Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:10 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Niciun voluntar de mediu nu a încheiat o convenţie cu Garda de Mediu Constanţa (document)

ro

20 Dec, 2018 00:00 3301 Marime text
De-a lungul aniilor, organizaţiile non-guvernamentale şi asociaţiile de mediu au organizat mai multe acţiuni de ecologizare în toată România. Legislaţia permite ca voluntarii care doresc să se ocupe de protecţia mediului să poată activa alături de Garda de Mediu pentru a proteja natura. Totuşi, la Constanţa nu au fost încheiate astfel de convenţii în ultimii 5 ani, drept urmare iubitorii de natură preferând să acţioneze pe cont propriu.
 
Comisariatul Judeţean Constanţa al Gărzii de Mediu a comunicat faptul că, ulterior anului 2013, respectiv după încetarea valabilităţii deciziei de nominalizare a conducerii Corpului Voluntarilor Gărzii Naţionale de Mediu emisă de către Comisarul General al GNM, nu s-au încheiat contracte sau convenţii de voluntariat, în condiţiile Ordinului nr. 439 din 21.05.2002 pentru aprobarea organizării acţiunii de voluntariat în domeniul protecţiei mediului şi ale Legii nr. 78 din 2014, privind reglementarea activităţii de volutnariat.
 
Conform legislaţiei, se aprobă organizarea de acţiuni de voluntariat în domeniul protecţiei mediului, prin acceptarea de agenţi ecologi voluntari şi încheierea contractului de voluntariat de către comisariatele regionale ale Gărzii Naţionale de Mediu la nivelul fiecărui comisariat judeţean din subordine.
Selecţionarea agenţilor ecologi voluntari se face de către conducerea comisariatelor Gărzii Naţionale de Mediu pe baza documentelor depuse şi în urma unui interviu despre cunoştinţele acestora privind legislaţia în domeniul protecţiei mediului. Activitatea se face în baza unui contract de voluntariat, care cuprinde obligaţiile şi drepturile voluntarilor, condiţiile de reziliere sau încetarea de drept a contractului. Se vor stabili zona de activitate şi domeniul pentru care este abilitat să îşi desfăşoare activitatea agentul ecolog.
 
Statul român recunoaşte valoarea socială a activităţilor de voluntariat ca expresie a cetăţeniei active, a solidarităţii şi responsabilităţii sociale, precum şi valoarea profesională ca expresie a dezvoltării personale, profesionale, interculturale şi lingvistice a persoanelor care desfăşoară aceste activităţi. Este interzis, sub sancţiunea anulabilităţii, să se încheie contract de voluntariat în scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncă sau, după caz, a unui contract civil de prestări de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestaţiilor respective.
 
În secţiunea „Documente” puteţi vizualiza Ordinul nr. 439 din 21.05.2002.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii