Năvodari, cel mai murdar sector, cu 1.253 de deșeuri ONG Mare Nostrum. Litoralul românesc înaintea sezonului estival, mai curat cu 1.000 de elemente
Năvodari, cel mai murdar sector, cu 1.253 de deșeuri: ONG Mare Nostrum. Litoralul românesc înaintea sezonului
04 Jun, 2024 12:51
ZIUA de Constanta
1019
Marime text
Organizația Neguvernamentală Mare Nostrum a încheiat primele sesiuni de monitorizare a deșeurilor din acest an.
În cadrul acțiunilor au fost monitorizate 9 sectoare de plajă: Tuzla, Vama Veche, Corbu, Constanța, Edighiol, Eforie, Mamaia, Năvodari și Saturn.
Specialiștii Mare Nostrum împreună cu voluntarii organizației au identificat 4888 de deșeuri din materiale diferite, precum elemente din material polimeric artificial, cauciuc, materiale textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică și metal, pe parcursul a două sesiuni desfășurate în februarie și aprilie. Cele mai des întâlnite deșeuri pe sectoarele de plajă au fost mucurile de țigară, într-un număr de 642 de elemente, au transmis reprezentanții Mare Nostrum.
Elementele din material polimeric artificial, mai precis diversele varietăți de plastic au predominat cu un procent de 80% reprezentând principalul material identificat.
Cu privire la cel mai curat sector Angelica Paiu, Manager de Proiect în organizație menționează următoarele ,,Cel mai curat sector a fost cel de la Tuzla. Nu ne surprinde, pentru că se numără printre cele mai curate sectoare și ne dorim să rămână așa, mai ales că acesta se află într-o zonă mai puțin populată de turiști.”.
Principalele concluzii ale acestei sesiuni de monitorizarea a deșeurilor sunt:
Năvodari este cel mai murdar sector cu 1253 de deșeuri, urmat de sectoarele Constanța și Vama Veche, cu 1196 și respectiv 895 de elemente identificate.
Cantitatea de deșeuri înregistrată a fost în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut cu aproximativ 1000 de elemente.
Densitatea a fost mai mică în această sesiune, mai exact 0.09 deșeuri /m2, spre deosebire de cea înregistrată anul trecut, de 0,11 deșeuri/m2, a mai punctat sursa citată.
Cu privire la rezultatele acestei sesiuni Angelica Paiu spune ,,Rezultatele acestea ne demonstrează că se poate, chiar dacă diferența este extrem de mică între ce am înregistrat anul trecut și ceea ce avem pentru anul acesta. Noi suntem optimiști și sperăm că în sesiunea de toamnă să menținem acest trend descrescător, în continuare chiar și cu 1000 de elemente.”.
Despre situația monitorizărilor, cât și despre activitățile pe care le desfășurăm în scop educativ puteți afla mai multe informații miercuri, pe data 05.06.2024, de la ora 18:00 pe Faleza Cazino din Constanța, în cadrul evenimentului ,,Green Week”.
ONG Mare Nostrum luptă pentru mai puțin plastic și mai puține mucuri de țigară, atât în oraș, cât și pe plajele românești, unde descompunerea lor devine toxică. Organizația propune în fiecare zi alternative și suntem într-o permanentă căutare de soluții inovatoare.
Citește și:
Eveniment de mediu pe faleza Cazino, Constanța - ,,Green Week Escape Net”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii