Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:59 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muniţia perforant-termobarică a intrat în faza finală de omologare

ro

29 Apr, 2022 15:41 1467 Marime text
foto: Facebook/ Ministerul Economiei

Muniţia perforant-termobarică, o noutate pe plan mondial din perspectiva faptului că este pentru prima dată când se combină cele două efecte, a intrat în faza finală de omologare, a declarat, vineri, 29 aprilie, la Uzina Mecanică Plopeni, căpitan Ovidiu Iorga de la Centrul de Cercetare şi Inovare pentru Apărare CBRN şi Ecologie din cadrul MApN.
 

„Proiectul se referă la muniţia perforant-termobarică pentru tunul fără recul calibrul 73 mm. Este un proiect care a demarat în anul 2019 în cadrul Centrului de Cercetare şi Inovare pentru Apărare CBRN şi Ecologie din Agenţia pentru Tehnică şi Tehnologii Militare şi, cu ocazia unei finanţări şi a unei competiţii a Ministerului Cercetării, am avut ocazia să facem transfer tehnologic pe parcursul anului 2020-2022.

În această etapă ne aflăm în faza finală de omologare a produsului şi transferul către fabricaţia de serie la Romarm”, scrie Agerpres.


Potrivit acestuia, muniţia are deosebite avantaje şi are caracter de noutate pe plan mondial, fiind pentru prima oară când se combină efectul termobaric cu efectul perforant, maximizând astfel efectul distructiv împotriva blindatelor şi împotriva altor ţinte întâlnite în mediul urban.

Totodată, el a arătat, referindu-se la efectul termobaric, că nu există asemănare între această muniţie şi cele prezentate în spaţiul public în contextul războiului din Ucraina.

Bugetul, de circa 2 milioane de lei pentru partea de cercetare, pentru realizarea lotului prototip industrial şi testarea acestuia, a fost sigurat de Ministerul Cercetării şi Romarm. 

El a punctat că posibilitatea de export a acestei muniţii este importantă, ea fiind destinată unui tip de aruncător care este disponibil în 17 ţări la nivel mondial, inclusiv Ucraina.
 
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a precizat că acest proiect de cercetare-dezvoltare este unul de succes şi speră că se va intra în etapa de producţie de serie cât mai curând, iar după obţinerea certificatului de omologare din partea MApN, cele două companii din industria de apărare vor propune acest produs Ministerului Apărării, urmând ca ulterior să se semneze un contract.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii