Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:16 06 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicolae Ciucă, mesaj cu prilejul sărbătorii Hanuka- „Reprezintă un moment de comuniune spirituală“

ro

18 Dec, 2022 10:14 1142 Marime text
Nicolae Ciucă, foto: Facebook Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu prilejul sărbătorii Hanuka.  Aceasta reprezintă şi un moment de reflecţie cu privire la contribuţia importantă pe care comunitatea evreiască, atât de greu încercată de-a lungul istoriei sale


Mesajul integral al Prim-Ministrului României Nicolae-Ionel Ciucă transmis cu prilejul Sărbătorii Hanuka

Cu prilejul Sărbătorii Hanuka, adresez calde urări de sănătate, bucurie, pace și prosperitate întregii comunități evreiești și conducerii Federației Comunităților Evreiești din România-Cultul Mozaic.

Hanuka reprezintă un moment de comuniune spirituală și vorbește lumii întregi despre curaj și rezistență, despre speranță și puterea credinței, despre valorile care unesc și creează punți între oameni.

Această sărbătoare a luminii, care aduce împreună familii și prieteni, este și un moment de reflecție cu privire la contribuția importantă pe care comunitatea evreiască, atât de greu încercată de-a lungul istoriei sale, a adus-o procesului de edificare și modernizare a statului, dar și parcursului european al României.

În această perioadă complicată, când pericole multiple amenință fundamentele democratice ale societății noastre, să ne dedicăm cultivării solidarității, coeziunii, dialogului, înțelegerii și conviețuirii pașnice, iar bucuria acestei sărbători să ne ghideze acțiunile viitoare.

Hag Hanuka Sameah!


Despre Hanuk 

Hanuka (în ebraică חֲנֻכָּה, în vocalizare Tiberiană: Ḥănukkāh, sau simplu: חנוכה, adică "Rededicarea", „Inaugurarea” romanizată și ca Hanukah, Hanukkah, Chanuka, ori Chanukah), reprezintă "Sărbătoarea inaugurării" și mai este cunoscută ca Sărbătoarea luminilor (Hag haUrim). Este o sărbătoare care durează opt zile (25 Kislev - 3 Tevet), comemorând rededicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de frații Macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască și să elenizeze popoarele de sub dominația sa.

Principalele evenimente asociate cu Hanuka s-au desfășurat între 165-163 î.e.n., deși lupta armată a Macabeilor împotriva grecilor a continuat încă mulți ani, până când evreii din Ereț Israel și-au dobândit de facto independența. Hanuka este așadar o sărbătoare postbiblică. Este o sărbătoare minoră, în timpul căreia în iudaism munca și alte activități nu sunt interzise. În comunitățile mixte cei care se alătură Festivalului Luminii trebuie să fie în spirit de odihnă în ajunul zilei de Sâmbătă (de erev Șabat) la 5 Candele și în ajunul lunii noi (de erev Roș Hodeș) la 7 Candele, ocazii când luminarea candelelor începe puțin înainte de asfințit., scrie wikipedia.org. 

Numele "Hanuka" derivă din verbul ebraic "חנך", care înseamnă "a dedica". Pe Hanuka, evreii au redobândit controlul asupra Ierusalimului și au rededicat Templul.



Citește și: Ciucă, de Ziua Minorităților Naționale din România-„Prezervarea culturii și identității minorităților sunt prioritare“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii