Minivacanță, fără evenimente care să vă pună viața în pericol!Recomandările pompierilor
Minivacanță, fără evenimente care să vă pună viața în pericol!Recomandările pompierilor- Se apropie unul dintre cele mai așteptate evenimente de peste an, Crăciunul! Sărbătorile de iarnă reprezintă un prilej de bucurie, iar amintirea acestor momente nu trebuie să fie umbrită de tragedii.
- Pentru a preîntâmpina situații nefericite și pentru a vă bucura în siguranță, alături de cei dragi, pompierii militari suceveni recomandă să respectăm măsurile de apărare împotriva incendiilor.
În primul rând, „manifestați prudență maximă la utilizarea sobelor sau a altor echipamente folosite pentru încălzirea locuinței. Stingeți întotdeauna focul în sobă înainte de culcare și nu folosiți mijloace de încălzire (sobe, reșouri, calorifere electrice, aeroterme și altele) cu defecțiuni sau cu improvizații. Nu aprindeți focul prin utilizarea lichidelor inflamabile. Orice mică improvizație poate conduce la evenimente cu pagube sau chiar cu pierderi de vieți.”, spun pompierii de la ISU Suceava.
În al doilea rând, este foarte important să respectați câteva măsuri atunci când vorbim de amplasarea și decorarea pomului de Crăciun.
„Ancorați bine bradul, NU folosiți instalații de iluminat ornamentale cu improvizații, NU lăsați în funcțiune instalațiile electrice atunci când plecați de acasă, NU aprindeți și NU amplasați artificii sau lumânări în apropierea bradului. În doar câteva secunde, acesta se poate transforma într-o torță! Lemnul de conifere este ușor inflamabil, iar atunci când se usucă, se aprinde și mai ușor”, mai atenționează salvatorii.
Cea de-a treia situație cu care ne confruntăm, de obicei, în această perioadă a anului este generată de utilizarea mijloacelor pirotehnice.
„Pe cât de spectaculoase sunt artificiile și petardele, pe atât de periculoase pot fi dacă sunt folosite necorespunzător. În ultimii ani au fost înregistrate cazuri când pompierii au acționat pentru stingerea incendiilor generate de utilizarea mijloacelor pirotehnice sau pentru acordarea asistenței medicale de urgență persoanelor care au fost rănite de aceste obiecte. Pentru evitarea oricăror evenimente, NU permiteți jocul copiilor cu petarde și artificii. De asemenea, utilizarea lor se va realiza numai cu respectarea instrucțiunilor menționate de producător”, mai spune ISU.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Citește și
Un minor de 15 ani a ajuns la spital din cauza petardelor
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp