Modificări importante pentru Spitalul de Pediatrie Constanța! Clădirea veche va fi demolată
Modificări importante pentru Spitalul de Pediatrie Constanța! Clădirea veche va fi demolată
27 Jan, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
3455
Marime text
- Clădirea veche de pe terenul pe care va fi ridicat noul Spital de Pediatrie Constanța va fi demolată
- Decizia a fost anunțată ieri de directorul DSP Constanța, Cristina Schipor
Proiectul cu privire la înființarea noului Spital de Pediatrie de la Constanța se schimbă. Directorul DSP Constanța, Cristina Schipor, a precizat, întrebată de jurnaliștii ZIUA de Constanța, de situația de la spital, că fosta clădire, scheletele care este pe terenul din zona Palas va fi demolată pentru că CNI-ul are nevoie de un teren gol. Așadar, nu va fi reconsolidată și modernizată clădirea veche, ci va fi ridicat un nou spital. Costurile de demolare urmează să fie acoperite de către DSP Constanța, însă restul proiectului va fi acoperit financiar de către CNI.
„Chiar de dimineață (n.r. 26 ianuarie 2021) am avut o ședință cu Grupul de lucru deoarece așa cum toți mi-ați spus întrebarea de ce nu se demolează și nu se reconstruiește un spital nou, la ședința pe care am avut-o preliminară grupului tehnic de a intra în comisia tehnică, ni s-a recomandat să demolăm toată clădirea de acolo pentru a se construi un spital nou. Adică noi trebuie să dăm CNI-ului un teren gol.
Asta presupune că vom depune documentația pentru un certificat nou de urbanism de la Primăria Constanța. Primăria ne-a susținut și nu o să dureze mult. În sensul că va fi construcție nouă, dar CNI ne va finanța spitalul. Singurele costuri pe care CNI-ul nu le suportă vor fi costurile de demolare, dar aceste costuri noi o să le prevedem în bugetul nostru și el vom suporta noi.
Ce va fi puțin mai... cu un timp mai lung, pentru că acum pentru o demolare va trebui să aplicăm pentru o hotărâre de guvern pentru demolare. Am vorbit cu domnul ministru Rafila, i-am expus problema și ne va susține pentru a obține hotărârea de guvern”, a spus Cristina Schipor, director DSP Constanța.
Reamintim că Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa anunţa publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare pentru proiectul de reabilitare a Spitalului de Pediatrie Constanța.
APM Constanța a decis că „nu este necesară efectuarea evaluarii impactului asupra mediului” în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul: „Reabilitare, modernizare, extindere și dotare pentru Spital Pediatrie, Jud.Constanța”, propus a fi amplasat în judeţul Constanţa, municipiul Constanța, str. Vifor Haiducul (Ștefan Donciu), nr.32. Titular este DSP Constanța.
Amintim că Direcția de Sănătate Publică Constanța a obținut marți, 6 iulie 2021, un nou certificat de urbanism pentru reabilitarea și modernizarea Spitalului de Pediatrie. Conducerea DSP Constanța a precizat că era necesară eliberarea unui nou document pentru următorii pași în demararea proiectului.
Astfel, prin CU 2124 din data de 6 iulie 2021 se dorește „Reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Spitalului de Pediatrie”, situat pe strada Vifor Haiducul nr. 32, din municipiul Constanța.
Este al doilea astfel de document emis de municipalitate în acest an. Contactată telefonic de către cotidianul ZIUA de Constanța, Cristina Schipor, director executiv al DSP Constanța, a precizat că era necesară emiterea unui noi document. „Când am obținut primul certificat, am avut și niște recomandări, pe care le-am remediat. Noi dorim să facem proiectul pe fonduri europene, am remediat ce era nevoie și acum putem merge mai departe cu proiectul”, a spus directorul DSP Constanța.
Amintim că Direcția de Sănătate Publică Constanța prin Cristina Mihaela Schipor a obținut Certificatul de Urbanism nr.1444 din data de 6 mai 2021 06/05/2021 pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea pentru Spitalul de Pediatrie care va funcționa pe strada Vifor Haiducul nr. 32. Este vorba de fostul sediu al Spitalului Universitar CF Constanța, din cartierul Palas.
Ce lucrări erau initial stabilite să fi făcute
„Este un proiect mai vechi. Ministerul Sănătății, așa cum am mai spus-o în 2018, ne-a dat în administrare această clădire, clădire care este într-un stadiu avansat de degradare. În sfârșit, vă dați seama, costurile pentru conservarea ei sunt foarte mari și pot să vă spun că am apelat chiar și la Penitenciarul Poarta Albă pentru a face curățenie acolo.
Atunci ne-am gândit… ce putem face? Nu putem sta să ne uităm impasibili la o clădire a statului care se degradează și care produce și costuri de a întreține clădirea degradată. La nivelul direcției am constituit un grup de lucru și foarte tehnic și aplicat de a identifica nevoile și specialitățile pe pediatrie. Ne-am gândit să depunem un proiect la CNI de renovare. Renovare înseamnă demolarea acelei clădiri pentru că nu se mai ridică la standardele actuale de a putea face un spital. Proiectul este pe renovare, dar se va dărâma ce e acolo și se va păstra ce poate fi păstrat. De asemenea, execuție și modernizare.
Este pe lista de sinteză. Am depus și obținut certificatul de urbanism, așa și cum dumneavoastră ați descoperit. Acum suntem în faza în care strângem toată documentația de a fi în stare să depunem la CNI, să facem procesul verbal de predare a amplasamentul locației și a demara procedura.
Încă nu au fost estimate costurile. Suntem în plin proces de a ajunge la un cost final. Suntem în legătură și cu spitale din București pentru a ajunge să vedem ce ne trebuie pe aceste specialități pe care le-am identificat ca fiind deficitare la nivel de județ, chiar a Dobrogei. Așa cum știm, Spitalul Județean tratează copii din toată zona. Ne dorim un spital care să fie în toată regula cuvântului – să aibă urgență, laborator, imagistică – absolut tot ce trebuie. Suntem foarte atenți. Nu am vrea să scăpăm nimic din ceea ce este nevoie.
Va fi o clădire cu sală de operație la etajul patru. Ne dorim cam 70 de paturi, fără bloc operator”, a punctat Cristina Schipor, în cadrul unui interviu ZIUA LIVE.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
„Constanța va avea un Spital de Pediatrie nou, modern, dotat, utilat, cu o capacitate de 165 de pacienți“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii