Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:20 29 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MMSS Transport interurban gratuit pentru persoanele cu handicap

ro

29 Aug, 2024 12:24 193 Marime text
Anunț MMSS, Sursa foto: MMSS

 
  • Persoanele cu handicap grav și accentuat vor putea beneficia de servicii de transport interurban gratuit în condiții simplificate.
 
Guvernul a adoptat un proiect de Hotărâre inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale care modifică și completează Normele metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu dizabilități.
 

Astfel, persoanele cu handicap grav și accentuat vor putea beneficia de servicii de transport interurban gratuit, indiferent de județul în care au fost tipărite biletele de călătorie, transmite MMSS.


Transportatorii vor putea prezenta biletele spre decontare direcției generale de asistență social și protecția copilului din județul în care se află stația de început a călătoriei, ori, în cazul în care nu există convenție încheiată între operatorul de transport și aceasta, oricărei alte direcții generale de asistență social și protecția copilului aflată în relație contractuală cu operatorul, situată pe ruta călătoriei.

Documentul introduce și sancțiuni pentru operatori de transport  în cazul refuzului de preluare a persoanelor cu handicap.
 

Totodată, potrivit Legii nr. 448/2006, persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuității la transportul interurban sau pentru acordarea de bonuri de carburant pe suport hârtie, bonuri valorice pe suport electronic sau decontare, pentru autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoțitorului, pentru cheltuielile necesare alimentării cu carburant şi/sau alimentării mijloacelor de transport electrice, mai precizează sursa citată.


Astfel, actul normativ stabilește cine poate emite carduri de carburant și condițiile în care direcțiile generale de asistență social și protecția copilului județene/locale ale sectoarelor municipiului București pot încheia contracte pentru achiziționarea acestor carduri.Cardurile pot fi folosite la toate stațiile de carburanțiși de alimentare pentru vehicule electrice din România, încondiții de siguranță.

Cardurilevor fi emise de unități autorizate de Ministerul Finanțelor, care poate retrage sau suspenda autorizația dacă acestea nu respect prevederile legale. În situațiaîn care un operator economic deține o autorizație valabilă, se aplică o procedură de autorizare simplificată, fiind necesară doar o notificare către Ministerul Finanțelor, fără alte formalități suplimentare, a încheiat sursa citată.


Cheltuielile asigurate anuae pentru alimentarea cardurilor sunt în valoare de până la 1.500 lei pentru persoanele cu handicap grav și până la 750 lei pentru cele cu handicap accentuat.

Citește și:
Mai multe decizii de recalculare, retrase de la beneficiari! Ministerul Muncii face cercetări
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii