Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:46 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicio universitate din România nu a intrat în topul Shanghai. Rectorul Universităţii de Vest Timişoara reacționează

ro

18 Aug, 2023 10:35 1004 Marime text
Sursă foto: Facebook/Marilen Pirtea
  • Potrivit rectorului Marilen Pirtea, UVT s-ar situa în primele 1.000 de universităţi ale lumii în maximum doi ani.

Rectorul Universităţi de Vest Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, afirmă că o prezenţă a instituţiilor de învăţământ superior româneşti în topul Shanghai este posibilă printr-o reformă structurală universitară, o „universitate metropolitană“ care să coaguleze toate universităţile puternice din marile centre academice din ţară, una dintre ele fiind UVT, informează Agerpres.

Potrivit rectorului Marilen Pirtea, UVT s-ar situa în primele 1.000 de universităţi ale lumii în maximum doi ani.

„Ştim cu toţii că topurile şi rankingurile importante sunt extensive, ceea ce înseamnă că acestea adună contribuţia în domeniile educaţiei şi cercetării care vine din partea tuturor membrilor comunităţii academice, fără a raporta aceste rezultate cumulate la numărul acestora.

Ştim, de asemenea, că majoritatea covârşitoare a universităţilor din top 500, din top 1.000 la nivel internaţional sunt universităţi care au în componenţa lor ştiinţe exacte şi ştiinţe ale naturii, medicină şi ştiinţe inginereşti. În plus, mai ştim şi alte elemente care contribuie la reuşita majoră a universităţilor cotate în prima mie de universităţi ale lumii, la care cu greu pot visa universităţile româneşti, cum ar fi cadre didactice sau alumni laureaţi ai premiilor Nobel.

Aşadar, prezenţa într-un top cum ar fi topul Shanghai, în primele 1.000 de universităţi din lume (din cele în jur de 30.000, câte sunt pe mapamond), fără a întruni condiţiile de mai sus, este pe cât de binemeritată, pe atât de întâmplătoare şi, cum s-a constatat, efemeră", arată rectorul UVT.


Marilen Pirtea subliniază că universităţile metropolitane - care ar coagula toate universităţile din arealul oraşelor mari, cu o intensă viaţa academică şi de cercetare - sunt nu doar soluţia la această problemă, ci sunt soluţia pentru o reformă fundamentală a învăţământului superior.

„Ar fi o reformă a eficienţei (un singur rector în loc de X rectori, un singur director general în loc de X directori generali etc), sunt soluţia pentru servicii suport de calitate pentru studenţi, sunt soluţia pentru integrarea tuturor stakeholderilor şi a administraţiei în jurul elementului esenţial de dezvoltare al unei comunităţii - universitatea, maturizată ca format instituţional la nivel de universitate metropolitană. (...). Nu trebuie să inventăm nimic, acest format instituţional, metropolitan, este un element câştigător deja verificat şi validat", spune Marilen Pirtea.


El a exemplificat modele similare de la Szeged (Ungaria), al universităţilor din Franţa care, începând cu universităţile din Strasbourg, au fuzionat în toate oraşele universitare importante.

Pentru aceasta, este important ca interesele personale să fie lăsate deoparte, prioritar fiind rezultatul final, respectiv soluţia fuziunii celor patru universităţi publice timişorene (UVT, Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicină şi Farmacie şi cea de Ştiinţele Vieţii).

„Şi astăzi, la mulţi ani după ce am avansat public pentru prima dată soluţia fuziunii universităţilor din Timişoara într-o singură entitate universitară, am toate argumentele pentru a spune ca această construcţie instituţională, Universitatea Metropolitană Timişoara, s-ar situa în primele 1.000 de universităţi ale lumii în maximum doi ani de la constituirea sa", încheie rectorul UVT, Marilen Pirtea. 


Citește și: 

Universitatea Ovidius din Constanța: Zeci de participanți internaționali au luat parte la un eveniment dedicat învățământului superior

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii