Minorele se joacă de-a maternitatea Dramele copilelor care devin mame
Minorele se joacă de-a maternitatea:Dramele copilelor care devin mameSunt cifre îngrijorătoare. Judeţul Constanţa conduce detaşat la numărul de mame minore care nasc şi care apoi îşi abandonează pruncii.
Caz cu deznodământ fericit
Puţine sunt cele care păstrează copilul. Un caz cu deznodământ fericit este
cel al minorei din Săcele care a rămas însărcinată după ce a fost violată de
chiriaşul mamei sale. Micuţul a fost păstrat de familie. Emilia a născut în
luna aprilie un băiat sănătos, de 3 kilograme şi 800 de grame şi a primit la
naştere nota 10.
Un psiholog, un asistent social şi un jurist din cadrul Direcţiei Judeţene
pentru Protecţia Copilului Constanţa i-au oferit sprijinul minorei pe toată
perioada sarcinii, dar şi după naştere.
Tânărul care a lăsat-o însărcinată a fost arestat preventiv. El a recunoscut în faţa anchetatorilor că a întreţinut relaţii sexuale cu fetiţa de 11 ani, însă a motivat că la mijloc este vorba de iubire. A mărturisit că vrea să-şi întemeieze o familie şi să-şi crească copilul.
Violată de bunic
În 2009, o altă minoră şi-a trăit propria-i dramă. Alina (16 ani) din Chirnogeni a vrut să-şi pună capăt zilelor după ce bunicul ei Vasile Corbu (67 de ani) a lăsat-o însărcinată.
Cel care a crescut-o de mică, bunicul ei, o obliga să întreţină raporturi sexuale şi o ameninţa că, dacă spune ceva, o omoară. De cazul minorei s-a aflat după ce ea i-a povestit dirigintei că este violată de bunic. În urma controlului de la Medicină Legală s-a stabilit că Alina era însărcinată în patru luni.
Fetiţa care s-a născut a fost dată în asistenţă maternală. Bunicul violator a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Deşi Alina a spus că vrea să-şi ia acasă copilul după o perioadă, în cele din urmă l-a lăsat în grija statului. Fetiţa este acum la un asistent maternal.
Viaţa mamei şi a copilului, în pericol
Dr. Vlad Tica, şeful Secţiei de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului
Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, spune că o sarcină la vârste foarte mici
presupune riscuri majore atât pentru mamă, cât şi pentru copil.
Există riscul producerii unui avort sau a unei naşteri premature, cu toate
riscurile ce decurg de aici: de la dezvoltarea unor patologii, sechele, până la
deces.
Acest copil se va dezvolta mult mai puţin bine decât altul născut de o mamă
dezvoltată atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic.
Educaţia sexuală, facultativă
În era informaţiei, multe adolescente nu cunosc ce metode contraceptive pot folosi. Educaţia sexuală este lăsată pe ultimul plan şi de părinţi, şi de profesori şi de medici.
Mai mult decât atât, cei de la Sănătate Publică spun că activitate de planning familial nu este obligatorie pentru toţi medicii de familie şi că aceasta se desfăşoară prin programul Naţional de Sănătate nr. 6.
Contraceptivele se acordă fără plată prin cabinetele de planificare familială, prin cabinetele medicilor de familie incluşi în program, prin cabinetele de obstetrică-ginecologie din ambulatoriul de specialitate şi spital, precum şi prin secţiile de ginecologie în care se efectuează avorturi la cerere. Beneficiază de contraceptive gratuite şomerele, elevele şi studentele, persoanele care fac parte din familii beneficiare de ajutor social, femeile cu domiciliul stabil în mediul rural, cele care efectuează un avort, la cerere, într-o unitate publică, precum şi alte persoane fără venituri.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp