Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:15 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monitorizarea apei din perimetrul RBDD, în urma scufundării unei barje cu îngrășământ azot în Dunăre

ro

26 Jan, 2024 19:16 949 Marime text


Sursa foto: Facebook/ ARBDD


 
  • Administrația Rezervației Biosferei "Delta Dunării" (A.R.B.D.D.) a  efectuat demersuri pentru monitorizarea situației formelor minerale de azot în apele de suprafață din perimetrul R.B.D.D. ca urmare a scufundării unei barje cu o încărcătură de îngrășământ cu azot pe fluviul Dunărea, la granița dintre Serbia și Croația.
 
Urmare a accidentului ce a avut loc în data de 06 ianuarie 2024, la granița dintre Serbia și Croația pe fluviul Dunărea, în zona Banska Palanka, la cca 220 km de Baziaș, unde s-a scufundat o barjă cu o încărcătură de 1000 de tone de îngrășământ azot, s-a efectuat un raport privind situația formelor minerale de azot (azotiți și azotați, amoniu) și azot total, prezente în apele de suprafață din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, anunță ARBDD într-o postare pe Facebook.
 
În cursul lunii ianuarie 2024, au fost prelevate 12 probe de apă de suprafață, din următoarele zone: Dunărea – Mm 44, Dunărea – Mm 43, Braț Chilia – Km 115, Braț Tulcea – Mm 42,5, în vederea analizei și determinării situației compușilor cu azot: azotați (N-NO3), azotiți (N-NO2), amoniu (N-NH4+) și azot total (N total).
 

„Ca urmare a analizelor efectuate pentru determinarea calității apei în aceste zone, a rezultat că nu au fost înregistrate variații evidente/semnificative cu privire la concentrația de azot din azotați și azotiți, toate valorile concentrațiilor din zona de studiu corespund clasei I de calitate – Stare foarte bună (< 1mg/l), conform Ordinului 161/2006.
Rezultatele azotului total din stațiile studiate indică încadrarea apei între clasa I și a II a de calitate conform Ordinului 161/2006, (între 1,47 mg/L -1,97 mg/L)”, arată ARBDD.

 
De asemenea, în ce privește amoniul, toate probele de apă investigate prezintă valori mici care se află sub valoarea limită corespunzătoare clasei I – Stare foarte bună (0.4 mg/L) conform Ordinului 161/2006.
 

„În concluzie, în cadrul analizei efectuate nu au fost înregistrate variații semnificative în anul 2024 comparativ cu perioada 2018-2023.
Pe baza prognozei date de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul Dunării la intrarea în țară a fost, semnificativ, peste media lunii ianuarie, cu valori care variază între 8800 mc/s și 9100 mc/s. Debitul mare poate contribui la diluarea poluanților sau a substanțelor nutritive care ar putea fi prezente în apă, ajutând astfel la menținerea nivelurilor acestora în limite normale”, mai informează sursa

.
Raportul a fost realizat de către experții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – Geo EcoMar, în baza măsurătorilor efectuate în ianuarie 2024, ca urmare a demersurilor Guvernatorului A.R.B.D.D.

 
Citește și
S-au stabilit perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului în Delta Dunării
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii