Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:25 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă Constanța a pregătit vernisaje inedite pentru săptămâna aceasta

ro

30 Aug, 2022 09:04 1438 Marime text
Muzeul de Artă din Constanța
În săptămâna aceasta, Muzeul de Artă din Constanța a pregătit o serie de expoziții care îi vor încânta pe cei care vor trece pragul instituției. Pentru perioada 29 august - 4 septembrie 2022 ,  Muzeul de Artă din Constanța, organizează: 

La sediul instituției din Constanța și la sediul Secției „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu – Expoziția permanentă a muzeului.

POVESTIRI DE ALTĂDATĂ despre marină, marinari și altele - Expoziție de filatelie, cartofilie și numismatică. Eveniment organizat de Asociația Filateliștilor ,,Tomis” Constanța și Muzeul de Artă Constanța cu sprijinul Verasig Broker de Asigurare și Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța ,11 august – 30 august.

FAȚĂ ÎN FAȚĂ II – Artist Anca Deaconu - Expoziție de pictură, instalație, foto-video, performance, 17 august – 31 august.

SENTIMENTE MARINE - Expoziție de pictură, grafică, sculptură. Expun artiștii Marin Răducu, Florian Mihăilescu, Alexandru Paraschiv, Nicu Dumitrescu, Constantin Grigoruță. Expoziția poate fi vizitată în perioada 6 august – 31 august 2022.

Situat la malul mării, în apropierea falezei Cazinoului din Constanța, Muzeul „Ion Jalea”, secție a Muzeului de Artă Constanța, vă invită să descoperiți lucrările de sculptură aflate în una dintre puținele edificii culturale din țara noastră dedicate exclusiv sculpturii. 

REDESCOPERIREA PATRIMONIULUI ARTISTIC LOCAL - MUZEUL DINU ȘI SEVASTA VINTILĂ TOPALU


Începând cu luna august 2022, Muzeul de Artă Constanța vă propune un pelerinaj artistic pentru a descoperi tainele Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, secție a muzeului de artă constănțean. Acțiunea face parte din proiectul „Pași pe meleaguri artistice dobrogene”, al cărui scop îl reprezintă redescoperirea patrimoniului artistic dobrogean și va consta în aducerea minunatei colecții de la Topalu mai aproape de publicul iubitor de artă. În acest sens, în fiecare lună, pe pagina de Facebook a Muzeului de Artă Constanța, va fi prezentată o lucrare din muzeu.

Expoziție Nicolae Comănescu  - SCRAP METAL KABOOM ORKESTRA –Muzeul de Artă din Constanța găzduiește, în perioada 1 septembrie - 2 octombrie, în spațiul de la parter, dedicat expozițiilor temporare, expoziția de pictură SCRAP METAL KABOOM ORCHESTRA, semnată de Nicolae Comănescu. O mare parte dintre lucrările expuse anul trecut, în iunie, la Reșița și în octombrie, la H’Art/ Malmaison, prin grija lui Dan Popescu și a Smarandei Ciubotaru, sunt propuse acum spre vizionare publicului constănțean. Subiectul acestui demers îl constituie ruinele casei Pittner, din Reșița, un imobil de secol XIX, a cărui memorie Comănescu alege să o salveze, prin lucrările sale, cu caracter cvasi-fotografic.

Cu o sinceritate descurajantă, artistul documentează rămășițele memoriei locale, însă, prin caracterul itinerant al acestei expoziții, el aduce în atenția noastră  peisajele și rămășitele artefactelor post-industriale, prezente peste tot în țară. Este o expoziție despre vulnerabilitate și forță, despre nostalgie și nonșalanță, despre trecutul, adus, cu forcepsul, în prezent, spre a ne pregăti pentru viitor.

Expoziția este organizată la inițiativa domnului Dorinel Hotnogu, consilier la Primăria Reșița și beneficiază de sprijinul Consiliului Județean Constanța.
Vernisajul are loc joi, 1 septembrie, la ora 17 :00.
Curator: Mădălina Mirea

Co - curator: Smaranda Ciubotaru

Asociația Culturală INNOVARTE - HARMONIA MUNDI – 01.09.2022 – 03.09.2022 

140 de ani de la nașterea lui Nicolae Titulescu celebrați printr-un proiect cultural complex care include recitaluri camerale, conferințe pe teme de istorie contemporană și lansări de filme.

Joi, 1 septembrie 2022, începând cu ora 18:00, în salonul Nicolae Grigorescu al Muzeului de Artă din Constanța, violonista DIANA JIPA și pianistul ȘTEFAN DONIGA vor lansa un amplu proiect cultural dedicat împlinirii a 140 de ani de la nașterea uneia dintre personalitățile marcante ale istoriei contemporane românești: Nicolae Titulescu. Pornind de la un element comun muzicii și diplomației – armonia – cei doi muzicieni vor prezenta publicului din 10 orașe din România precum și celor care îi urmăresc deja de mai bine de 2 ani în mediul online, o serie de evenimente menite a aduce în atenție atât diversitatea culturii române precum și importanța locului pe care omul politic și diplomatul Nicolae Titulescu l-a ocupat și îl ocupă încă în istoria națională prin activitatea sa remarcabilă în contextul politic european și mondial al primei jumătăți a secolului trecut.

Proiectul „HARMONIA MUNDI – TITULESCU 140” este organizat de Asociația Culturală INNOVARTE cu finanțarea Ministerului Culturii și cu valorosul pateneriat al postului Radio România Muzical, al Muzeului Național de Istorie a României din București, al Universității Naționale de Muzică din București și al instituțiilor care găzduiesc evenimentele incluse în program: Muzeul de Artă din Constanța, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj, Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare, Consiliul Județean Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Piatra Neamț, Primăria Soveja, Centrul Cultural „Simion Mehedinți” Soveja, Teatrul Municipal „Maior Ghoerghe Pastia” din Focșani, Muzeul Brăilei „Carol I”, Școala Populară de Arte și Meserii „Vespasian Lungu” din Brăila, Direcția Județeană pentru Cultură Brăila, Filarmonica Pitești.

Astfel, alături de cei doi protagoniști ai recitalurilor camerale, vor fi prezenți în proiect Conf. Univ. Dr. Emilian Plopeanu – decan al Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța”, Dr. Marin Pop – istoric, șeful secției Muzeografie din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, Conf. Univ. Dr. Costin Croitoru – Manager al Muzeului Brăilei „Carol I”, actorul Sorin Francu – director al Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani cărora li se va alătura, pentru realizarea unui amplu interviu, Lect. Univ. Dr. Filip-Lucian Iorga, istoric, cercetător și profesor la Departamentul de Studii Culturale din cadrul Facultății de Litere a Universității din București.

Materialele video prezentate în cadrul proiectului vor fi însoțite de introduceri realizate de compozitorii Horia Moculescu și Eugen Doga, dirijorul Tiberiu Soare, organistul și profesorul Steffen Schlandt, sociologul Gelu Duminică, expertul în programe culturale Sabra Daici, scriitoarea și traducătoarea Serena Adler, criticul muzical Dumitru Avakian și Excelența Sa Contele Tibor Kálnoky.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii