Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:39 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nava-școală „Mircea”, marș de instrucție pe itinerariul Constanța – Sulina – Mangalia

ro

26 Apr, 2021 15:09 1526 Marime text
  • Marș de instrucție adaptat la măsurile anti-covid.
  • Nava-școală „Mircea” desfășoară, în perioada 24-28 aprilie, un marș de instrucție pe itinerariul Constanța – Sulina – Mangalia și retur, la care participă elevii din anul I de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.

Elevii din anul I de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” s-au ambarcat, începând de luni, 19 aprilie, la bordul navei-școală „Mircea”, pentru a participa la pregătirea practică planificată în vederea desfășurării marșului anual de instrucție. Cadeții vor rămâne la bordul velierului până miercuri, 28 aprilie, perioadă în care vor executa, la cheu, în portul militar Constanța, activități marinărești specifice, timp de cinci zile.

Pe timpul marșului, viitorii maiștri militari își vor forma deprinderile practice de navigație cu vele și cu motor, de urcare în arboradă, de folosire a mijloacelor de semnalizare și de vitalitate. La finalul stagiului de practică, instructorii militari de la bord vor evalua cunoștințele și deprinderile dobândite de cadeți în timpul instruirii efectuate pe mare.

Înaintea ambarcării la bord, echipajul a fost testat RT-PCR COVID-19, iar pentru prevenirea infectării acestuia cu virusul SARS-CoV-2, pe durata marșului de instrucție, nava-școală „Mircea” nu efectuează nicio escală în porturi din Marea Neagră.

Nava-școală „Mircea” a fost construită, în perioada 1938-1939, la Şantierul Naval „Blohm & Voss” din Hamburg, Germania. Este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, cel mai mare având înălțimea de 44 de metri. Nava are 23 de vele care însumează o suprafață totală de 1.750 metri pătrați. Din seria sa, mai fac parte navele „Eagle” (State Unite ale Americii, „Gorch Fock I” (Germania), „Gorch Fock II” (Germania) şi „Sagres” (Portugalia).

Faimosul velier, cunoscut și ca Bricul „Mircea”, a intrat în serviciul Marinei Militare Române în anul 1939, este cel mai longeviv Ambasador al României pe mările și oceanele lumii, iar la bordul său au fost formate peste 70 de generații de marinari militari români.


Sursă foto: Arhivă ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii