Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:24 06 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muncă nedeclarată în Constanța! ITM aplică amenzi

ro

06 Sep, 2024 11:25 179 Marime text
foto: ITM Constanța
În perioada 01-31.08.2024, Inspectoratul Teritorial de Munca Constanța a continuat  activitatea de verificare și control conform Programului Cadru de acțiuni pentru anul 2024, aprobat de Inspecția Muncii.

Astfel, echipele de inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă, au efectuat un număr de 407 controale în urma cărora au sancționat  contravențional 77 de angajatatori cu 112 sancțiuni contravenționale.

 

69 au fost sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 776.000 lei

Din cele 112 sancțiuni contravenționale aplicate, 69 au fost sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 776.000 lei, respectiv 43 sancțiuni contravenționale cu  avertisment conform  prevederilor O.G. 2/2001.

Cu ocazia controalelor efectuate,  au fost identificați 13 angajatori care foloseau muncă nedeclarată, unde au fost depistate 26 persoane fără forme legale de angajare sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în baza de date REVISAL, motiv pentru care s-au aplicat sancțiuni  contraventionale cu amendă  în valoare de 520.000 lei.

Cele mai frecvente neconformități constatate: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, neevidențierea orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.
 

212 măsuri obligatorii de remediere cu termene scadente de realizare

Pentru neconformitățile constatate, inspectorii de muncă au dispus 212 măsuri obligatorii de remediere cu termene scadente de realizare.

În domeniul  securității și sănătății în muncă, în luna august, au fost efectuate 176 controale, în urma cărora s-au constatat 54 neconformități, pentru care s-au dispus 54 măsuri obligatorii, cu termene scadente de remediere, transmite un comunicat pus la dispoziție de ITM Constanța. 
 


S-au aplicat 54 sancțiuni contravenționale

S-au aplicat 54 sancțiuni contravenționale, dintre care 14 sancțiuni contravenționale cu avertisment și 40 sancțiuni contravenționale cu amendă contravențională în  valoare totală de 156.500 lei.

Cele mai frecvente deficienţe, în domeniul securității și sănătății în muncă, constatate de inspectorii de muncă au fost : instruirea necorespunzătoare sau incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă,  neacordarea echipamentului individual corespunzător de protecţie lucrătorilor ținând seama de riscurile la care aceștia sunt expuși în funcție de domeniul de activitate.

 

150 sesizări ale cetățenilor, în perioada 01-31 august

În perioada 01-31 august, au fost înregistrate 150 sesizări  ale cetățenilor,  referitoare la neplata drepturilor salariale la data stabilită în contractul individual de muncă, netransmiterea în REVISAL a  contractelor individuale de muncă, refuzul eliberării documentelor la încetarea activității, neplata orelor suplimentare,  nerespectarea timpului de lucru și de odihnă,  nerespectarea  condițiilor de lucru și neasigurarea echipamentului individual de lucru corespunzător.

În conformitate cu prevederile O.U.G. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, acestea au fost repartizate inspectorilor de muncă, pentru a se  efectua verificări și a se  formula răspunsuri în termenul prevăzut de lege de maxim 30 de zile.
 


Citește și:

ITM ConstanțaAmenzi în valoare de 354.500 lei în campania de control pe Litoralul Mării Negre (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii