Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:40 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Neptun, perla litoralului de odinioara, abia supravietuieste (galerie foto)

ro

07 Jul, 2009 23:11 13062 Marime text

parc_distractii_neptun.jpgLa „Prichindel", a revenit deja celebrul creator de minunăţii artistice din chihlimbar, Ion Mocanu

Staţiunea care prin anii '80 era chiar mai elitistă decât Mamaia, considerată, odinioară, de fiţe, este acum un amalgam de lux şi prost gust, de hoteluri vechi, cu iz „tovărăşesc" şi unităţi de patru stele, vile de protocol unde Ceauşescu poposea din când în când şi unde avea propria plajă (aceasta este şi acum interzisă accesului publicului larg) şi propriul dig, prevăzut cu trecere specială pentru ambarcaţiunile conducătorului iubit.

În schimb, este staţiunea cu cea mai multă viaţă, de zi şi de noapte. Nu există o sută de metri în care să nu te îmbie - prin pancarte ce ocupă jumătate de trotuar - terase-autoservire sau restaurante de patru stele. Dacă faci imprudenţa să te înarmezi cu bani ceva mai mulţi, la întoarcerea la hotel vei constata că nu mai ai o leţcaie. Pe strada de la kilometrul „0" a revenit şi Constantin Simidreanu, „pictorul litoralului". Pe lângă el sunt permanent câteva zeci de admiratori, uimiţi de simplitatea cu care artistul reuşeşte să finalizeze tabloul în câteva minute. Pe aceeaşi stradă mişună zeci de clovni, tineri care îţi „agaţă" din mers juniorul şi îi fac pe loc, din baloane, o sabie sau o floare „pentru numai 5 lei!"

Plaja este cea mai bună din sudul litoralului: există şi o zonă exclusivistă, de şezlonguri şi umbrele (20 de lei/zi), unde poţi închiria ski-jet-uri, „banane" şi hidrobiciclete, cu terase la tot pasul, unde nu îţi laşi chiar toţi banii. Zona „Steaguri", aleea către plaja, la fel de celebră şi astăzi, este plină de mini-buticuri cu jucării gonflabile, papuci de plajă sau gogoşi mai mult sau mai puţin „înfuriate", terase la „împinge-tava" sau restaurante bine ascunse pe la umbră.

Noaptea, Neptunul este printre puţinele staţiuni din sud unde poţi petrece în cluburi, fie că se cheamă „Alcatraz", „Why Not", „Temple" sau „Kremlin". Familiştii au prilejul să se plimbe cu trăsura trasă de cai, cu vizitii în fireturi aurii, la un preţ negociabil, căci în vremuri de criză birjarii sunt uşor de convins să lase din preţ. Tot pentru cei cu copii, la Neptun se află şi cel mai mare parc de distracţii din sudul litoralului, aflat în cadrul Complexului „Prichindel". La un preţ între 4 lei şi 10 lei/3 minute, copiii se pot bucura de maşinuţe, jocuri pe apă, „roata mare", trenuleţe şi carusele, acestea fiind doar câteva dintre ofertele parcului. În fine, pentru a vedea staţiunile Mangaliei, puteţi închiria un ATV cu 80 de lei pentru o oră sau cu 50 de lei pentru o jumătate de oră.

c5.jpg„Ceauşescu" şi „Eminescu" vă purifică organismul

În complexul din centrul Neptunului găsiţi şi unul din cele două bazaruri din staţiune. Maeştrii artizani s-au adaptat cerinţelor şi, pe lângă ii brodate de mână, obiecte de uz casnic şi jucării cioplite din lemn, găsiţi şi plăcuţe pentru „decorat" maşina cu mesaje de genul: „Regele şoselelor", „Asigurat de Isus", „Câine până la moarte" sau banalele „Emil", „Geo", „Relu" sau „Fănică", alături de trăistuţe mieunătoare, sfere bâzâitoare şi capete de mort care hohotesc în momentul în care le scuturi.

La „Prichindel", a revenit şi deja celebrul creator de minunăţii artistice din chihlimbar, Ion Mocanu. Artistul se pregăteşte să plece înapoi în Basarabia, de unde să aducă o nouă „tranşă" de tablouri şi figurine din chihlimbar. Acestea sunt expuse la căderea serii: razele soarelui „ucid" chihlimbarul, chiar dacă acesta este tratat. Puteţi admira peisaje mirifice, pomi lângă râuri sau lacuri, figuri istorice - Vlad Ţepeş şi Ştefan cel Mare, personalităţi - Mihai Eminescu, şi personaje biblice - Iisus Hristos, Sfântul Nicolae, Maica Domnului cu pruncul etc. La loc de cinste, un tablou ce se „cere": Nicolae Ceauşescu. Toate sunt realizate din lacrimile pământului şi din mâinile unor artişti basarabeni, cu preţul a sute şi sute de nopţi de muncă migăloasă. Preţul tablourilor - între 7 lei şi 2.500 de lei. Anul acesta, artistul moldovean a adus şi câteva noutăţi: coliere din chihlimbar pur, arici şi chiar şi un bonsai din acest material. Ion Mocanu spune că, pentru un tablou complex, realizat numai din chihlimbar, este necesar chiar şi un an de muncă, la realizarea lui contribuind întreaga familie.

Chihlimbarul utilizat pentru tablourile din Basarabia provine din minele dintr-o regiune foarte rece a Rusiei, Murmansk. Turiştii şi localnicii care cumpără aceste tablouri sau figurine din chihlimbar află că pe lângă frumuseţe, această rocă mai conţine şi proprietăţi „purificatoare". Chihlimbarul „curăţă" organismul, mintea şi spiritul, echilibrează electromagnetismul organismului, deschide fluxurile energetice, oferă energie pozitivă, influenţează pozitiv sistemul endocrin, este benefic la naştere, fortifică sistemul nervos, scade durerile stomacale, febra, ulcerul, astmul, durerile de urechi, reumatismul, hemoragia nazală, echilibrează activitatea ficatului, rinichilor, splinei, stomacului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii