Muzeul de Artă Populară Constanța Tradiții de „Buna vestire” - „Ziua cucului”
Muzeul de Artă Populară Constanța: Tradiții de „Buna vestire” - „Ziua cucului”
25 Mar, 2024 10:36
ZIUA de Constanta
751
Marime text
- Ziua de 25 martie are o semnificație deosebită atât în calendarul creștin-ortodox, cât și în cel popular. Este ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a dat Fecioarei Maria vestea că-L va naște pe Iisus Hristos, Mântuitorul.
În satul tradițional, sărbătoarea se bucura de mare cinstire fiind considerată la fel de mare ca și Paștele, pentru că dacă nu ar exista Buna Vestire nu ar exista nici Învierea, potrivit Muzeului de Artă Populară Constanța.
„În satul tradițional, sărbătoarea se numește Blagoveștenie, Blagoviștenie sau Ziua Cucului, deoarece se crede că în această zi se dezleagă limbile tuturor păsărilor, în special a cucului, care începe să cânte, după ce toată iarna a fost uliu. Cel care aude primul cântat al cucului, e bine să fie sănătos, sătul, odihnit și să aibă bani la el, pentru a-i merge bine tot timpul anului”, arată muzeul.
Cucul va cânta până la Sânziene sau până la Sfântul Petru, când se va îneca cu orz și nu va mai putea cânta, transformându-se din nou în uliu.
Se zice că de Blagoveștenie, tot pământul este binecuvântat, începe să crească iarba și să sosească rândunelele, vestitoarele primăverii.
În satul tradițional există credința că așa cum va fi vremea de Blagoveștenie, așa va fi și de Paște, dar și în restul anului.
De Buna Vestire, se dă dezlegare la pește și se consideră că cine va mânca în această zi pește va fi sănătos tot anul.
Citește și
Atelier de pedagogie muzeală, la Muzeul de Artă Populară Constanța Participanții pot picta pe sticlă icoana „Bunavestire”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii