Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:28 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mulțumit de sistemul de irigații, ministrul Agriculturii, Petre Daea s-a fotografiat într-o fermă legumicolă din județul Constanța

ro

05 Aug, 2022 18:10 2793 Marime text
 
  • Fermierul constățean Florin Stoian  care cultivă într-un asolament de cereale și legume, în cultură de bază și succesivă, 650 ha de legume a fost felicitat de ministrul Agriculturii, Petre Daea

Într-o fermă legumicolă cu peste 50.000 aspersoare în funcțiune! Așa și-a intitulat postarea pe contul său de Facebook, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Acesta s-a aflat la Constanța
să vadă unul din sistemele de irigații finalizate, din cele prezentate în cadrul unei conferințe de presă la minister.

Daea a fost însoțit de
directorul general al ANIF, Cornel Popa.

„Am intrat în perimetrul irigabil al amenajării Carasu Galeșu, urmărind traseul apei pe canalele impermeabilizate în 2019.

 
Bucuria existenţei apei la plante a fost dublată de dialogul cu fermierul Stoian Florin, care cultivă într-un asolament de cereale și legume, în cultură de bază și succesivă, 650 ha de legume.


 
Lucrările bine conduse în teren se regăsesc în produsele obținute, al căror nivel de realizare nu este cu nimic mai prejos decât în orice altă exploatație din țările fanion ale agriculturii europene.
 
La cultura grâului a obținut 10.800 kg/ha, la ceapa recoltată deja, peste 70 de tone/ha, iar cultura de morcovi în ogor propriu sau cultură succesivă va fi tot atât de productivă, pentru că iscusitul fermier are peste 50.000 aspersoare - atenție, nu este o greșeală- care funcționează alternativ în funcție de nevoile culturii, iar ANIF furnizează apa pe un sistem repus în funcțiune în anul 2019.
 
Impresionant pentru toți, dar merituos pentru fiecare, atât pentru furnizorul de apă, dar și pentru valorosul fermier!", a scris ministrul Agriculturii.


Ferma familiei Stoian, este situată lângă Constanța și a fost înființată în 1992 pe o suprafață de 7 hectare, pe care a fost cultivată varză.

În 1995, suprafața de teren cultivat cu legume a crescut la 40-50 de hectare și au început să își dezvolte baza de utilaje.

În 1999, familia Stoian lucra o suprafață de 150 de hectare de teren, în 2005, aproximativ 400 de hectare, iar in 2010, suprafața cultivată ajunsese la 470 de hectare, pe care se aflau legume românești.

Acum au cultivat legume pe o suprafata de aprox. 650 de hectare, la care se adaugă terenurile cultivate cu cereale, pentru rotația culturilor. 

70% din marfă pleacă către micii comercianți, iar 30% ajung pe rafturile marilor rețele de retaileri.

 

sursă foto/Facebook Petre Daea
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii