Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie merită un manager în afara influenţelor politice Va pune CJC capăt „domniei” lui Haşotti la MINAC?
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie merită un manager în afara influenţelor politice: Va pune CJC capăt
09 Apr, 2016 13:27
ZIUA de Constanta
6059
Marime text
În urma evaluării anuale a managementului Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa (MINAC) organizate de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), directorul Gabriel Custurea nu a obţinut nota necesară continuării activităţii, rezultatele primite fiind: analiza raportului anual de activitate - 5,96 şi susţinerea raportului de activitate - 5,79 (nota finală: 5,87).
Gabriel Custurea a contestat Raportul de evaluare, iar contestaţia acestuia a fost respinsă. El intenţionează să dea în judecată Consiliul Judeţean pentru modul în care s-a efectuat evaluarea anuală. Indiferent de mutările pe care le va face în plan personal, Custurea nu mai poate reveni la conducerea MINAC. Conform vicepreşedintelui cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir, în cursul săptămânii viitoare va fi desemnat un director interimar al instituţiei, până la organizarea unui concurs de manageriat. Interimatul poate dura până la maximum 120 de zile.
Din acea perioadă atât de frumoasă şi de fructuoasă pentru lumea arheologică şi istorică constănţeană, au rămas o mână de amintiri şi un nume gravat pe frontispiciul aulei ce găzduieşte cele mai importante evenimente cultural-ştiinţifice, în semn de recunoştinţă pentru tot ceea ce a realizat pentru instituţia muzeală.
Dacă lui Rădulescu istoricii şi nu numai îi datorează în totalitate construirea muzeului Cetăţii Histria sau a muzeului de la Adamclisi etc., aceeaşi comunitate a fost captivă, după anii 2000, influenţelor politice care au condus la o „domnie” a istoricului liberal Puiu Haşotti în cadrul MINAC. Cu alte cuvinte, mai puţin istoricul Haşotti şi mai degrabă politicianul Haşotti a avut cam de fiecare dată un cuvânt decisiv în desemnarea conducerii MINAC. Ultima „victimă” a politicianului Haşotti este chiar Gabriel Custurea, camaradul său de generaţie, care s-a trezit practic spulberat la jumătatea mandatului de manager de comisia care i-a făcut evaluarea anuală. Din păcate, influenţa senatorului asupra celei mai importante instituţii muzeale ale judeţului, nu s-a manifestat pozitiv şi în scurta perioadă în care acesta a deţinut funcţia de ministru al Culturii.
Aşadar, se caută un interimar. Dragomir, de la Consiliul Judeţean, lasă să se înţeleagă că legea permite ca asigurarea interimatului îi poate reveni şi unei persoane din afara MINAC. Potrivit informaţiilor noastre, angajaţii MINAC îşi doresc un coleg din interiorul instituţiei, dar „nu ales cu contribuţia” lui Puiu Haşotti. Aceştia s-au temut multă vreme ca însuşi senatorul care se apropie şi el de vârsta de pensionare, să nu-şi dorească pe final de carieră să se întoarcă în muzeu, chiar din postura de director. E mai rentabil din toate punctele de vedere însă să te pensionezi de la Parlament, decât dintr-o insitituţie de cultură, astfel încât temerile acestora s-au estompat.
O altă apropiată a familiei Haşotti este şi arheologul Valentina Voinea, care deşi recunoscută drept o bună profesionistă, colegii îi reproşează că la concursul din urmă cu un an şi jumătate i-ar fi ţinut isonul senatorului în cazul Scurtu. Şi Gabriel Talmaţchi ar putea să fie o variantă pentru MINAC. Deşi este coleg de birou cu Gabriel Custurea, biroul numismaţilor, Talmaţchi ar fi preferat de colegi pentru că spun ei, are coloană vertebrală. Un alt nume vehiculat este cel al arheologului Constantin Băjenaru, care face parte din generaţia care ar trebui să-şi desemneze liderul, aşa cum veţi vedea ca susţine chiar senatorul Haşotti.
Cornea este şi preşedintele Fundaţiei Pontul Euxin, înfiinţată în 2015 şi împănată de liberali, inclusiv din familia Haşotti. O altă coincidenţă, nu-i aşa? Fundaţia Pontul Euxin are ca obiective declarate promovarea acţiunilor de protejare, conservare şi restaurare a moştenirii culturale, promovarea diversităţii culturale, promovarea turismului cultural şi, în special, arheologic, precum şi recunoaşterea explicită a culturii, ca vector al integrării sociale şi al dezvoltării socio-economice.
Dacă n-ar fi de râs, ar fi de plâns cum luptă familia Haşotti pe toate fronturile pentru protejarea patrimoniului cultural dobrogean, în condiţiile în care politicianul Haşotti, fostul ministru al Culturii Haşotti şi, nu în ultimul rând, "directorul informal fără mandat" al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa Haşotti a fost, asemenea tuturor autorităţilor, "spectator" la degradarea culturii constănţene. Acesta este un aspect; mai grav ar fi dacă dorinţa senatorului de a păstra controlul în MINAC ar fi îmbrăţişată de onor conducerea Consiliului Judeţean. Pe Haşotti nu-l poate opri nimeni s-o arunce în lupta de manager pe Delia Cornea sau pe alţii care i-au rămas apropiaţi. Pentru că într-adevăr în muzeu există şi o generaţie care nu face parte din niciun cerc de interese, care nu-şi doreşte funcţii de conducere ci doar să-şi poată face meseria într-o atmosferă de normalitate. Concursul pentru desemnarea managerului muzeului, cel mai probabil, va fi organizat după alegerile locale. Că doar Dragomir, Cristi Dragomir, n-are nevoie acum de bătaie de cap şi directoratul MINAC ar putea să se transforme într-o monedă de schimb şi în negocierile pentru desemnarea indirectă a viitorului preşedinte al Consiliului Judeţean.
În replică la declaraţiile făcute de Constantin Scurtu, Haşotti susţine că a fost prezent la concurs acum un an jumate "în calitate de spectator", ca să-l susţină pe colegul lui de generaţie Gabriel Custurea. "Membrii comisiei m-au întrebat, la un moment dat, deşi eram simplu spectator, ce părere am. Atunci, i-am adresat două întrebări lui Constantin Scurtu", a precizat Haşotti care a adăugat că nu a vorbit decât întrebat.
Legat de situaţia actuală privind numirea unui director interimar de către CJC, Puiu Haşotti ne-a spus: "Dacă mi se va cere o părere, mă voi gândi şi o voi comunica. Altfel, e atribuţia CJC".
În legătură cu posibilitatea participării la concurs a Deliei Cornea şi o susţinere directă pentru aceasta, Haşotti susţine că este prima dată când aude acest lucru. În cursul discuţiei, senatorul nu a negat că o cunoaşte pe aceasta, atunci când am menţionat faptul că ea este preşedintele Fundaţiei Pontul Euxin. Haşotti a precizat că cei mai mulţi din muzeu i-au fost studenţi şi pe toţi îi cunoaşte într-un fel sau altul.
Legat de concurs, Puiu Haşotti a declarat: "Oricine poate participa. Nu voi avea niciun amestec. Ar fi bine ca cei din muzeu să-şi aleagă un lider şi să câştige cineva din muzeu. Ideal ar fi că proiectul câştigător să fie al unui arheolog, pentru că MINAC are profil 99% de arheologie. Dacă voi fi întrebat, voi face o recomandare". Întrebat dacă are deja în minte nominal o recomandare, senatorul lasă să se înţeleagă că nu, precizând că nu a mai fost la muzeu de cel puţin două luni de zile, deşi sursele noastre susţin că senatorul s-a întâlnit cu conducerea MINAC în urmă cu două săptămâni iar la o zi după, în instituţia a venit în vizită şi Georgeta Haşotti, soţia senatoului, actulamente pensionară. Întânirile familiei Haşotti cu grupul de susţinătări din muzeu au loc de obicei în biblioteca instituţiei, fostul lor de muncă a soţiei senatorului. Angajaţii sunt îngrijoraţi pentru viitorul instituţiei şi-şi doresc să dispară "cercurile de cameră", locurile unde s-au făcut şi s-au desfăcut sfori de-a lungul timpului. Deşi susţine că relaţia sa cu MINAC a fost în permanenţă una mai degrabă sentimentală, senatorul a ştiut tot timpul cum să plaseze anumite persoane în instituţie. Chiar postul soţiei sale, cel de bibliotecar, a fost practic „moştenit” de o tânără, Andreea Andrei, fostă colaboratoare a senatorului de la cabinetul parlamentar.
Gabriel Custurea a contestat Raportul de evaluare, iar contestaţia acestuia a fost respinsă. El intenţionează să dea în judecată Consiliul Judeţean pentru modul în care s-a efectuat evaluarea anuală. Indiferent de mutările pe care le va face în plan personal, Custurea nu mai poate reveni la conducerea MINAC. Conform vicepreşedintelui cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir, în cursul săptămânii viitoare va fi desemnat un director interimar al instituţiei, până la organizarea unui concurs de manageriat. Interimatul poate dura până la maximum 120 de zile.
Haşotti şi perioada nefastă a MINAC
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) a cunoscut, exact cum ar spune istoricii, perioada de înflorire în intervalul în care a fost condus cu vocaţie de ctitor şi suflet de catifea de prof. Adrian Rădulescu (1969 - 1990 şi 1992 - 2000). După plecarea în lumea drepţilor a celui pe care şi astăzi generaţiile mai vechi sau mai noi de arheologi îl numesc "domnul director", pentru MINAC a început decăderea.Din acea perioadă atât de frumoasă şi de fructuoasă pentru lumea arheologică şi istorică constănţeană, au rămas o mână de amintiri şi un nume gravat pe frontispiciul aulei ce găzduieşte cele mai importante evenimente cultural-ştiinţifice, în semn de recunoştinţă pentru tot ceea ce a realizat pentru instituţia muzeală.
Dacă lui Rădulescu istoricii şi nu numai îi datorează în totalitate construirea muzeului Cetăţii Histria sau a muzeului de la Adamclisi etc., aceeaşi comunitate a fost captivă, după anii 2000, influenţelor politice care au condus la o „domnie” a istoricului liberal Puiu Haşotti în cadrul MINAC. Cu alte cuvinte, mai puţin istoricul Haşotti şi mai degrabă politicianul Haşotti a avut cam de fiecare dată un cuvânt decisiv în desemnarea conducerii MINAC. Ultima „victimă” a politicianului Haşotti este chiar Gabriel Custurea, camaradul său de generaţie, care s-a trezit practic spulberat la jumătatea mandatului de manager de comisia care i-a făcut evaluarea anuală. Din păcate, influenţa senatorului asupra celei mai importante instituţii muzeale ale judeţului, nu s-a manifestat pozitiv şi în scurta perioadă în care acesta a deţinut funcţia de ministru al Culturii.
Un concurs controversat
Este de notorietate concursul pentru ocuparea funcţiei de director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa în urma căruia a fost desemnat câştigător Gabriel Custurea. Totul se întâmpla în urmă cu aproximativ un an şi jumătate. Contracandidatul lui Custurea, dr. Constantin Scurtu, director al Muzeului Militar Naţional "Regele Ferdinand I", filiala Constanţa, s-a declarat, la acel moment, total nemulţumit de procedura de desfăşurare a interviului şi a depus, în termenul legal, o contestaţie a cărei soluţie nu l-a mulţumit. "Pe domnul Puiu Haşotti l-am simţit contracandidatul meu 100%", a acuzat atunci Scurtu. Cei prezenţi în sala de concurs au catalogat intervenţia lui Haşotti total în defavoarea candidatului Scurtu, acesta nefiind lăsat, practic, să vorbească. "Senatorul Haşotti se afla acolo, în public, şi nu avea dreptul decât să asiste la interviurile candidaţilor, nu să intervină în desfăşurarea concursului", a mai spus Constantin Scurtu. Buna desfăşurare a evaluării a fost deturnată, însă nimeni nu s-a sesizat, nici Consiliul Judeţean, nici membrii comisiei de evaluare, deşi în sală erau prezenţi academicieni, profesori universitari, cercetători ştiinţifici. Scandalul a ţinut doar paginile ziarelor locale, pe care însă Haşotti a reuşit să le dribleze, ca de fiecare dată. Timpul s-a scurs şi, cu toate meritele sale profesionale, la distanţă de un an şi jumătate, Custurea nu a reuşit să confirme ca manager, iar "erorile de pilotaj" intern îl aşază în prezent în postura de outsider. Teoretic, asigurarea interimatului ar fi trebui să revină, în mod natural, directorului adjunct, Traian Cliante, însă acesta nu pare să fie soluţia agreată nici de conducerea CJC, nici de "tata Puiu". Oficial, motivul care-l “descalifică” pe Cliante este că ar fi împlinit vârsta de pensionare la începutul acestui an.Aşadar, se caută un interimar. Dragomir, de la Consiliul Judeţean, lasă să se înţeleagă că legea permite ca asigurarea interimatului îi poate reveni şi unei persoane din afara MINAC. Potrivit informaţiilor noastre, angajaţii MINAC îşi doresc un coleg din interiorul instituţiei, dar „nu ales cu contribuţia” lui Puiu Haşotti. Aceştia s-au temut multă vreme ca însuşi senatorul care se apropie şi el de vârsta de pensionare, să nu-şi dorească pe final de carieră să se întoarcă în muzeu, chiar din postura de director. E mai rentabil din toate punctele de vedere însă să te pensionezi de la Parlament, decât dintr-o insitituţie de cultură, astfel încât temerile acestora s-au estompat.
Pentru cine va exista recomandare de la tata Puiu?!
Nu ne-am propus să desfiinţăm latura profesională a nimănui. Arheologul Haşotti este recomandat ca fiind un as în neoliticul dobrogean, numismatul Custurea e un specialist recunoscut. La rândul său şi Costin Scurtu este un foarte bun specialist în contemporană. Diferenţa dintre ei, dincolo de specialităţi, ţine însă de interese, coloană vertebrală şi obligaţii. Dar iată că un nume relativ nou apare în prim-plan. Surse din cadrul MINAC ne-au explicat că Delia Roxana Cornea a fost încadrată prin concurs direct pe post de muzeograf 1A în cadrul muzeului, în condiţiile în care mulţi angajaţi ai instituţiei au avut nevoie de traversarea unor ani lungi de muncă pentru a atinge acest grad profesional. Înainte de a ajunge în muzeu, Cornea s-ar fi ocupat de proiectele cu care MINAC avea să rupă gura târgului. Să fie oare tot o coincidenţă că recomandarea în vederea încadrării sale a venit de la acelaşi Puiu Haşotti, după cum susţin angajaţii muzeului?! Lui Custurea, spun aceştia, în calitate de director nu i-a rămas de perfectat decât hârtia pentru angajare. Am incercat s-o contactăm pe Delia Cornea pentru a afla dacă se gândeşte să participe la concursul de la MINAC, însă până la publicarea materialului nu am reuşit să discutăm cu aceasta.O altă apropiată a familiei Haşotti este şi arheologul Valentina Voinea, care deşi recunoscută drept o bună profesionistă, colegii îi reproşează că la concursul din urmă cu un an şi jumătate i-ar fi ţinut isonul senatorului în cazul Scurtu. Şi Gabriel Talmaţchi ar putea să fie o variantă pentru MINAC. Deşi este coleg de birou cu Gabriel Custurea, biroul numismaţilor, Talmaţchi ar fi preferat de colegi pentru că spun ei, are coloană vertebrală. Un alt nume vehiculat este cel al arheologului Constantin Băjenaru, care face parte din generaţia care ar trebui să-şi desemneze liderul, aşa cum veţi vedea ca susţine chiar senatorul Haşotti.
Cornea este şi preşedintele Fundaţiei Pontul Euxin, înfiinţată în 2015 şi împănată de liberali, inclusiv din familia Haşotti. O altă coincidenţă, nu-i aşa? Fundaţia Pontul Euxin are ca obiective declarate promovarea acţiunilor de protejare, conservare şi restaurare a moştenirii culturale, promovarea diversităţii culturale, promovarea turismului cultural şi, în special, arheologic, precum şi recunoaşterea explicită a culturii, ca vector al integrării sociale şi al dezvoltării socio-economice.
Dacă n-ar fi de râs, ar fi de plâns cum luptă familia Haşotti pe toate fronturile pentru protejarea patrimoniului cultural dobrogean, în condiţiile în care politicianul Haşotti, fostul ministru al Culturii Haşotti şi, nu în ultimul rând, "directorul informal fără mandat" al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa Haşotti a fost, asemenea tuturor autorităţilor, "spectator" la degradarea culturii constănţene. Acesta este un aspect; mai grav ar fi dacă dorinţa senatorului de a păstra controlul în MINAC ar fi îmbrăţişată de onor conducerea Consiliului Judeţean. Pe Haşotti nu-l poate opri nimeni s-o arunce în lupta de manager pe Delia Cornea sau pe alţii care i-au rămas apropiaţi. Pentru că într-adevăr în muzeu există şi o generaţie care nu face parte din niciun cerc de interese, care nu-şi doreşte funcţii de conducere ci doar să-şi poată face meseria într-o atmosferă de normalitate. Concursul pentru desemnarea managerului muzeului, cel mai probabil, va fi organizat după alegerile locale. Că doar Dragomir, Cristi Dragomir, n-are nevoie acum de bătaie de cap şi directoratul MINAC ar putea să se transforme într-o monedă de schimb şi în negocierile pentru desemnarea indirectă a viitorului preşedinte al Consiliului Judeţean.
Haşotti rămâne abil în declaraţii
Contactat cu privire la cele semnalate, senatorul Puiu Haşotti ne-a declarat că este la curent cu situaţia muzeului, menţionând: "Directorul adjunct (n.r. Traian Cliante) nu poate fi interimar, pentru că a împlinit vârstă de pensionare, iar interimatul este pe o perioadă de cel mult 120 de zile".În replică la declaraţiile făcute de Constantin Scurtu, Haşotti susţine că a fost prezent la concurs acum un an jumate "în calitate de spectator", ca să-l susţină pe colegul lui de generaţie Gabriel Custurea. "Membrii comisiei m-au întrebat, la un moment dat, deşi eram simplu spectator, ce părere am. Atunci, i-am adresat două întrebări lui Constantin Scurtu", a precizat Haşotti care a adăugat că nu a vorbit decât întrebat.
Legat de situaţia actuală privind numirea unui director interimar de către CJC, Puiu Haşotti ne-a spus: "Dacă mi se va cere o părere, mă voi gândi şi o voi comunica. Altfel, e atribuţia CJC".
În legătură cu posibilitatea participării la concurs a Deliei Cornea şi o susţinere directă pentru aceasta, Haşotti susţine că este prima dată când aude acest lucru. În cursul discuţiei, senatorul nu a negat că o cunoaşte pe aceasta, atunci când am menţionat faptul că ea este preşedintele Fundaţiei Pontul Euxin. Haşotti a precizat că cei mai mulţi din muzeu i-au fost studenţi şi pe toţi îi cunoaşte într-un fel sau altul.
Legat de concurs, Puiu Haşotti a declarat: "Oricine poate participa. Nu voi avea niciun amestec. Ar fi bine ca cei din muzeu să-şi aleagă un lider şi să câştige cineva din muzeu. Ideal ar fi că proiectul câştigător să fie al unui arheolog, pentru că MINAC are profil 99% de arheologie. Dacă voi fi întrebat, voi face o recomandare". Întrebat dacă are deja în minte nominal o recomandare, senatorul lasă să se înţeleagă că nu, precizând că nu a mai fost la muzeu de cel puţin două luni de zile, deşi sursele noastre susţin că senatorul s-a întâlnit cu conducerea MINAC în urmă cu două săptămâni iar la o zi după, în instituţia a venit în vizită şi Georgeta Haşotti, soţia senatoului, actulamente pensionară. Întânirile familiei Haşotti cu grupul de susţinătări din muzeu au loc de obicei în biblioteca instituţiei, fostul lor de muncă a soţiei senatorului. Angajaţii sunt îngrijoraţi pentru viitorul instituţiei şi-şi doresc să dispară "cercurile de cameră", locurile unde s-au făcut şi s-au desfăcut sfori de-a lungul timpului. Deşi susţine că relaţia sa cu MINAC a fost în permanenţă una mai degrabă sentimentală, senatorul a ştiut tot timpul cum să plaseze anumite persoane în instituţie. Chiar postul soţiei sale, cel de bibliotecar, a fost practic „moştenit” de o tânără, Andreea Andrei, fostă colaboratoare a senatorului de la cabinetul parlamentar.
Soarta MINAC pe termen scurt se decide luni
Angajaţii muzeului ne-au spus că luni va fi şedinţă la CJC în cadrul căreia urmează să fie desemnată conducerea interimară. Va urma apoi concursul pentru manager. Va fi intersant de urmărit dacă va coabita Haşotti în continuare cu PSD, cel puţin în chestiunea MINAC? Sau dacă va dovedi Dragomir bunăvoinţa obişnuită în relaţia cu liberalii şi va ceda în faţa dorinţelor lui tata Puiu? Rămâne de văzut. Cert este că MINAC are nevoie urgentă de un manager, în primul rând pentru că din interior nu mai există capacitate de mediere. MINAC are nevoie de un manager şi pentru că problemele instituţiei nu mai pot aştepta. Muzeul nu e un SRL, de aceea e nevoie de comunicare cu angajaţii, cei de care depinde, pentru ca MINAC să fie ceea ce trebuie: muzeul cel mai important al Dobrogei!Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii