Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:52 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Virgil Popescu „Legea offshore nu a mai speriat investitorii. De la 1 iulie începem să scădem dependența de gazul rusesc“

ro

13 Jun, 2022 10:02 1409 Marime text
Extragere de gaze pe Marea NeagrăVirgil Popescu, ministrul Energiei, a susținut într-un interviu la Digi24 că începând cu anii 2026-2027 România, țară cu un consum de 11 miliarde metri cubi de gaz, ar urma să devină independentă din acest punct de vedere. 

Dependența României de importurile de gaz din Federația Rusă a crescut în ultimii ani din cauza neadoptării unei legi offshore, dar și pe fondul existenței unor acte normative care descurajau exploatările de gaze naturale în România, susține ministrul citat de Profit.ro.

"Am fost acuzat că Romgaz și-a scăzut producția, iar Romgaz a crescut producția, este singura companie producătoare din România, acolo unde statul poate să aibă un cuvânt de spus, care a crescut producția de gaze naturale din 2020, 2021, inclusiv anul acesta este o creștere de producție. Dacă compari importul aferent anului 2021 cu aferent anului 2020, într-un an în care, dacă ne aducem aminte, consumul a fost foarte, foarte, foarte scăzut, evident că e mai mare. Deci el era probabil 25-26% și probabil a crescut spre 30% în anul 2021 pentru că a crescut consumul. Eu tot am explicat; dacă ai un frigider și tot iei din el, cum sunt rezervele de gaze, și nu descoperi altele, normal că crește dependența de importuri. România a crescut dependența de gazul rusesc pentru că legea offshore nu a fost adoptată, a fost o lege offshore adoptată în anul 2018 care practic a blocat exploatările din Marea Neagră”, a declarat Popescu. 


Majorări artificiale de costuri de achiziție la unii furnizori de energie și gaze, pentru "umflarea" decontărilor de la bugetul de stat la plafonarea prețurilor

Potrivit ministrului Energiei, pe lângă legea offshore au existat și alte acte normative care descurajau exploatările, el reclamând în acest context, ceea ce a numit "o legislație făcută complet împotriva interesului național de a exploata gazele naturale”.

Nicio companie nu a mai spus că îngheață investițiile. Cre este ritmul de scădere a dependenței față de Rusia Popescu afirmă că Legea offshore nu a mai speriat investitorii, așa cum s-a întâmplat în anul 2018 și nicio companie nu a mai anunțat înghețarea investițiilor. Popescu a mai precizat că, de la 1 iulie, în România va începe să scadă dependența de gazul rusesc. După adoptarea actului normativ, declarațiile companiilor au fost total diferite de cele din 2018. ”Primul lucru pozitiv pe care l-am văzut după modificările la Legea offshore, pentru că până la urmă sunt niște modificări la vechea lege, este că am văzut declarațiile companiilor care au fost complet diferite față de anul 2018 când reacția a fost promtă, înghețăm investițiile. Nicio companie nu a mai spus acest lucru”, a declarat Popescu.


El observă o accelerare a lucrărilor în Marea Neagră.

”Al doilea lucru pe care l-am văzut a fost o accelerare a lucrărilor în perimetrul Ana și Doina al celor de la Black Sea Oli&Gas și am primit chiar la minister zilele trecute o invitație pentru sfârșitul acestei luni când se vor inaugura, se vor finaliza lucrările la acest perimetru și prima moleculă de gaz din Marea Neagră va intra în sistemul național de transport și vorbim de o cantitate de circa un miliard de metri cubi anual”, a declarat Popescu. Popescu spune că de la 1 iulie începem să scădem dependența de gazul rusesc. ”Începând cu 1 iulie dependența de gazul rusesc, în România, va scădea cu până la un miliard de metri cubi anual, bazându-ne pe resursele noastre interne”, a declarat Virgil Popescu.


Articolul integral poate fi citit pe profit.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii