Mormântul Hypogeu. Specialiştii aşteptaţi de Ţuţuianu (încă) nu au apărut. Azi e ultima zi
Mormântul Hypogeu. Specialiştii aşteptaţi de Ţuţuianu (încă) nu au apărut. Azi e ultima zi
16 Dec, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
1912
Marime text
Cu o licitaţie anulată deja la activ, contractul pentru salvarea mormântului de tip Hypogeu pare să se îndrepte cu paşi repezi spre un al doilea deznodământ identic. Iar asta, în contextul în care ieri, în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice nu figura ca fiind depusă nicio ofertă pentru contractul de peste 4,5 milioane de lei, iar astăzi este ultima zi de transmitere a ofertelor.
Astfel, nu este exclus ca, la ora 15.00, oră la care este programată deschiderea ofertelor şi desfăşurarea propriu-zisă a licitaţiei, procedura să fie anulată – din nou – pentru că nu s-a înscris niciun ofertant.
Cu puţin timp înainte de lansarea celei de a doua licitaţii pentru salvarea şi punerea în valoare a mormântului de tip Hypogeu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Țuţuianu, ne declara: „Îmi doresc ca cei care pot realiza lucrările să nu ezite în a se prezenta (nr., la licitaţie) şi a reda adevărata valoare a Mormântului Pictat Hypogeu pentru ca, deopotrivă, constănţenii şi turiştii să se poată bucura de un obiect cu o însemnătate importantă pentru noi toţi“.
Nu există pericol de pierdere a finanţării
Cu acelaşi prilej, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, autoritate contractantă în ce priveşte restaurarea mormântului de tip Hypogeu, finanţată din bani europeni, dădea asigurări că nu există niciun pericol de a se pierde finanţarea europeană. Potrivit sursei citate, această asigurare este valabilă atât pentru contractul privind salvarea mormântului de tip Hypogeu, cât şi pentru restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic.
„Deşi suntem într-o mică întârziere, care nu a depins de Consiliul Judeţean, în ceea ce priveşte atribuirea acestor două contracte, nu există pericolul să pierdem finanţările. Am convingerea că specialiştii în execuţia lucrărilor necesare acestor două monumente istorice se vor prezenta la următoarea licitaţie şi vor reda constănţenilor o parte din istoria judeţului“, declara Marius Horia Țuţuianu.
Cel puţin până la momentul de faţă, însă – respectiv cu o zi înainte de deschiderea propriu-zisă a licitaţiei pentru salvarea şi punerea în valoarea a mormântului de tip Hypogeu – specialiştii pe care preşedintele CJC conta încă nu s-au înscris în concurs, potrivit SEAP.
Dacă avem în vedere faptul că prima licitaţie a fost anulată din lipsă de ofertanţi şi participanţi, conform preşedintelui CJC, am putea estima că sunt şanse mari ca cea de-a doua licitaţie să aibă acelaşi deznodământ, în această după-amiază.
Legat de lipsa participanţilor la licitaţia anterioară, fapt ce a dus la anularea acesteia, Marius Țuţuianu afirma următoarele: „Nu ştiu dacă acest lucru s-a întâmplat din lipsă de specialişti în domeniul realizării unor lucrări atât de complexe, cum sunt cele pentru aceste monumente istorice (nr., mormântul de tip Hypogeu şi, respectiv, Edificiul Roman cu Mozaic) sau din dezinteres“.
Pe de altă parte, nu este total exclus nici ca, pe ultima sută de metri, specialiştii căutaţi de CJC să depună ofertele care ar salva situaţia – în primul rând prin salvarea licitaţiei de la anulare, iar în al doilea rând, prin salvarea efectivă şi punerea în valoare a monumentului istoric.
Ce se cere specialiştilor
Iar aici putem aminti faptul că valoarea totală a contractului pus la bătaie de CJC pentru mormântul de tip Hypogeu este de 4.557.343 de lei, sumă asigurată din fonduri europene. Potrivit SEAP, până ieri nu fusese solicitat niciun document din dosarul companiei.
Printre cerinţele menţionate pentru lucrările presupuse de acest tip de contract se numără următoarele: „Ofertantul trebuie să demonstreze că a dus la bun sfârşit în ultimii cinci ani lucrări similare în domeniul construcţiilor civile, respectiv de construcţie nouă şi/sau consolidare şi/sau modernizare clădiri civile, în cadrul a maximum cinci contracte, a căror valoare cumulată să fie de minim 4.000.000 de lei fără TVA“.
De asemenea, se precizează că „experienţa similară, în accepţiunea autorităţii contractante, este experienţa în activităţi având ca obiect lucrări în domeniul construcţiilor civile, respectiv de construcţie nouă şi/sau consolidare şi/sau modernizare clădiri civile. Ultimii cinci ani se raportează la data-limită de depunere a ofertelor, cu aplicarea corespunzătoare a Instrucţiunii ANAP nr. 2/2017 (art. 13, alin.1, lit.b)“.
Nu în ultimul rând, referitor la acest criteriu, se arată că „se vor lua în considerare numai lucrări realizate. Prin lucrări «duse la bun sfârşit» se înţeleg: a) lucrări recepţionate pe obiecte, care sunt însoţite de proces-verbal de recepţie întocmit în conformitate cu prevederile legale şi tehnice din domeniul din care face parte obiectul contractului; sau b) lucrări recepţionate însoţite de proces-verbal la terminarea lucrărilor; sau c) lucrări recepţionate însoţite de proces-verbal de recepţie finală“.
O nouă şansă pentru salvarea Mormântului Hypogeu. Ofertele pot fi transmise până în decembrie
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii