Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:56 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Neobositul scriitor va trăi prin opera lăsată constănţenilor Petre Covacef, condus pe ultimul drum de familie şi prieteni (galerie foto)

ro

07 Feb, 2015 00:00 4949 Marime text
Rudele, prietenii, foştii colegi şi toţi cei care îi îndrăgiseră opera l-au condus, ieri, pe ultimul drum pe inginerul Petre Covacef, autor a numeroase cărți şi memorii.

La nici un an de la decesul soției sale, renumitul arheolog Zaharia Covacef, a plecat la cele veşnice şi Petre Covacef, alintat de prieteni „Petre stabilopod“. Neobositul scriitor a decedat la vârsta de 78 de ani, în urma unui atac cerebral, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Singura neîmplinire a lui Petre Covacef, povestesc cei care l-au cunoscut, a fost faptul că nu a avut nepoţi.

„Petre Covacef a fost un foarte bun colaborator al nostru. A fost inginer constructor, dar a scris foarte multe cărți despre Dobrogea, pe care le-a lansat la muzeu. A participat la aproape toate sesiunile științifice «Pontica». A pus în valoare numeroase documente referitoare la Dobrogea, era și colecționar de documente. Știu că avea în lucru o carte despre fostul director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Vasile Canarache. La volum a lucrat împreună cu soţia sa, Zizi Covacef, care a plecat dintre noi anul trecut“, ne-a povestit muzeograful Lavinia Gheorghe. Petre Covacef a fost într-o permanentă căutare de documente despre istoria Dobrogei. Printre lucrările care au ieşit de sub peniţa sa se numără: „Povestea Farului Genovez I“ și „Povestea Farului Genovez. Souvenirs d’Orient“, volumul al II-lea, „Cimitirul viu de la Sulina“ şi „Portul Constanţa - Portul lui Anghel Saligny“ - lucrare pentru care a fost nominalizat la Premiile Academiei Române pe anul 2004, „Onomastica străzilor din Constanţa“, „150 de ani în evoluţia căilor ferate din Dobrogea“ și „Portul Constanţa. Portul lui Laurenţiu Erbiceanu“. Petre Covacef va rămâne în memoria constănţenilor prin cele peste 20 de volume publicate.

Timp de 38 de ani, a participat la toate marile construcţii hidrotehnice din Dobrogea

Alintat de prieteni şi de cunoscuţi „Petrică stabilopod“, Petre Covacef s-a născut la Constanţa, pe 22 iulie 1936. A absolvit Liceul „Mircea cel Bătrân“ şi Institutul de Construcţii Bucureşti - Facultatea de Construcţii Hidrotehnice. A profesat ca inginer constructor în Dobrogea, vreme de 38 de ani, participând la toate marile construcţii hidrotehnice executate în aceşti ani în regiune, construcţii de porturi, ecluze şi canale navigabile. A fost şeful Secţiei Căi Navigabile a Portului Constanţa între 1967 şi 1973. Apoi, cu ajutorul stabilopozilor, a întins tot Portul Constanţa, pe parcursul a 30 de ani. Pentru că a inventat un sistem de prindere a lor, a primit şi Certificat de inventator. După ce a pus fiecare stabilopod la locul lui, a ieşit la pensie şi s-a pus pe scris.

Ultima întâlnire cu foştii colegi de liceu

La sfârşitul lunii iunie 2014, foştii elevi ai Liceului „Mircea cel Bătrân“ din promoţia 1054 s-au întâlnit după 60 de ani de la ieşirea de pe băncile şcolii, pentru a evoca momentele frumoase petrecute împreună. Au depănat amintiri, dar au ţinut şi un moment de reculegere pentru profesorii şi colegii care nu mai sunt. Absolvenţii din anul 1954, astăzi trecuţi de 70 de ani, şi-au amintit cu plăcere, emoţie şi melancolie momentele petrecute în patru dintre cei mai frumoşi ani ai vieţii, pe băncile liceului. Totodată, reîntâlnirea a fost un bun prilej pentru fiecare de a vorbi despre succesele profesionale şi personale. Din promoţia 1954 a Liceului „Mircea cel Bătrân“ a făcut parte şi regretatul scriitor Petre Covacef.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii