Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:17 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeului Național al Pompierilor, inaugurat de Ziua Pompierilor

ro

13 Sep, 2024 12:01 504 Marime text

Sursa foto: Facebook/IGSU

 
Astăzi, 13 septembrie 2024, a fost inaugurat Muzeul Național al Pompierilor, găzduit de clădirea emblematică a Foișorului de Foc, după finalizarea lucrărilor de consolidare și modernizare desfășurate pe parcursul a trei ani, cu fonduri asigurate prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020.

Acest proiect a reprezentat o importantă etapă de restaurare a unuia dintre simbolurile istorice ale Bucureștiului și de celebrare a tradiției pompierilor români.

Foișorul de Foc este un monument istoric care a vegheat asupra Bucureștiului timp de mai bine de un secol. Eforturile au urmărit păstrarea autenticității arhitecturale a clădirii, utilizând materiale de conservare identice cu cele originale, refacerea elementelor ornamentale și dotarea cu echipamente moderne.
Un aspect esențial al lucrărilor a fost utilizarea izolatorilor și amortizorilor seismici, care asigură protecția structurală a edificiului împotriva seismelor, contribuind astfel la păstrarea integrității clădirii, precizează IGSU.

Consolidarea Foișorului de Foc a fost un proiect de pionierat în România, fiind una dintre cele doar trei clădiri din țară unde s-a utilizat tehnologia izolării seismice a bazei, asigurând o protecție optimă împotriva cutremurelor.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență dorește să mulțumească echipelor de specialiști și colaboratorilor care au contribuit la realizarea acestui proiect de succes și își exprimă speranța că Muzeul Național al Pompierilor va continua să inspire și să educe publicul larg, menținând vie amintirea eroilor noștri,  mai adaugă sursa citată.

Foișorul de Foc este acum deschis publicului, un loc de reflecție asupra valorilor comune și a istoriei naționale, păstrând în același timp tradiția și memoria pompierilor români care au servit țara cu devotament.

În cadrul muzeului, vizitatorii vor putea admira sute de exponate, de la uniforme și echipamente istorice la obiecte simbolice care spun povestea celor care au ales să protejeze comunitatea, adesea punându-și viața în pericol.

SCURT ISTORIC


Muzeul Național al Pompierilor, situat în clădirea simbolică Foișorul de Foc, continuă să reprezinte o instituție culturală deosebit de importantă pentru istoria Bucureștiului și a pompierilor din România.

Construit între anii 1891-1892 după planurile arhitectului George Mandrea, Foișorul a fost inițial proiectat ca turn de apă și de foc, având un rezervor de 750 mc și o înălțime de 42 de metri. Totuși, din motive tehnice, clădirea nu a funcționat niciodată ca rezervor, iar în 1892, aceasta a fost cedată pompierilor, devenind observator de incendii până în 1910, când s-a instalat telefonul.Foișorul a rămas în serviciul pompierilor până în 1934, după care a fost închis și utilizat ca spațiu de depozitare.

Între anii 1960-1963, clădirea a fost consolidată și renovată, fiind transformată în Muzeul Național al Pompierilor, care s-a deschis oficial în anul 1963. Din 1972, muzeul a intrat în subordinea Comandamentului Pompierilor, la inițiativa Comandantului Pamfil Tatu.

Cu un patrimoniu cultural deosebit, muzeul expune aproape 10.000 de obiecte, majoritatea obținute prin donații, ce ilustrează evoluția activității pompierilor români, de la militari și voluntari până la civili.

Foișorul de Foc, inclus pe lista monumentelor istorice, continuă să fie o mărturie vie a trecutului Bucureștiului și a luptei constante pentru protecția cetățenilor. Muzeul își desfășoară activitatea conform normelor metodologice stabilite de Ministerul Culturii și Cultelor și face parte din structura Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.



Citește și:
Mesajul premierului Marcel Ciolacu de Ziua Pompierilor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii