Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:08 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Fechet „Activiștii Greenpeace nu reprezintă interesele statului român”

ro

05 Jul, 2024 15:03 592 Marime text













Activiştii Greenpeace care se opun începerii exploatării gazelor din perimetrul Neptun Deep nu reprezintă interesele statului român, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, care mai afirmă că ţara noastră trebuie să procedeze la fel cum au procedat toaste statele riverane care au identificat resurse de gaze naturale în perimetrul zonei lor economice exclusive, potrivit Bursa.ro.


Ministrul Mircea Fechet a precizat:
 

"România nu trebuie să fie dependentă de alte ţări şi aici Rusia s-ar bucura cel mai tare. Federaţia Rusă s-ar bucura dacă am opri proiectul, pentru că am fi obligaţi să importăm şi de la ei gaze naturale. Eu cred că atâta vreme cât avem aceste resurse, trebuie să le exploatăm, trebuie să creăm locuri de muncă, trebuie să creăm investiţii şi trebuie să asigurăm independenţa energetică a României, care poate deveni nu doar nu doar o ţară care să folosească propriile zăcăminte, ci să şi exporte în ţările învecinate. Bineînţeles, acest lucru îl facem în concordanţă cu cele mai noi exigenţe de mediu şi acest lucru îl facem fără să poluăm Marea Neagră sau mediul în general. (...) Am constatat că (n.red. - activiştii Greenpeace) nici măcar nu au înţeles cine emite acordul de mediu, pentru că ei îmi cereau mie personal să opresc emiterea acestui act administrativ când autoritatea competentă care emite un astfel de document este Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa. Lor ar fi trebuit să li se adreseze. Nu, nu am cum să îmi dau cu părerea în numele funcţionarilor care emit un astfel de act. În acelaşi timp însă, pot să spun că am foarte mare încredere în colegii mei şi ştiu că atunci când emit o autorizaţie de mediu, un acord de mediu, un aviz de mediu sau orice alt document de acest tip, ei studiază foarte bine studiile de evaluare adecvată, studiază foarte bine toate documentele care precizează procedeele folosite, tehnologiile şi modul în care acestea afectează sau nu mediul înconjurător. Şi, din informaţiile pe care le am, impactul de mediu pentru proiectul Neptun Deep, raportat la beneficiile acestuia, bineînţeles, este unul mic, este unul care se justifică şi pe care îl putem gestiona fără să aducem atingere Mării Negre".


Ministrul Mediului a arătat că în Marea Neagră sunt în pregătire şi exploatarea altor zăcăminte de gaze, unul chiar de către Bulgaria, şi a adăugat:
 

"Abia aştept să fie extrasă prima moleculă de gaz natural românesc din Neptun Deep. Exploatarea nu este pusă în pericol de avizele de mediu. Bineînţeles că acordul de mediu e un act administrativ. Am înţeles tot de la reprezentanţii unor ONG-uri, care nu reprezintă interesele statului român, asta e părerea mea personală, că urmează să meargă în instanţă şi să solicite instanţei de judecată, instanţa de contencios administrativ, cel mai probabil, anularea acestui acord de mediu. N-am nicio emoţie, la fel cum s-a întâmplat şi în alte situaţii. Îmi voi susţine colegii şi munca pe care aceştia o fac cu toată tăria şi sunt convins că vom dovedi, dacă va fi cazul, şi în instanţă, că putem extrage gazele naturale din România cu respectarea exigenţelor de mediu".


Mircea Fechet a menţionat că speră ca acţiunile cu care Greenpeace ameninţă în instanţă statul român să nu ducă la tergiversarea exploatării de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep. Amintim că activiştii Greenpeace au cerut chiar demisia ministrului Fechet pentru susţinerea lucrărilor de exploatare din Marea Neagră.
 
 
 
Citește și

 
Greenpeace cere demisia ministrului Mediului, Mircea Fechet, după emiterea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii