Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:26 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mit sau nu - mobila de bucătărie se curață mai des decât cea din alte camere?

ro

14 Feb, 2023 12:56 1402 Marime text


 
Există persoane care dezvoltă o pasiune deosebită pentru arta culinară, petrecând foarte mult timp la pregătirea a diverse rețete, și persoane care se limitează la strictul necesar atunci când vine vorba de gătit, înclinând să apeleze îndeosebi la serviciile de livrare a meniurilor preferate la domiciliu.
 
Desigur că, în aceste situații, și cerințele de curățenie și întreținere a spațiului de lucru diferă. În cazul în care intri ocazional în bucătărie, doar pentru o cafea, o salată sau un sandwich, nu va fi nevoie să te implici des în curățarea acestei încăperi, însă dacă îți place să te desfășori ca un chef, răsfățându-ți familia cu cele mai apetisante preparate făcute chiar de mâinile tale, atunci și curățenia va fi altfel abordată, pentru a te putea bucura de un cadru igienic și o mobila bucatarie impecabilă în fiecare zi.
 
Așadar, întreținerea acestui colțișor al casei se face și în funcție de cât de des îl folosești. Considerată, în general, cea mai accesată încăpere din casă, aceasta trebuie inclusă într-o anumită rutină de curățare care poate fi, de la caz la caz, zilnică sau săptămânală. Acest lucru este necesar nu doar pentru a beneficia de o estetică plăcută a spațiului, ci și pentru a evita apariția germenilor și a bolilor digestive cauzate de mediile insalubre.
 
Dacă, în mod frecvent, majoritatea utilizatorilor acordă cea mai mare atenție chiuvetei, frigiderului si bancurilor de lucru, nici dulapurile și vitrinele nu trebuie trecute cu vedere, acestea colectând rapid praful și petele de ulei sau grăsime.
 
Ce să folosești pentru a curăța ca un profesionist o mobilă de bucătărie?
 
Pe lângă cei mai utilizați detergenți cu care poți curăța adecvat mobila, mai ai la dispoziție și o serie de soluții naturale, precum oțetul, bicarbonatul de sodiu și uleiul mineral. Acidul acetic, în termeni colocviali denumit oțet, este excelent pentru îndepărtarea grăsimii și a depunerilor de calcar care se formează atât de ușor într-o bucătărie. Bicarbonatul este minunat pentru curățarea și dezinfectarea pieselor de mobilier, iar uleiul mineral are un efect excelent pe materialele lemnoase.
 

Însă, indiferent de produsul utilizat, dacă vrei să prelungești durata de viață a mobilierului achiziționat, evită folosirea agenților de curățare foarte abrazivi sau pe bază de alcool, acetonă și alți solvenți care ar putea deteriora materialele din PAL și MDF.
 
De obicei, pentru a elimina incidentele neplăcute, producătorii oferă cumpărătorilor și un manual cu recomandări utile pentru a întreține ca la carte o mobilă de bucătărie. Instrucțiunile se referă preponderent la curățarea dulapurilor cu apă călduță, detergent de vase și o cârpă moale, evitând folosirea soluțiilor sau materialelor foarte abrazive, pentru a nu deteriora luciul suprafețelor.
 
 
 
Mobilierul laminat este, probabil, cel mai ușor de curățat. Oțetul diluat sau agenții neabrazivi îndepărtează petele de grăsime foarte eficient, revigorând aspectul strălucitor al unui set de mobilă de bucătărie din PAL.
 
Dulapurile vopsite, foarte populare de altfel, necesită la fel de multă atenție ca și cele din lemn sau cele laminate. O ștergere delicată, mai întâi cu o cârpă umedă, apoi cu una uscată ar trebui să te ajute să le menții în cea mai bună stare. Ține cont de un pont! Când ai de-a face cu petele persistente, bicarbonatul de sodiu amestecat cu apă este cea mai bună opțiune!

 
Fie că gătești zilnic, fie ocazional, să cureți o mobilă bucătărie periodic nu este un mit! Spre deosebire de orice altă încăpere din casă, locul în care pregătești mâncarea și servești masa cere o atenție sporită pentru a nu îți pune în pericol sănătatea. Menține, așadar, acest spațiu mereu în cele mai bune condiții de igienă!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii