Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:55 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modificări în regulamentul-cadru de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Ce trebuie să ştie dezvoltatorii

ro

14 Mar, 2019 00:00 2370 Marime text
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a publicat în transparenţă decizională proiectul de hotărâre de guvern pentru modificarea şi completarea HG 1516/2008 privind aprobarea Regulamentului-cadru de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
 
Ca urmare a tendinţei de dezvoltare a acţiunilor de modernizare a locuinţelor existente, precum şi a tendinţei realizării unor construcţii noi pentru locuit sau pentru a fi folosite în scop turistic, la nivelul anului 2008 au fost elaborate sub forma unui regulament-cadru normele privind protejarea şi conservarea valorilor de peisaj şi tradiţiilor locale din perimetrul Deltei Dunării, cu prevederi specifice inclusiv privind utilizarea materialelor şi a tehnicilor de construcţie tradiţionale.
 
De la intrarea în vigoare a prevederilor cuprinse în Regulamentul-cadru de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1516/2008, pe raza localităţilor din perimetrul RBDD, construcţiile autorizate şi edificate au respectat principiul armonizării peisajului natural cu cel antropic, obiectivul guvernamental de prevenire a alterării peisajului cultural al Deltei şi conservării specificului său inconfundabil fiind atins.
 
Întrucât pe parcursul celor 11 ani de aplicare a Regulamentului-cadru de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, în practica întocmirii regulamentelor locale de urbanism, precum şi la nivelul administraţiilor publice locale, în cadrul activităţii de emitere a certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire s-au identificat o serie de prevederi care necesită reformulări, modificări sau completări pentru a deveni aplicabile, se constată necesitatea revizuirii actului normativ.
 
Ce modificări se vor face
 
Principala modificare a Regulamentului-cadru de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării constă în exceptarea de la jurisdicţia Regulamentului-cadru a părţilor din UAT care nu intră efectiv în perimetrul Rezervaţiei Biosferei.
 
În plus, se aduc o serie de clarificări în textul actului normativ:
1. Se precizează interdicţia generală asupra structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare cu mai mult de 20 de camere.
2. Se precizează că deschiderea minimă a parcelei către calea de acces, de 12 m, se aplică numai în parcelările noi.

3. Se precizează modalitatea de măsurare a înălţimii maxime admise a construcţiilor, de 10m. În cazul acoperişurilor realizate din stuf înălţimea maximă admisă este ridicată la 12 m.
4. Panta admisă a acoperişului este ridicată la 50%, faţă de 30% în prezent.
5. S-a adăugat o interdicţie explicită pentru parcurile de panouri fotovoltaice în teritoriul Deltei.
6. Se precizează posibilitatea de a construi împrejmuiri opace între proprietăţile private.
7. Se precizează condiţiile în care se pot amplasa construcţiile cu funcţiunea de depozitare sau producţie, precum şi condiţii referitoare la aspectul acestora.
8. Se aduc precizări referitoare la Procentul maxim de ocupare a terenului (POT) şi la Coeficientul maxim de utilizare a terenului (CUT), în funcţie de zona şi de funcţiunea amplasată.
 
Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) deţine triplu statut de protecţie internaţional: Rezervaţie a Biosferei, desemnată internaţional de Comitetul UNESCO "Omul şi Biosfera", Zonă Umedă de Importanţă Internaţională, desemnată de Secretariatul Convenţiei Ramsar, şi Sit al Patrimoniului Natural Universal, recunoscut de UNESCO. Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării i s-a atribuit Diploma Europeană de către Consiliul Europei şi face parte din reţeaua de situri de importanţă comunitară Natura 2000.
 

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este administrată în prezent de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Rezervaţia a fost înfiinţată prin Hotărârea Guvernului nr. 983/1990 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi prin Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, cu modificările şi completările ulterioare.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii