Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:24 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Multi tineri sunt pe jumatate analfabeti

ro

16 May, 2003 00:00 844 Marime text

Aceasta evidenta este trimisa periodic la minister, statistica din acest an scolar urmand sa fie realizata dupa 15 iunie * Este posibil ca unii elevi sa nu fi frecventat cursurile in semestrul I, iar in semestrul II sa promoveze clasa * Inspectoratul scolar a elaborat o statistica pentru primul semestru, din aceasta reiesind ca numarul elevilor care au renuntat sa frecventeze scoala a scazut cu aproape jumatate * Directorii liceelor si grupurilor scolare vor face tabele nominale in care sa se mentioneze situatia elevilor care abandoneaza scoala * In cele mai multe cazuri, situatia materiala precara a familiilor ii determina pe elevi sa abandoneze scoala * Numeroase cazuri de abandon s-au inregistrat la scolile in care foarte multi elevi sunt de etnie rroma * In zona rurala, factorii care duc la aparitia abandonului scolar sunt mult mai numerosi decat in cazul celui inregistrat la nivel urban

Ministerul Educatiei si Cercetarii a solicitat Inspectoratului Scolar Judetean Constanta realizarea unei situatii privind abandonul scolar inregistrat in anul scolar 2002/2003. Inspectorul scolar Elena Raicu a declarat ca aceasta evidenta este trimisa periodic la minister, statistica din acest an scolar urmand sa fie realizata dupa 15 iunie, cand unitatile de invatamant preuniversitar vor trimite la inspectorat situatia elevilor. "Este posibil ca unii elevi sa nu fi frecventat cursurile in semestrul I, iar in semestrul II sa se intoarca, sa recupereze materia pierduta, sa dea diferentele si sa promoveze clasa", a explicat inspectorul scolar. La inceputul anului 2003, ISJ a elaborat o statistica pentru primul semestru, din aceasta reiesind ca numarul elevilor care au renuntat sa frecventeze scoala a scazut cu aproape jumatate fata de semestrul I al anului 2001/2002. Mai exact, din cei 312 elevi 100 provin din clasele I-IV din scolile din zona rurala, iar alti 200 de scolari sunt de la gimnaziu. Reprezentantii Inspectoratului scolar atrageau atentia asupra faptului ca majoritatea elevilor de la nivelul invatamantului gimnazial care au preferat sa renunte la scoala sunt din mediul urban, si nu din cel rural, cum se intampla de obicei.Pentru ca la nivel liceal, unde prezenta nu este obligatorie, situatia abandonului scolar este mai greu de urmarit, directorii liceelor si grupurilor scolare vor trebui sa elaboreze tabele nominale in care sa se mentioneze situatia si motivele care au stat la baza deciziei elevilor care abandoneaza scoala.

De ce abandoneaza elevii scoala?

In cele mai multe cazuri, situatia materiala precara a familiilor ii determina pe elevi sa abandoneze scoala. La acestea se mai adauga si anturajul pe care elevul respectiv il frecventeaza. Astfel, prietenii - de multe ori, de conditii indoielnice si cu o educatie deficitara - il conving pe tanar sa renunte la cursuri in favoarea unor activitati care adesea sub considerate in afara legii. De asemenea, multe cazuri de abandon s-au inregistrat la scolile in care foarte multi elevi sunt de etnie rroma. Dintre elevii din invatamantul liceal cei care abandoneaza scoala sunt, in mare, cei de la scolile de arte si meserii, ei renuntand la scoala pentru a-si putea permite sa-si intretina familiile. In zona rurala, factorii care duc la aparitia abandonului scolar sunt mult mai numerosi decat in cazul celui inregistrat la nivel urban. In primul rand, copiii constituie, inca, o forta de munca pentru parinti, care ii invoiesc de la scoala pentru a-i ajuta la muncile agricole. Astfel, pentru o perioada, copiii pierd contactul cu activitatea educativa, lacunele fiind cu greu recuperate. Un alt factor il reprezinta dezinteresul familiilor fata de procesul educativ si finalitatea acestuia, dezinteres alimentat si de lipsa de informare si a posibilitatilor materiale de sustinere a elevului. Modalitatile invechite de predare si traditionalismul activitatilor educative de predare-invatare bazate de memorizarea mecanica a cunostintelor este un alt motiv pentru care elevii prefera sa inlocuiasca scoala cu alte preocupari. Fluctuatia profesorilor la catedra care afecteaza desfasurarea activitatii didactice nu face decat sa descurajeze dorinta elevului de a-si continua studiile. In alte cazuri, elevii prefera sa renunte la frecventarea cursurilor unei scoli si datorita distantelor mari pe care trebuie sa le parcurga zilnic. Aceasta problema a fost provizoriu rezolvata, o parte dintre elevi din zonele indepartate fiind transportati la scoala cu microbuzele. Politica Inspectoratului scolar in vederea prevenirii abandonului scolar se bazeaza pe identificarea cauzelor care ii determina pe elevi sa renunte la scoala, urmarindu-se cooptarea unor asociatii si institutii a caror activitate are ca scop prevenirea acestui fenomen si sustinerea materiala si psihica a tinerilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii