Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:50 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modificări în structura Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Ce se întâmplă cu adopţiile (document)

ro

21 Dec, 2018 00:00 2671 Marime text
Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a publicat în transparenţă decizională un proiect de hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 299/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Proiectul a fost publicat pe 19 decembrie 2018, urmând ca cei interesaţi să trimită sugestii pentru modificarea proiectului.
 
Concluziile evaluării realizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie în cadrul proiectului „Elaborarea planului de dezinstituţionalizare a copiilor din instituţii şi asigurarea tranziţiei îngrijirii acestora în comunitate” - cod SIPOCA 2/MySMIS 119193, finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă, implementat cu consultanţă şi expertiză oferită de Banca Mondială, arată că, dintre judeţele studiate, doar o parte au asigurat în anul 2017 formarea continuă a asistenţilor maternali profesionişti (AMP). Conform şefilor de Serviciu AMP, 12 judeţe nu au organizat astfel de formări. Datele culese pentru fiecare AMP arată însă că doar în 9 judeţe niciun AMP nu a beneficiat de instruire suplimentară în 2017.
 
La polul opus, 9 judeţe au asigurat formarea pentru întreaga reţea de AMP. În celelalte judeţe, ponderea AMP care au urmat unele cursuri de formare variază între 8% şi 95%. Astfel, în cele 35 de judeţe, doar 56% dintre AMP au beneficiat de formare suplimentară în 2017, iar dintre aceştia, cei mai mulţi (32%) au beneficiat doar de 1-8 ore de instruire. În plus, nevoile de formare sunt identificate pentru doar 43% dintre AMP şi doar pentru 29% aceste nevoi sunt înregistrate într-un document sau bază de date.
 
În acest sens, în urma lansării apelului non-competitiv „Reducerea numărului de copii şi tineri plasaţi în instituţii, prin consolidarea reţelei de asistenţi maternali”- AP 4/ PI 9.iv/OS 4.5 & 4.14, ANPDCA în parteneriat cu cele 47 de DGASPC-uri au depus proiectul TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, a cărui implementare a început în data de 09 noiembrie 2014 şi se va finaliza la 31 decembrie 2023.
 
Prin proiectul de hotărâre a Guvernului se propune completarea atribuţiilor specifice ce revin ANPDCA în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului cu cele vizând elaborarea şi organizarea de programe de formare profesională continuă a personalului implicat în protecţia şi promovarea drepturilor copilului conform Ordonanţei Guvernului nr.129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, cu modificările şi completarile ulterioare. Exercitarea de către ANPDCA a acestei atribuţii specifice va permite derularea la nivel naţional a unor programe adaptate specificului publicului-ţintă, ce vor avea în comun o serie de subiecte prioritare, adresate celor mai importante şi sensibile aspecte din domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului precum şi eliberarea de către ANPDCA a actelor de calificare cu recunoaştere naţională.
 
De asemenea, aceasta presupune şi modificarea structurii organizatorice a ANPDCA în sensul includerii Serviciului Adopţii în cadrul Direcţiei Generale Protecţia Drepturilor Copilului, ceea ce va permite asigurarea unei coordonări unitare la nivel naţional a activităţilor desfăşurate de persoanele juridice de drept public sau privat în domeniul protecţiei drepturilor copilului şi adopţiei. Această modificare se face cu respectarea prevederilor art. 112 din Legea nr.188/1999 privind statutul funcţionarilor publici, republicată, precum şi cu încadrarea în numărul de posturi aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 299/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi în bugetul aprobat pentru anul 2018.
 
În secţiunea „Documente” puteţi vizualiza proiectul de hotărâre de Guvern, aflat în transparenţă decizională.
 
 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii