşurarea cursurilor în sistem online, conform Agerpres.ro

"Această creştere săptămânală care practic dublează de la săptămână la săptămână numărul de cazuri. Avem deja două astfel de săptămâni consecutive.... arată un trend ascendent care probabil sper, şi din ceea ce au evaluat şi colegii de la Institutul Naţional de Sănătate publică, s-ar putea să dureze circa patru-cinci săptămâni. Suntem la început. Din fericire, nu sunt cazuri grave. Marea majoritate sunt răceli banale. Sigur, sunt şi cazuri mai serioase care necesită spitalizare. (...) Ultima raportare de 7.700 de cazuri a fost pe săptămână, adică 1.100 pe zi. Deja observăm că numărul de cazuri care se înregistrează în această săptămână este undeva în jur de 2.400 înregistrate zilnic. (...) Cred că ne vom opri în jur de 10.000 - 12.000 de cazuri înregistrate zilnic", a arătat Rafila, duminică, la Prima TV.


Ministrul a spus că personal nu crede că există vreun risc ca în toamnă să se amâne deschiderea şcolilor sau şcoala să treacă în online.

"Personal nu cred acest lucru din două motive. Primul motiv este legat de faptul că acest nou val pandemic se va epuiza până la deschiderea şcolilor. Lucrul acesta este aproape sigur şi va exista un interval de timp cu un număr mic de cazuri. Sigur, pot apărea şi alte valuri pandemice, dar până la urmă cred că lucrurile au intrat într-o anumită normalitate pe care am regăsit-o şi la Ministerul Educaţiei, în sensul de a păstra şcolile deschise şi vom monitoriza, vom propune aceeaşi modalitate de monitorizare a evoluţiei pandemiei în România dacă va fi cazul, nu automat, care să ţină cont de gradul de solicitare şi de încărcare a sistemului de sănătate, nu pur şi simplu de un număr de cazuri care poate nu avea niciun fel de relevanţă sau o relevanţă foarte mică şi care ţinea şcolile închise fără să fie persoane internate în spital", a susţinut Rafila.


Potrivit acestuia, nu este important numărul de cazuri, ci dacă evoluţia acestora presupune sau nu spitalizare.

"Dacă vor fi forme uşoare de boală la care un tratament simptomatic şi izolarea timp de câteva zile s-ar putea să fie suficientă, atunci nu o să avem nicio problemă. Opinia mea este că evoluţia acestei infecţii în general (...) va fi exact în acest mod - perioade de acalmie urmate de perioade de infectare a unor categorii de oamenii care au imunitate sau nu au imunitate faţă de această variantă sau subvariantă a virusului", a mai arătat ministrul Sănătăţii.


Acesta a amintit că la ATI la ultima raportare erau puţine cazuri.

"La ultima raportare aveam 52 de cazuri la Terapie intensivă, faţă de circa 1.800 capacitate de a trata aceşti pacienţi. Nu ne îngrijorează în acest moment. (...) Pot fi tratate practic printr-o simplă izolare la domiciliu şi un tratament simptomatic. Eventual antiviral, există persoane care au şi alte afecţiuni sau care dezvoltă forme medii ale bolii", a explicat Rafila.


În opinia ministrului, infectarea cu noul coronavirus ar putea să se manifeste ca o răceală obişnuită.

"Poate mai puţin decât o nouă gripă. Eu sper să fie mai puţin decât o nouă gripă, să fie o răceală obişnuită", a arătat demnitarul, care a spus că circa 20% din totalul cazurilor noi înregistrate sunt reinfectări.


El a afirmat că în luna septembrie România va primi noua formulă a vaccinului împotriva COVID-19.

"Sunt persoane care mă întreabă dacă să îşi facă şi doza a patra acum, eu i-aş sfătui să îşi facă în toamnă dacă apare o nouă variantă a vaccinului. (...) În acest an, începând cu luna septembrie vom primi formula nouă a vaccinului, iar contractul de anul viitor o să vedem, sper să existe o putere de negociere suficientă încât să convingem producătorii încât să nu livreze decât cantităţile care sunt solicitate de state, nu orice cantitate, care în mod evident riscă să se deprecieze şi să fie distrusă", a arătat ministrul.


El a amintit că România are pe stoc în jur de opt milioane şi jumătate de doze de vaccin anti-COVID-19, iar o cantitate similară va mai veni în cursul acestui an şi încă 19 milioane de doze anul viitor.

Întrebat dacă ar mai contracta cele 19 milioane de doze, ministrul a răspuns: "Cu siguranţă nu le-aş mai contracta, mai ales că există o foarte mare întârziere între momentul circulaţiei unei tulpini şi momentul adaptării vaccinului la tulpina respectivă".

Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii