Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a serbat Ziua Regalității prin două expoziții și o lansare de carte (FOTO)
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a serbat Ziua Regalității prin două expoziții și o
11 May, 2023 10:26
ZIUA de Constanta
1384
Marime text
Ieri, 10 mai, cu ocazia Zilei Regalității, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a organizat o suită de evenimente.
A fost vorba despre vernisajele expozițiilor „Regalitatea și Dobrogea”, respectiv „Serbările Încoronării (1922 – 2022)”, cea din urmă reprezentând un demers de excepție organizat de Muzeul Național Cotroceni în colaborare cu instituția noastră, în calitate de gazdă. Expoziția „Regalitatea și Dobrogea” a avut loc în Sala Pictată. În plus, a fost lansat nr. 6 (136) al revistei „Magazin de filatelie, cartofilie și numismatică” (aprilie – mai 2023).
În Sala Pictată a Muzeului de Istorie și Arheologie, prezidiul a fost fomrat din: Aurel Mototolea, Calentin Ciorbea, George Grigore, George Stănescu și Delia Cornea.
Cuvântul de deschidere i-a aparținut lui Aurel Mototolea, directorul MINAC:
„Celebrăm o zi specială despre care nu mai are rost să intrăm în detalii”.
În continuare, a vorbit Valentin Ciorbea.
„Mi se pare grav că nu s-au făcut mai multe manifestări cu ocazia acestei zile. 10 mai este legat de regalitate. Principele Carol a a vut un rol esențial în construcția României moderne”, a spus profesorul universitar.
Mai departe, el a prezentat firul istoric al evenimentelor ce au dus la apariția monarhiei în România.
Cuvântul a fost luat apoi de George Grigore, președintele Asociației Filateliștilor „Tomis” Constanța. El a prezentat expoziția „Regalitatea și Dobrogea”.
„Expoziția vă propune o întoarcere în timp în Dobrogea într-o eră a prosperității și bogăției. Puteți admira reședințele familiei regale din Constanța. Un alt exponat interesat sunt medaliile oferite în timpul monarhiei cu ocazii excepționale și primele timbre ale Poștei Române din Dobrogea.”
Celălalt reprezentant al Asociației, George Stănescu a a spus:
„Pământul dobrogean mustește de istorie și ar trebui cunoscut nu doar de persoane de vârsta a doua sau a treia, ci și de copii și nepoți”.
În final, Delia Cornea, a declarat:
„Este un eveniment deosebit de important pentru muzeul nostru și dorim să-l transformărm într-o tradiție. Muzeul nostru este deschis colecționarilor. Am beneficiat pe deplin de generozitatea lor. Ziua Regalității a rămas în memoria oamenilor chiar și timp îndelungat după abdicarea regelui Mihai. La etajul doi avem o expoziție, „Serbările Încoronării”, ce prezintă momentul încoronării regelui Ferdinand și pe cele ce au urmat. Expoziția colegilor de la Muzeul Cotroceni este completată și cu două piese din colecția proprie.”
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii