Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este partener Când va avea loc a doua ediție a Școlii de Vară de la Cetatea Carsium?
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este partener: Când va avea loc a doua ediție a Școlii
07 Sep, 2023 14:54
ZIUA de Constanta
1017
Marime text
Institutul Național al Patrimoniului, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Primăria Orașului Hârșova, Institutul de Studii Avansate pentru Istoria și Civilizația Levantului, Universitatea din București - Facultatea de Istorie și Uniunea Democrată Turcă din România, organizează a doua ediție a Școlii de Vară de la Cetatea Carsium, ce va avea loc în perioada 11-14 septembrie 2023.
Şcoala de vară se adresează elevilor, studenţilor şi tinerilor cu activitate în domenii precum istorie, arheologie, patrimoniu cultural, antropologie, natură, dar şi pasionaţilor de cultură şi iubitori de patrimoniu cultural și natural.
Obiectivul general al Școlii de vară este cunoașterea monumentelor istorice și naturale ale Hârșovei, prezentarea tehnicilor de restaurare a artefactelor de piatră aflate in lapidariumul Muzeului din Hârșova, precum și desfășurarea unui atelier practic de restaurare piatră .
„Școala de vară este locul potrivit pentru asigurarea unui cadru informal de dialog între autorități publice, comunitate, cercetători, specialiști și tineri, pe care dorim să-i atragem în acest efort comun de cunoaștere și protejare a monumentelor istorice și a patrimoniului natural”, se arată în comunicatul de presă al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Școala de vară se va desfășura atât pe teren, prin vizitarea obiectivelor patrimoniului cultural și a obiectivelor de patrimoniu natural, la sediul Muzeului Carsium din localitate, unde se va desfășura și atelierul de restaurare piatră, precum și la sediul Primăriei, unde se vor desfășura conferințele ținute de lectorii Școlii de Vară. Specialiștii ce vor ține conferințe vor fi reprezentanți ai instituțiilor participante, precum și alți specialiști recunoscuți, cu preocupări în domeniu.
Potențialul enorm de dezvoltare a turismului cultural al Hârșovei a determinat includerea în cadrul Rutelor cetăților antice în județul Constanța, propuse de Consiliul județean Constanța și certificate la nivel Național. De asemenea, Hârșova, este inclusă pe ruta Pe urmele civilizației străvechii Europe – Cultura Hamangia – ruta arheologică – recunoscute la nivel regional și transfrontalier România – Bulgaria.
„Școala de vară este prilejul de a descoperi un loc frumos și va oferi spațiul potrivit pentru întâlnirea cu cercetătorii, arheologii, restauratorii, istoricii, specialiștii, care vor cunoaște din tehnicile și metodele cercetării arheologice, metode de cunoaștere și protejare a patrimoniului cultura,l prin atelierul de restaurare piatră. Va fi ocazia unică de a întâlni un patrimoniu natural, peisagistic și paleontologic, de valoare excepțională, puțin cunoscut în România”, mai precizează reprezentanții MINAC.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii