Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:44 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Misiunea Forţei operative aeriene italiene la baza "Mihail Kogălniceanu" Constanţa, la final

ro

02 Aug, 2023 10:50 1135 Marime text
Avioane. Foto: facebook/MApNMisiunea Forţei operative aeriene italiene (Task Force) Gladiator la baza "Mihail Kogălniceanu" de lângă Constanţa se încheie pe 3 august.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Italiei la București, Task Force a Forţelor Aeriene Italiene, în cele 8 luni de angajare în Serviciul de Supraveghere a Spaţiului Aerian român, a efectuat cu aparatele sale de zbor Eurofighter Typhoon patru decolări de urgenţă cu sarcini de interceptare, numeroase decolări similare în scop de exerciţiu şi descurajare şi a participat la diferite exerciţii internaţionale sub egida NATO, printre care Dacian Strike şi Air Defender 23, ambele cu lansare de arme inactive ghidate cu laser GBU-16 la poligoanele de la Cincu şi Smârdan, Neptune Strike 23 şi Dracula Flag, aceasta din urmă organizată la nivel de unitate cu coordonarea structurilor de comandă şi control ale Alianţei. Au existat şi numeroase misiuni "Close Air Support (CAS)", desfăşurate cu scopul de a creşte integrarea forţelor terestre. Toate activităţile desfăşurate, cu un total de peste 1.700 de ore de zbor, au confirmat nivelul ridicat de interoperabilitate al Forţelor Aeriene Italiene şi au contribuit la un interschimb esenţial de practici cu colegii din Forţele Aeriene Române.

„Importanţa strategică a misiunii a fost subliniată în ultimele luni de numeroasele vizite ale înalţilor oficiali civili şi militari naţionali şi internaţionali, printre care ministrul apărării, deputat Guido Crosetto, reprezentanţi ai Comisiei pentru Apărare şi Afaceri Externe a Senatului şi ai Comisiei de Apărare a Camerei Deputaţilor din Italia, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Generalul de escadrilă Luca Goretti, Comandantul Comandamentului operativ CO.VI, Generalul Figliuolo, o delegaţie a Congresului Statelor Unite, şeful Comitetului Militar NATO, comandantul AIRCOM şi Directorul US Army National Guard Bureau al Statelor Unite.

Toate activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul şi participarea Ambasadorului Italiei în România şi a colaboratorilor săi cei mai apropiaţi, începând cu Ataşatul Militar al Apărării“ - au mai precizat reprezentanții AMbasadei Italiei la București.


Conform sursei citate, îÎncă înainte de începerea agresiunii ruse asupra Ucrainei, Ministerul Apărării italian a fost prezent pe teritoriul României cu aparate de zbor proprii în mod neîntrerupt, (cu o singură excepţie, cea din perioada iulie - octombrie 2022), atât în sfera de aplicare a mecanismul tradiţional aliat de "Air Policing" cât şi a dispozitivului consolidat instituit după începutul crizei din Ucraina ("Enhanced Air Policing"). A fost o contribuţie concretă şi semnificativă a Italiei la securitatea nu numai a României, ci a întregii Alianţe şi în special a flancului estic şi a Mării Negre ca zonă strategică în apropierea zonelor de conflict.

„Nu mai puţin relevant a fost angajamentul social al personalului Task Force care, datorită implicării multor voluntari, a efectuat numeroase vizite de Clown-Therapy la spitalul oncologic pediatric din Constanţa şi a donat un Holter EKG şi alte produse medicale acestei unităţi spitaliceşti. Solidaritatea şi generozitatea au fost, de asemenea, în centrul altor evenimente caritabile precum donarea de bunuri de primă necesitate, jocuri şi articole de papetărie pentru centrul de tip familial Don Bosco din Constanţa sau participarea la "Race for the Cure" din Bucureşti, iniţiativă în sprijinul cercetării pentru combaterea cancerului de sân.

Şi de această dată Forţele Armate Italiene şi-au confirmat aşadar capacitatea de dialog şi empatie cu contextul social local, dobândită de-a lungul deceniilor de angajament în misiuni internaţionale în diferite situaţii“ - au mai precizat reprezentanții Ambasadei Italiei la București.

Citește și: 

Exercițiu NATO în spațiul aerian al României. Aeronavele vor zbura la joasă înălțime în județul Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii