Muzeul de Artă Populară Constanța În prima zi de luni după Paște, în calendarul popular tradițional se marchează „Paștele Blajinilor”
Muzeul de Artă Populară Constanța: În prima zi de luni după Paște, în calendarul popular tradițional se
12 May, 2024 10:12
ZIUA de Constanta
819
Marime text
Sursă foto: Facebook/Muzeul de Artă Populară Constanța
- În prima zi de luni după Paște, în calendarul popular tradițional se marchează „Paștele Blajinilor”, numit și „Paștele Morților”, „Paștele Rohmanilor” sau „Paștile Mici”.
Se spune că acum morții pot gusta din bucatele care se pregătesc special pentru ei, pentru a fi date de pomană.
Despre Blajini, numiți și Rohmani, se spune că sunt creștini foarte evlavioși, care trăiesc într-un tărâm necunoscut, la marginea Pământului, pe unde trece Apa Sâmbetei, unde se varsă toate apele curgătoare.
În tradiția populară, se spune că Blajinii prăznuiesc Paștele cu o săptămână întârziere față de ceilalți creștini. Departe de lumea agitată, ei află când e marele praznic al creștinătății atunci când ajung la ei cojile de ouă roșii pe care ceilalți creștini le aruncă pe ape curgătoare în Sâmbăta Mare. Cojile provin de la ouăle vopsite în Joia Mare, pe care femeile le-au spart din nebăgare de seamă. Se zice că după ce ajung la ei, cojile se transformă în ouă întregi, iar dintr-un ou mănâncă 12 persoane.
În această zi, se împart copiilor ouă roșii, care se dau de-a dura prin iarbă verde. De asemenea, cei care doresc să sărbătorească Paștele Blajinilor pot merge la câmp unde mănâncă pască și ouă roșii pe iarba verde, a încheiat sursa citată.
Citește și:
Ateliere de creație din curtea Muzeului de Artă Populară Constanța (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii