Mircea Fechet – „Romsilva va fi reorganizată, de la structura centrală până jos”
Mircea Fechet – „Romsilva va fi reorganizată, de la structura centrală până jos”
12 Feb, 2025 15:40
ZIUA de Constanta
193
Marime text
![](/static/www_v2/img/logo.jpg)
![](images/stories/2025/02/12/fechet-ziua.jpg)
![Mircea Fechet, Foto: Ziua de Constanța](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2025/02/12/fechet-ziua.jpg)
- Romsilva va fi reorganizată, de la structura centrală și până jos, chiar dacă asta îi îngrijorează foarte tare pe cei care își vor pierde beneficiile, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, după întâlnirea pe care a avut-o cu sindicaliștii din silvicultură.
„Am cerut sindicaliștilor să vină și pădurari, să-i aducă la aceste discuții nu doar pe cei care stau în birouri, dar mai ales pe cei care lucrează în pădure în fiecare zi. Impresia mea este că și acei pădurari și reprezentanții sindicatelor au înțeles că așa nu mai putem continua. Respect dreptul la protest al fiecărui român. Cred foarte mult și în această formă de a-ți face vocea auzită, însă îmi doresc foarte mult ca toți colegii mei pădurari să nu se lase manipulați, să nu se lase intimidați, să nu se lase aduși cu arcanul la București la protest de dragul protestului. Cred foarte mult într-un dialog civilizat cu aceștia. Reorganizarea Romsilva este valabilă. Romsilva va fi reorganizată, de la structura centrală și până jos, chiar dacă asta îi îngrijorează foarte tare pe cei care își vor pierde beneficiile”, a spus Fechet, potrivit Agerpres.
Potrivit ministrului, inechitățile din cadrul Romsilva vor fi eliminate odată cu propunerile de modificare a statutului personalului silvic, precum și a Hotărârii de Guvern prin care este organizată Regia.
'Am anunțat structurile sindicale că urmează să propun o modificare a statutului personal silvic, o modificare a Hotărârii de Guvern prin care este organizată Regia Națională a Pădurilor prin care să eliminăm toate aceste inechități. Să ne asigurăm că nimeni nu mai pleacă acasă cu 100.000 de euro la pensionare. Voi solicita eliminarea acelui articol pur și simplu. Să ne asigurăm că una dintre condițiile pentru care vom avea o Direcție silvică, cu director, cu șofer, cu tot ce presupune activitatea de director, va fi cel puțin legată de suprafața de pădure administrată și va fi cel puțin legată de eficiența și de managementul bun al acelei Direcții silvice. Le-am explicat colegilor că demersul pe care îl fac este unul pentru pădure, pentru silvicultură, pentru sectorul silvic și nu doar pentru cei 14.000 de angajați ai Regiei. Mă gândesc că și la cei peste 100.000 de angajați care activează în industria prelucrătoare, la fabricile de mobilă, la alte tipuri de fabrici care sunt direct conectate la modul în care administrăm, astăzi, fondul forestier național. Eu cred că au înțeles. Cel puțin asta e impresia pe care mi-au lăsat-o mie. Mi-au dat dreptate', a susținut demnitarul.
Membrii Federației Sindicatelor din Silvicultură 'Silva' au protestat, miercuri, între orele 10:00 - 13:00, în fața Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, nemulțumiți de campania de presă inițiată de către ministrul Mediului la adresa Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) - Romsilva. În paralel, sindicatele din silvicultură au organizat la locurile de muncă o grevă de avertisment, fără întreruperea activității, 'în semn de protest față de campania de denigrare susținută de Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor împotriva Romsilva și a celor 14.000 de salariați ai săi, aflați în slujba pădurilor României'.
Una dintre revendicările sindicatelor se referă la stoparea de către ministrul Mediului, Mircea Fechet, a acțiunilor de 'defăimare și umilire' a personalului silvic, care 'afectează grav autoritatea personalului silvic aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu și alimentează dezbinarea socială, cu consecințe imprevizibile'.
De asemenea, se solicită depolitizarea structurilor silvice de administrare a pădurilor și profesionalizarea acestora, exceptarea administrării pădurilor statului de la aplicarea guvernanței corporative și înlocuirea acesteia cu un management forestier durabil al pădurilor (conform Rezoluției H1/1993 a Conferinței de la Helsinki privind protecția pădurilor în Europa), precum și consultarea sindicatelor, în calitate de parteneri sociali, la elaborarea actelor normative cu impact asupra activității Romsilva.
În același timp, Federația 'Silva' cere intervenția ministrului Mediului pentru plata compensațiilor restante prevăzute de Codul silvic aferente cheltuielilor privind creșterea și ameliorarea cailor de rasă, pentru administrarea ariilor naturale protejate și pentru paza pădurilor private, sumele totale în plată fiind de peste 150 de milioane de lei.
Totodată, se dorește eliminarea procentelor de lemn fasonat din Codul silvic, modificarea legislației în materie de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice și simplificarea actualelor proceduri birocratice și plata contribuțiilor suplimentare la bugetul de asigurări sociale în cazul locurilor de muncă din sectorul silvic încadrate în condiții speciale.
Citește și
Silvicultorii în acțiune de protest la sediul Ministerului Mediului
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii