Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:19 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

FPTR Neptun, gazda evenimentului „Forumul Național al Învățământului Preuniversitar Turistic”

ro

12 Sep, 2024 13:13 956 Marime text
Sursa foto:, Facebook/ FPTR

 
Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Asociația pentru Promovarea Învățământului în Industria Ospitalității (APIO) și Organizația de Management al Destinației Mangalia (OMD Mangalia) invită publicul larg la cea de-a IV-a ediție a Forumului Național al Învățământului Preuniversitar Turistic care va avea loc în perioada 13 - 14 septembrie 2024, la Neptun, municipiul Mangalia.
 

Evenimentul va aduce soluții inovatoare pentru criza de personal calificat, oferind o alternativă viabilă la importul de forță de muncă, transmite Federația Patronatelor din Turism Românesc.


Evenimentul va aduce laolaltă reprezentanți de seamă din turism, lideri ai organizațiilor patronale, directori de licee tehnologice, școli profesionale și inspectorate școlare, precum și oficiali guvernamentali din România și Republica Moldova. Forumul va fi, de asemenea, un cadru de discuții și cu alte organizații relevante din turism.

Printre temele discutate se numără soluțiile pentru deficitul de personal calificat din turism, noile oportunități oferite de reglementările din legea educației și modul în care mediul de afaceri și instituțiile de învățământ pot colabora pentru a sprijini creșterea sectorului turistic.

În acest context, Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) joacă un rol esențial în creșterea calității forței de muncă din turism, prin facilitarea accesului la stagii de practică și promovarea programelor de ucenicie, mai precizează sursa citată.


Aceste inițiative oferă tinerilor oportunități concrete de a acumula experiență practică în mediul real de lucru, învățând direct de la profesioniști și adaptându-se cerințelor specifice din turism.
 

Despre Federația Patronatelor din Turismul Românesc 


Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a fost înființată în anul 1992 și este, incepând din anul 2006 și până în prezent, singura federație patronală reprezentativă la nivel de ramură turism/ sector de negociere colectivă/de activitate turism, hoteluri și restaurante. FPTR are în componență 3.286 de angajatori care asigură venituri salariale pentru 34% din forța de muncă angajată în sectorul de activitate turism, respectiv 59.255 de salariați, și gestionează, într-o pondere covârșitoare, capital autohton.

Prin colaborarea cu școli profesionale, licee tehnologice și companii din domeniu, FPTR creează un cadru propice pentru formarea și dezvoltarea competențelor necesare în turism. Astfel, federația contribuie la crearea unei forțe de muncă mai bine pregătite, capabilă să răspundă provocărilor actuale și să sporească competitivitatea turismului românesc pe piața internațională.

În premieră națională, la Forum va fi prezentată o soluție revoluționară care va elimina dependența de angajați străini: „Ghidul învățământului tehnologic dual pentru antreprenorii cu activități sezoniere și vârf de sarcină”, un instrument inovator ce va schimba complet modul în care antreprenorii din turism recrutează și formează personal calificat. Ghidul propune un model de colaborare între angajatori, liceele tehnologice si colegiile de servicii în turism, oferindu-le tinerilor români oportunitatea de a se pregăti profesional și de a rămâne în țară, contribuind la asigurarea forței de muncă deficitară în sectorul nostru de activitate.


Pentru prima dată, hotelierii și proprietarii de afaceri sezoniere vor putea recruta personal local, pregătit să răspundă nevoilor specifice din turism, eliminând astfel necesitatea angajării forței de muncă din străinătate. Tinerii vor avea posibilitatea de a avansa profesional, consolidându-și viitorul în România, contribuind la reducerea tendinței de emigrare.
Forumul Național al Învățământului Preuniversitar Turistic devine un punct central de întâlnire pentru toți cei implicați în definirea viitorului turismului românesc. Printr-o colaborare strânsă între factorii de decizie din educație și operatorii economici din turism, evenimentul va facilita identificarea soluțiilor inovatoare pentru provocările cu care se confruntă turismul românesc, a încheiat sursa citată.


Programul complet al evenimentului poate fi vizualizat accesând linK-ul: Program FNIPT 2024.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii