Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:26 13 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” O nouă viață pentru Palatul Copiilor din Constanța

ro

03 Mar, 2024 16:27 984 Marime text
Sursa foto: Primăria ConstanțaSâmbătă, 9 martie 2024, Act for Tomorrow, Primăria Constanța și Palatul Copiilor Constanța invită constănțenii să fie voluntari la Curățenia de Primăvară de la Palatul Copiilor.

Campania este organizată în cadrul programului strategic „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța“. 

„Împreună, vom dezvolta un spațiu de relaxare, recreere și socializare pentru constănțeni, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Fiecare membru al comunității va putea să se bucure de frumusețea naturii și de toate beneficiile unui spațiu verde deschis tuturor, chiar în inima orașului“ - au mai precizat reprezentanții Palatului Copiilor din Constanța.

Organizatorii își propun să apropie Palatul Copiilor de comunitate, prin implicarea în activități care să creeze sau să întărească legătura dintre oameni și acest spațiu atât de valoros pentru Constanța, dezvăluind beneficiile pe care un spațiu verde, dublat de latura educativă, le poate aduce dezvoltării oamenilor și a comunității.

La eveniment sunt așteptați 100 de voluntari adulți, care vor contribui la înfrumusețarea și regenerarea spațiului verde din curtea Palatului Copiilor, prin activități precum: tăierea vegetației spontane și a lăstărișului, greblarea frunzelor, înlăturarea materialului vegetal strâns și tocarea acestuia ș.a.

Înscrierile se pot face accesând acest formular: https://forms.gle/LiiA1fX2oTqt2dgk9.

Evenimentul face parte dintr-o serie de acțiuni de regenerare a spațiilor verzi din municipiul Constanța, care vor contribui la construirea unui oraș mai verde și mai curat. În cadrul programului, vor mai urma și alte activități de plantare, horticultură, grădinărit și îngrijire a serelor, prin care, alături de comunitatea locală și în special de copii și tineri, va fi dată o nouă înfățișare Palatului Copiilor din Constanța.

Viziunea pe termen scurt și mediu pentru acest spațiu presupune: curățarea și toaletarea suprafeței verzi existente, transformarea a 3.500 mp din interiorul pistei de karting  într-o pajiște urbană, crearea unei biblioteci în aer liber, amenajarea a două zone destinate relaxării și picnicurilor, precum și realizarea a trei pepiniere didactice și a unor sere educative cu pomi, arbori, arbuști, legume și flori. Scopul este acela de a crea un spațiu comunitar verde și curat, un loc de relaxare, recreere și socializare pentru copii și nu numai.

De asemenea, organizatorii își propun să creeze cât mai multe oportunități de învățare și divertisment, precum ateliere de educație ecologică, proiecții de filme educative pentru copii, realizarea de picturi murale și alte activități de voluntariat în și pentru natură.

În 2024, la Palatul Copiilor, Asociația Act for Tomorrow se va ocupa și de organizarea unor activități educative specifice programului „Săptămâna Verde”, pentru un număr de 1.000 de elevi constănțeni, dar și a unor Eco-Tabere de Vară, pentru cel puțin 200 de elevi.


Potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța, în cadrul programului „Natura Urbană - Oxigen pentru Constanța”, în primăvara anului trecut, peste 1.000 elevi au participat la programul Săptămâna Verde de la Palatul Copiilor. De asemenea, cu ocazia Zilelor Constanței, a fost readus la viață amfiteatrul de vară de la Palatul Copiilor, în cadrul unei acțiune ample de curățenie, dar și vechile bazine, prin plantarea a 700 de stejari, cu ajutorul elevilor constănțeni. Evenimentul a reprezentat un punct cheie în cadrul Lunii Verzi din Constanța, o campanie inedită de educație pentru mediu și voluntariat, organizată de Asociația Act for Tomorrow, în parteneriat cu Primăria Constanța, Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Palatul Copiilor.

Începând din anul 2024, sub umbrela programului „Natura Urbană - Oxigen pentru Constanța”, Asociația Act for Tomorrow și Primăria Constanța vor înființa Fondul de Renegerare Urbană al Municipiului Constanța, dedicat activităților de mediu și educație pentru mediu. La acest fond pot contribui companiile din județul Constanța sau care au activități economice în zonă.

Actorii privați pot contribui atât prin declarația 177, până la finalul lunii iunie 2024, cât și prin legea sponsorizării din România. Toate fondurile destinate programului de regenerare urbană vor fi publice, iar folosirea acestora se va face în mod transparent.

Fondul își propune să sprijine proiecte de regenerare urbană, de creștere a suprafețelor de spațiu verde la nivelul municipiului și creare de păduri urbane; dezvoltarea de noi activități de voluntariat pentru comunitate, adresate copiilor, tinerilor și adulților din Constanța; organizarea de acțiuni pentru a spori gradul de colectare și reciclare a deșeurilor la nivel local.

„Natura Urbană - Oxigen pentru Constanța” vine ca un răspuns la nevoia reconectării cetățenilor din mediul urban la natură și conștientizării asupra beneficiilor pe care spațiile verzi din orașe le au asupra bunăstării fizice și emoționale a populației. Programul de regenerare urbană reprezintă un pas important în îmbunătățirea calității vieții și în crearea unui oraș mai verde, dar și o oportunitate pentru membrii comunității constănțene de a se implica activ în protejarea și îmbunătățirea mediului în care trăiesc, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.

Citește și: 
Primăria Constanța„Cetățenii din municipiu, invitați să se implice în activitățile de regenerare urbană a Palatului Copiilor”

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii