Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:27 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicuşor, agent electoral pentru sine şi prietenul său Vrabie despre ghetourile lui Mazăre - „Nu voi accepta să ne întoarcem cu 300 de ani în urmă" (document)

ro

25 Mar, 2011 01:48 4764 Marime text
cap_8.jpgŞeful CJC se ocupă de trimis adrese către primării prin care invită comunităţile locale să-şi însuşească noul program electoral al lui Mazăre: locuinţele container

Consiliul Judeţean Constanţa turează motoarele la maxim pentru campania electorală ce bate la uşă. Şeful instituţiei judeţene, Nicuşor Constantinescu, şi-a însuşit lecţia predată de apropiatul său, primarul Constanţei Radu Mazăre, devenind voluntar electoral atât pentru camaradul său, cât şi pentru sine.

containere_cjc_locuinte_sociale_containere.jpgCu ocazia semnării protocolului de colaborare între PSD, PNL şi PC la nivel judeţean, care şi-au reunit forţele sub umbrela Uniunii Social-Liberale, primarul Constanţei a vorbit tuturor celor prezenţi despre proiectul său de a le asigura persoanelor defavorizate locuinţe sociale tip container. Mazăre a declarat în calitate de preşedinte al PSD Constanţa că le va împărtăşi detalii primarilor doritori să-i urmeze exemplul şi să amenajeze şi în comunităţile lor astfel de aşezăminte. De altfel, chiar în ziua următoare reuniunii politice a avut loc o astfel de adunare ad-hoc, ocazie cu care Mazăre s-a lăudat cu proiectul locuinţelor modulare pe care are de gând să-l şi pună în aplicare în Constanţa. Ideea a fost îmbrăţişată şi de şeful CJC, Nicuşor Constantinescu, acesta trimiţând săptămâna aceasta mai multe adrese în acest sens către primării din judeţ.

Circulară de partid cu antetul CJC?!

containere-Mihai_Viteazu_primar_Gheorghe_Grameni_05.jpgDin discuţiile purtate cu edilii, am dedus că printre primarii care au primit astfel de adrese, în care sunt invitaţi să achieseze la proiectul anunţat de Mazăre, se numără doar primari social-democraţi. În acest context, este cel puţin curioasă folosirea antetului Consiliului Judeţean Constanţa pentru transmiterea unei informaţii cu tentă de circulară de partid. Este ciudat şi modul de adresare din deschiderea invitaţiei lansate de către Nicuşor Constantinescu: „Către toate primăriile". „În anul 2011 Primăria municipiului Constanţa intenţionează să deruleze programul de construire unităţi locative modulare, vă transmitem anexat draftul de program utilizat de Primăria municipiului Constanţa pentru a fi analizat şi adaptat nevoilor dumneavoastră. În cazul în care sunteţi interesaţi vă rugăm ca până la data de 28.02.2011 să ne transmiteţi la nr. de fax 0241/48.84.11 necesarul de module pentru a fi centralizat la nivel de judeţ", se arată în invitaţia semnată de şeful CJC.

Vrabie: „Nu vom pedepsi oamenii să locuiască în dughene"

valentin_vrabie_08.jpgPrimarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, care a primit această invitaţie din partea CJC, i-a răspuns mai-marelui judeţului că primăria şi comunitatea pe care o reprezintă, deşi este localizată în mediul rural, tinde către civilizaţie şi modernism şi nu doreşte construirea unor astfel de campusuri. „Observăm cu cât interes şi dedicare vă ocupaţi de problemele cetăţenilor defavorizaţi, acesta fiind probabil motivul pentru care nu aţi răspuns încă solicitărilor noastre referitoare la construirea unei şcoli pentru elevii comunei Peştera. Vă reamintim domnule Preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în cazul în care aţi uitat, evident din cauza numărului mare de proiecte de dezvoltare în care aţi inclus şi comuna Peştera, că lucrările de extindere a Şcolii de Arte şi Meserii au fost finalizate, însă avem sume restante faţă de firma constructoare de aproximativ 1.400.000 de lei. Ştiindu-vă un susţinător al calităţii educaţiei şi al creşterii standardelor de viaţă ale locuitorilor comunei Peştera, suntem absolut convinşi de promptitudinea cu care veţi da curs solicitărilor noastre", se arată în răspunsul scris remis CJC de către edilul Vrabie ieri. Referitor la ideea diseminată de şeful CJC, primarul comunei Peştera ne-a declarat: „Nu voi accepta să întorc cu 300 de ani în urmă gradul de civilizaţie al comunei. Chiar dacă sunt şi oameni nevoiaşi, nu vreau să-i pedepsesc să locuiască în dughene ca în anul 1700. Vrem mai mult de la viaţă".

Primarii PNL n-au fost invitaţi încă să adere la program

containere-Techirghiol_primar_Adrian_Stan_08.jpgPrimarul oraşului Techirghiol, Adrian Stan, ne-a declarat că nu a primit încă o astfel de adresă din partea CJC, dar că în momentul de faţă comunitatea locală pe care o reprezintă are în derulare un proiect privind realizarea de locuinţe sociale cu structură din beton şi fier. Edilul a adăugat că ar cumpăra totuşi câteva module pentru persoanele nevoiaşe care nu ar prinde un loc în spaţiile locative în curs de realizare. Edilul a adăugat că şi la Techirghiol cererea de locuinţe este mai mare decât spaţiile disponibile. „Am să propun în Consiliul Local achiziţionarea a 15-20 de astfel de locuinţe. Vom identifica un teren unde să fie amplasate şi ne vom interesa să vedem cât ne costă", a afirmat edilul oraşului Techirghiol.

Un alt primar liberal, partener în USL cu preşedintele CJC, este de părere că programul locuinţelor modulare nu este decât o găselniţă de campanie. „Nu am primit nicio adresă şi nici nu cred că o să primesc având în vedere că nu prea sunt simpatizat de Nicuşor. Sper numai să nu fie vorba despre o iniţiativă pe perioada campaniei, să se facă acolo nişte hârtii, iar apoi să stăm tot cu ochii la cer", ne-a declarat primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni.

Delicoti: „Nu poţi să ţii o familie în container toată viaţa"

containere-Poarta_Alba_Vasile_Delicoti.jpgSe pare că Nicuşor Constantinescu a remis adresa doar în calitate de preşedinte pesedist al CJC, pentru că nici la primarii pedelişti nu a ajuns. Edilul comunei Poarta Albă, democrat-liberalul Vasile Delicoti, ne-a declarat că nu ştie să fi primit vreo astfel de invitaţie din partea CJC. „Este un program populist. Cât despre cei 10.000 de constănţeni nevoiaşi despre care a vorbit primarul Mazăre, nu ştiu de unde îi poate aduna, pentru că eu nu cred că sunt mai mult de 300 de oameni ai străzii. În plus, printre aceştia se numără şi persoane care au casă, dar care au plecat din diverse motive şi preferă să stea pe străzi. Mai mult, nu ştiu cum îi va face pe aceşti oameni ai străzii să întreţină aceste imobile. Experienţa altor ţări care au astfel de ghetouri a demonstrat că la un moment dat poliţia nu mai poate controla ce se întâmplă acolo, pentru că legea şi-o fac ei", ne-a declarat primarul comunei Poarta Albă, adăugând că astfel de locuinţe modulare pot fi utile doar provizoriu, în cazul unor tineri căsătoriţi care preferă să stea câteva luni acolo până îşi văd ridicată casa. „Asta ar fi o altă abordare, dar nu poţi să ţii o familie toată viaţa într-un container. Preocuparea noastră ca primari trebuie să fie aceea de a crea locuri de muncă şi de a asigura locuinţe decente", a subliniat primarul Delicoti.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Noi vrem respect 25 Mar, 2011 07:29 Pe semne se anunta un cutremur in PRIMARIA LU MAZARE si vor fi multi sinistratie de aceea se achizitioneaza aceste containere. Sunt curios cit e comisionu la bucata. Nu de alta dar iar ii creste averea CLANULUI.